Χατζημάρκος από την Κω: Τι είπε για το έργο του ηλεκτροφωτισμού του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου, το Νοσοκομείο της Κω, τον κόμβο του αεροδρομίου και άλλα θέματα

Χατζημάρκος από την Κω: Τι είπε για το έργο του ηλεκτροφωτισμού του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου, το Νοσοκομείο της Κω, τον κόμβο του αεροδρομίου και άλλα θέματα

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νησί της Κω.

Δίπλα στον κ. Χατζημάρκο βρέθηκαν ο Έπαρχος Κω - Νισύρου Ιωάννης Καμπανής, η Αντιπεριφερειάρχης Ευρυδίκη Νάκη, ο Ειδικός Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Κρητικός και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Χαλκιδιός.

DSC_9768.jpg

Ο κ. Χατζημάρκος ξεκίνησε αναφερόμενος στον τουρισμό και στην εκπληκτική χρονιά που έκαναν τα νησιά μας και ιδιαίτερα η Κως η οποία όπως δήλωσε από την αρχή της τουριστικής περιόδου έως και τις 30 Οκτωβρίου είχε συνολικά 1,3 εκατ. αφίξεις επιβατών τόσο από απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό όσο και με πτήσεις από το εσωτερικό, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους εργαζόμενους και στους πολίτες των νησιών μας.

Όσον αφορά στην Κω ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε αναφερόμενος στην επισκευή του Αγίου Νικολάου, τον οποίο επισκέφθηκε μαζί με τους συνεργάτες του και τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ. Ο Άγιος Νικόλαος σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο θα παραδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Όπως τόνισε αν και δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας, χρηματοδότησε το έργο της επισκευής του Αγίου Νικολάου με ιδίους πόρους, όπως και την επισκευή της Αγίας Παρασκευής (οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2022) καθώς και του Τεμένους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι (ξεκινούν οι εργασίες).

Σχετικά με το οδικό δίκτυο του νησιού μας και συγκεκριμένα το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο, αυτό του φωτισμού του Επαρχιακού Δικτύου από την μία άκρη της Κω στην άλλη. Για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου σημείωσε ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πανδημία αλλά και το τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, δηλώνοντας ότι μέχρι την τουριστική περίοδο του 2023 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

DSC_9738.jpg

Αναφορικά με το πρόβλημα στον ηλεκτροφωτισμό στα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχει τοποθετηθεί ο καινούριος φωτισμός, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπεύθυνη είναι η Πολεοδομία Κω, καθώς δεν εκδίδει ένα χαρτί, που της έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια, από τον Σεπτέμβριο του 2022. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε, σε έντονο ύφος, πως η Πολεοδομία Κω πρέπει να εκδώσει έγγραφο που θα λέει ότι το έργο στερείται της υποχρέωσης οικοδομικής άδειας, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτηθεί στη συνέχεια από τον αρμόδιο φορέα.

Σχετικά με τον κυκλικό κόμβο πριν το αεροδρόμιο της Κω ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως το συγκεκριμένο σημείο θα αναμορφωθεί και μέχρι τις 14 Νοεμβρίου θα δοθεί η ακριβής περιγραφή στον εργολάβο ο οποίος θα αναλάβει τις εργασίες. Χθες Τρίτη 1η Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης μαζί με τα στελέχη του και τον εργολάβο βρέθηκαν στο σημείο για να δουν από κοντά τις λεπτομέρειες. Αν όλα πάνε καλά το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να έχει τελειώσει πριν την τουριστική περίοδο του 2023, όπως δήλωσε.

Σε ερώτηση του kosnews24.gr σχετικά με τα φανάρια του Συνεταιρισμού στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και την πρόταση του Δήμου Κω για τη δημιουργία δύο κόμβων και την κατάργηση των φωτεινών σηματοδοτών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως σήμερα Τετάρτη τεχνικοί βρέθηκαν στο σημείο για να δουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία χρειάζονται έτσι ώστε να αποφανθούν εάν η πρόταση αυτή είναι εφαρμόσιμη. Κάτι το οποίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενους δύο μήνες.

Για το οδικό δίκτυο και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται δήλωσε τη βαθιά του λύπη καθώς είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές, ζητώντας όπως είπε να μην γίνεται πολιτική πάνω σε ανθρώπινες απώλειες.

Για το νοσοκομείο της Κω ξεκαθάρισε πως η κατάσταση είναι ανησυχητική και πρέπει η κεντρική διοίκηση να προχωρήσει σε βαθιά θεσμική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης, ενώ σημείωσε ότι το 2023 θα είναι χρονιά εξελίξεων για το νέο νοσοκομείο. 

Δείτε παρακάτω σε λίγο ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου.

 DSC_9743.jpg

DSC_9752.jpg

DSC_9744.jpg

DSC_9747.jpg

ADVERTORIALS