Δημήτρης Γάκης: Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για την πραγματική ημερομηνία της Ενσωμάτωσης.

Δημήτρης Γάκης: Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για την πραγματική ημερομηνία της Ενσωμάτωσης.

Δημήτρης Γάκης: Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για την πραγματική ημερομηνία της Ενσωμάτωσης.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Γάκη, πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ


 

75 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα στις 31 Μαρτιου 1947 πραγματοποιήθηκε μια όμορφη και ουσιαστική εκδήλωση στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ρόδο με πρωτοβουλία του καθηγητή Σωτήρη Ντάλη και ομιλητή το δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη, με θέμα την Ιταλοκρατία μέχρι την Ενσωμάτωση. 

Θέλω δημόσια να συγχαρώ τόσο τον καθηγητή Σωτήρη Ντάλη για την πρωτοβουλία του όσο και τον Γιώργο Ζαχαριάδη για την προσφορά των αστείρευτων γνώσεων του.

Για μια ακόμα φορά, με την συμμετοχή των φοιτητριών και φοιτητών στη συζήτηση, αναδείχθηκε η ανάγκη διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία μας.

Νομίζω πως χθες πιάστηκε η άκρη του νήματος το οποίο ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2018 όταν ανέλαβα πρωτοβουλία και μετά από συνεννόηση και συμφωνία του τότε υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου εντάχθηκε από το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης ΙΠΕ η τοπική ιστορία κάθε τόπου σαν εβδομαδιαίο μάθημα στα σχολεία μέχρι και την τρίτη γυμνασίου. 

Κάτι άλλαξε όμως το 2019 και η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας έκλεισε κι αυτή την Εθνική αναγκαιότητα και επιτυχία στο ψυγείο.

Πέραν τούτου οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για την πραγματική ημερομηνία της Ενσωμάτωσης.

Καταθέτω συνημμένα το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στις 29/10/2018

Δημήτρης Γάκης: «Η τοπική ιστορία θα διδάσκεται στα Σχολεία. Mε δημιουργικό – σύγχρονο και συμμετοχικό τρόπο»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας του κάθε Δήμου με σύγχρονο, συμμετοχικό και παιδαγωγικά κατάλληλο τρόπο, συναντήθηκε και συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το πρωτότυπο εκπαιδευτικό και συνάμα αξιακό για το λαό μας θέμα. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων και τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ενημερώθηκε ότι η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΙΕΠ για το σχέδιο προγράμματος σπουδών των μαθητών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. 

Αφορμή για την πρόταση του Δημήτρη Γάκη που κατατέθηκε με επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αποτέλεσε η εποικοδομητική συζήτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Λέρου, που ζητούσαν να διδάσκεται η τοπική ιστορία με σύγχρονο παιδαγωγικό τρόπο που να βοηθάει στην εμβάθυνση σε ιστορικά ζητήματα και στην απόκτηση ιστορικής σκέψης και συνείδησης από τους μαθητές και έτσι να υπάρχει πιο ενεργός συμμετοχή των μαθητών των σχολείων σε εκδηλώσεις που αφορούν σημαντικά ιστορικά ορόσημα του τόπου τους.

                                                                                                      Ρόδος 31-3-2022

Δημήτρης Γάκης

πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΥΡΙΖΑ

ADVERTORIALS