Πρόταση του Μάνου Κόνσολα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές

Πρόταση του Μάνου Κόνσολα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ


«Πρόταση του Μάνου Κόνσολα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές»

Ξεκάθαρη τοποθέτηση και παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά.

«Απαιτούνται ριζικές και αποφασιστικές παρεμβάσεις αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση.

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές είναι η έσχατη αλλά η μοναδική ίσως αποτελεσματική κίνηση», αναφέρει ο κ. Κόνσολας που τονίζει ότι πολλές νησιωτικές περιοχές η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φτάνει ή και ξεπερνά την τιμή των 2,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και οι τιμές πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης.

Ο κ. Κόνσολας τεκμηριώνει την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με αυτή τη γνωμοδότηση, θα μπορούσε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης σε περιοχές της χώρας που υπήρχαν μεγάλες ανατιμήσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή των καυσίμων, μπορεί να καθορίζεται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Σε αυτή τη συγκυρία, η επιβολή πλαφόν είναι η μοναδική ίσως κίνηση που μπορεί να αποφέρει κάποια αποτελέσματα.

Για τις νησιωτικές κοινωνίες, για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό θα είναι ολέθριο να παρακολουθούμε αυτή την ξέφρενη πορεία των τιμών στα καύσιμα χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Πρέπει να αξιοποιηθεί και να επικαιροποιηθεί η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τον τρόπο επιβολής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιφέρειες. Γιατί εκεί είναι οξύτερο το πρόβλημα».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές»

Κύριοι Υπουργοί,

Η ενεργειακή κρίση και οι διαρκείς ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Η γεωγραφική ασυνέχεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα.

Σε πολλές νησιωτικές περιοχές η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φτάνει ή και ξεπερνά την τιμή των 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Ανοδικά και σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και οι τιμές πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην τοπική οικονομία και στις νησιωτικές κοινωνίες, ενώ προκαλεί ανησυχία ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών σε άμεσο χρονικό διάστημα.

Απαιτούνται ριζικές και αποφασιστικές παρεμβάσεις αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση.

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές είναι η έσχατη αλλά η μοναδική ίσως αποτελεσματική κίνηση.

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία ούτε ασύμβατη κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με γνωμοδότησή της, τον Αύγουστο του 2018 είχε προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης σε περιοχές της χώρας που υπήρχαν μεγάλες ανατιμήσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή των καυσίμων, μπορεί να καθορίζεται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν γνωρίζουν τη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ από τον Αύγουστο του 2018 για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα.
  2. Εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων για τις νησιωτικές περιοχές που παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, με βάση το μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνεται στη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS