Ν. Μυλωνάς: ‘’I LOVE KOS’’ η ακραία προχειρότητα μικροεπεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας

Ν. Μυλωνάς: ‘’I LOVE KOS’’ η ακραία προχειρότητα μικροεπεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

‘’I LOVE KOS’’ η ακραία προχειρότητα μικροεπεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας

  1. Η δημοτική μας αρχή έχει κάνει κάποιες σημειακές παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης, οι οποίες δίνουν την αίσθηση στην κοινότητα μας ότι: κάτι κινείται! Ότι επί τέλους κάτι προχωρεί! Έτσι διασκεδάζεται η επί της ουσίας απραξία των πρώτων 2 χρόνων της στην διαχείριση, αφού δεν αγγίζονται τα βασικά δημοτικά προβλήματα! Υπερεκτιμάται εκ μέρους της η ευκολία του κέρδους των εντυπώσεων. Έχοντας, μια κάποια έξωθεν καλή μαρτυρία (μέσω της σύγκρισης με τους προηγούμενους που αδιαφόρησαν για τα αισθητικά προβλήματα του αστικού χώρου) με περισσή αυτοπεποίθηση και προωθημένο ετσιθελισμό χωρίς να ρωτάει τις δημοτικές υπηρεσίες της και παραβλέποντας τις λιγοστές αντιδράσεις, συνεχίζει τις ‘’διορθωτικές’’ της παρεμβάσεις! Μέχρι που φτάνει ‘’υπερήφανα’’ στην χθεσινή προσθήκη της μεταλλικής γραμματο-κατασκευής του κοινότυπου διαφημιστικού σλόγκαν ‘’I LOVE KOS’’! Η τοποθέτηση της συνοδεύτηκε με δηλώσεις και φωτογραφίες του Δημάρχου και μελών του ΔΣ του Λιμενικού ταμείου! Φαίνεται ότι η δημοτικής μας αρχή φιλοδοξεί αυτή η παρέμβαση, να γίνει σύμβολο της αισθητικής και ποιοτικής σημειολογίας της υπό κατασκευήν ‘’νέας Κω’’ και γι αυτό την τοποθετεί σε περίοπτη θέση της προβλήτας του Μανδρακίου μπροστά από το Δημαρχείο!

Μπορεί όμως ένα τυπικό σλόγκαν παρμένο από τα τουριστικά σουβενίρ, χιλιοφορεμένο σε μπρελόκ, μπλουζάκια και κούπες του καφέ, κοινότυπο και κοινόχρηστο της τουριστικής αγοράς τοποθετημένο σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης μας με συγκεκριμένο ιστορικό χαρακτήρα να παίξει αυτό τον ρόλο;

  1. Στην φωτογραφία μας βλέπουμε την ιστορική λειτουργική κατάσταση της νοτιοανατολικής γωνίας λιμανιού μας, του χώρου του ‘’I LOVE KOS’’ σήμερα! Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του σεισμόπληκτου Μανδρακίου ο αρχιτέκτονας Δ. Χάμσας σημείωνε στον τοπικό τύπο ότι θα άξιζε εδώ να τοποθετηθεί μια σύνθεση που να παραπέμπει στην ιστορική φυσιογνωμία του χώρου. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει κάποιες διαδικασίες με την υποχρεωτική εμπλοκή των Δημοτικών υπηρεσιών. Το καλό αποτέλεσμα που θα είχαμε θα απαιτούσε δημιουργική σκέψη, χρόνο, χρήμα και …πολιτική βούληση! Εδώ τα κουρέλια της τουριστικής διαφήμισης ανάγονται ανερυθρίαστα σε στοιχεια αισθητικής …αναβάθμισης του δημόσιου και δημοτικού χώρου.
  2. Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι αρέσκονται στον ετσιθελισμό. Δεν πρόκειται να αλλάξουν τακτική. Όσοι αντιδρούν θα χωροθετηθούν στην ακραία παράταξη των’’ εχθρών της δημοτικής αρχής’’! Τοιουτοτρόπως… καθαρίζουμε!  
  3. Το πολιτικό ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: ποιος σχεδιάζει; ποιος αποφασίζει; πως πληρώνει; Γιατί οι μικροεπεμβάσεις που γίνονται είναι ασύνδετες μεταξύ τους! τυχαίες χωρικά! αναιτιολόγητες νοηματικά! πρόχειρες αισθητικά! Εκπέμπουν συγκεχυμένα ή και λάθος μηνύματα! Στις κρίσιμες εποχές οι ανταγωνιστές μας κινούνται σε κατευθύνσεις υψηλών τεχνικών απαιτήσεων και παγκόσμιων ηθικών αξιών και πολιτιστικών αρχών!

Το ‘’I LOVE KOS’’ έμπροσθεν του Δημαρχείου μας, ακτινοβολεί τον θρίαμβο της εμπορευματοποίησης και του επικοινωνιακού πρακτικισμού στο μυαλό της τοπικής πολιτικής ηγεσίας! Δυστυχώς και στα τοπικά πράγματα!

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS