Σωτήρης Μπουζιώτας: Θέλουμε τελικά να γίνει νέο νοσοκομείο στην Κω; Πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή

Σωτήρης Μπουζιώτας: Θέλουμε τελικά να γίνει νέο νοσοκομείο στην Κω; Πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή

Γράφει ο Σωτήρης Μπουζιώτας


ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩ;   ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Περίμενα να περάσει λίγος χρόνος για να «καταλαγιάσει η σκόνη» που δημιούργησε τοπικός βουλευτής της ΝΔ, για το Νέο Νοσοκομείο της Κω. Δυο μέρες προβολής του θέματος και του ιδίου. Αυτό ήταν όλο. Το αστείο ήταν ότι έτρεξαν να προλάβουν και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ. Έτσι μέσα σε μια βδομάδα, εκτός από Νοσοκομείο, αποκτήσαμε και Διοικητήριο, Σχολεία, Αθλητικά Κέντρα κλπ. Μόνο καθρεφτάκια δε μας μοίρασαν. Το λυπηρό είναι ότι σ αυτή την επικοινωνιακή πλειοδοσία/φιέστα ενεπλάκη και ο Δήμαρχος του νησιού μας.

Το ζήτημα όμως που κατά τη γνώμη μου πρέπει να μας απασχολήσει, είναι τι πρέπει και μπορούμε πραγματικά να κάνουμε εμείς ως Κώοι για το Νέο Νοσοκομείο. Η σημερινή Κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να κάνει κάτι. Ότι κάνουμε εμείς. Θυμόμαστε άλλωστε αυτά που είπε ο αρμόδιος Υπουργός κος Κικίλιας κατά την επίσκεψη του στο νησί. Θυμόμαστε τις δηλώσεις για σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα οι οποίες δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά.

Πρέπει να το καταλάβουμε: Ο μόνος τρόπος να αποκτήσει η Κως Νοσοκομείο είναι από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι μπορούμε εμείς ως Κώοι να κάνουμε;                                                                          

Κατ’ αρχήνυπάρχει μια Μελέτη Σκοπιμότητας που παραδόθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Κω. Απ αυτή ξεκινάμε.                                                  

Βήμα 1ο: Ασκούμε πίεση στο Υπουργείο Υγείας να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου τη Μελέτη Σκοπιμότητας και να ορίσει την έκταση στην οποία θα γίνει το Νέο Νοσοκομείο της Κω. Θεωρώ ότι είναι λάθος να ασχολούμαστε εμείς κάνοντας προτάσεις για τη χωροθέτηση του Νέου Νοσοκομείου. Εμείς θέλουμε να γίνει Νοσοκομείο, ας αφήσουμε τους αρμόδιους να αποφασίσουν που θα γίνει. Η απόφαση χωροθέτησης ενός Νοσοκομείου πρέπει να λαμβάνει υπόψη πληθώρα δεδομένων και να είναι συμβατή με το συνολικό χάρτη υγείας του νησιού, δηλαδή τις λοιπές μονάδες υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται από ειδικούς επιστήμονες.                                                                                                  

Βήμα 2ο: Ο Δήμος της Κω κινεί όλες τις διαδικασίες που αφορούν απαλλοτριώσεις, εξαγορές και τυχών συνενώσεις, ώστε η έκταση που θα προταθεί να είναι καθαρή ιδιοκτησιακά.                                                                                                      

Βήμα 3Ο :   Ταυτόχρονα με το Βήμα 2 το Δημοτικό Συμβούλιο του Νησιού αποφασίζει να χρηματοδοτήσει τη «Μελέτη Κατασκευής του Νέου Νοσοκομείο Κω». Ο Δήμος μετά την απόφαση αυτή πιέζει το Υπουργείο να προχωρήσει στη προκήρυξη εκπόνησης της μελέτης. Η μελέτη εννοείται θα γίνει στην προτεινόμενη έκταση, θα λαμβάνει υπόψη την προτεινόμενη διάρθρωση του Οργανισμού του Νέου Νοσοκομείου που περιέχεται στη Μελέτη Σκοπιμότητας και δεν θα είναι χαρτοκοπτική μελέτης άλλου Νοσοκομείου όπως ακούσαμε από τοπικό Βουλευτή.

Εφ όσον η μελέτη έχει εκπονηθεί αυτό που μένει είναι η ανεύρεση των χρημάτων για να προχωρήσει η κατασκευή του Νοσοκομείου. Πιστεύω ότι θα μπορέσουν να βρεθούν 25-30 εκατομμύρια για την κατασκευή του. Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα. Εδώ δόθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια για την κατασκευή θηριώδους HOTSPOTστο νησί.Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά που γράφω πιο πάνω μπορούν να γίνουν μέσα σε δυο χρόνια θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Όποιο όμως από τα παραπάνω βήματα κατορθώσει να τρέξει η Δημοτική Αρχή είναι μεγάλη προσφορά για τον τόπο.Τα υπόλοιπα ας τα κάνει η επόμενη.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αν εμείς δεν κινητοποιηθούμε τίποτε δεν θα γίνει στο τέλος. Οι βουλευτές δεν φτιάχνουν Νοσοκομεία. Το πολύ-πολύ να χρησιμοποιηθούν για άσκηση λίγης παραπάνω πίεσης.

Υ.Γ Εννοείται ότι η υπόθεση Νέο Νοσοκομείο δεν σταματάει την απαίτηση μας για άμεση ενίσχυση του υφιστάμενου με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μετά την τραγική υποστελέχωση στην οποία έχει περιέλθει.

ΜΠΟΥΖΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

 

ADVERTORIALS