Η απάντηση της Λ. Μενδώνη στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου για την ίδρυση ''Παλαιοντολογικού Μουσείου στην Κω''

Η απάντηση της Λ. Μενδώνη στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου για την ίδρυση ''Παλαιοντολογικού Μουσείου στην Κω''

Δείτε παρακάτω  την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 4639/01-03-2021 σχετικά με την ίδρυση Παλαιοντολογικού Μουσείου στην Κω και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο!

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:           «Παλαιοντολογικό Μουσείο στην Κω»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, φέρελπις νεαρός του νησιού της Κω συνέλεγε απολιθώματα, επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ιδιωτική σπάνια συλλογή. Τα ευρήματα αφορούν, κυρίως, στην πλειστόκαινη περίοδο (1­2.000.000 χρόνια π.Χ.) και αφορούν, τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα λιμναία περιβάλλοντα. Τα σχετικά ευρήματα προέρχονται από θαλάσσια και λιμναία περιβάλλοντα, κυρίως, της πλειστόκαινης περιόδου, όταν η Κως αποτελούσε τμήμα της χερσονήσου της Ανατολίας και στο ελληνικό τοπίο κυριαρχούσαν τα μαμούθ. Τα ευρήματα της πλειστόκαινης περιόδου χρονολογούνται μεταξύ 2.580.000 π.Χ. έως 11.700 π.Χ.. Το τέλος της περιόδου αντιστοιχεί στο τέλος της τελευταίας περιόδου παγετώνων και στο τέλος της παλαιολιθικής εποχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ίδρυσης Παλαιοντολογικού Μουσείου στην Κω, προκειμένου να φιλοξενηθεί εντός του η ανωτέρω συλλογή απολιθωμάτων του ντόπιου νεαρού και επιπρόσθετα, να μετατραπεί το νησί σε τουριστικό πόλο για τους λάτρεις της παλαιοντολογίας, θεωρούμενο ως σημείο παλαιοντολογικής αναφοράς, εμπνέοντας και άλλους μιμητές, που θα επιδίωκαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο χόμπι;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4639/1.3.2021 Ερώτηση με θέμα: «Παλαιοντολογικό Μουσείο στην Κω»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4639/1.3.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Έως σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η ύπαρξη της αναφερόμενης στην Ερώτηση ιδιωτικής συλλογής και δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα που να αφορά στην ίδρυση παλαιοντολογικού Μουσείου στην Κω. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και με βάση το δημοσιευμένο στα μέσα εποπτικό υλικό, η αναφερόμενη ιδιωτική συλλογή αποτελείται από απολιθώματα ασπονδύλων ζώων πλειο-πλειστοκαινικής ηλικίας, προερχομένων από θαλάσσια και λιμναία περιβάλλοντα. Δεδομένης της ηλικίας και της προέλευσής τους, δεν υπάρχει ένδειξη σχέσεως των ευρημάτων με την ανθρώπινη ύπαρξη, και επομένως δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3028/2002, άρθρο 2 § αα. Ως εκ τούτου, το θέμα της έκθεσής του δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΑ.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί τον φορέα που εκ του Συντάγματος είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση και την εποπτεία των Μουσείων. Σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 3028/2002, ως Μουσείο νοείται η υπηρεσία ή ο οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ή χωρίς ίδια νομική προσωπικότητα, που αποκτά, δέχεται, φυλάσσει, συντηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει, ερευνά, ερμηνεύει και, κυρίως, εκθέτει και προβάλλει στο κοινό συλλογές αρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών ή άλλων υλικών μαρτυριών του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Ως Μουσεία μπορούν να θεωρηθούν επίσης υπηρεσίες ή οργανισμοί που έχουν παρεμφερείς σκοπούς και λειτουργίες, όπως τα Μουσεία ανοικτού χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, για την ίδρυση και λειτουργία μουσείου από το Δημόσιο εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Μουσείων, εφόσον διασφαλίζονται οι ανωτέρω λειτουργίες και σκοποί, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μουσείων. Προς τούτο απαιτείται, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη μίας ή περισσότερων συλλογών και η επάρκεια και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, του απασχολούμενου προσωπικού και των άλλων μέσων για την επίτευξη των στόχων του μουσείου.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Μουσείων, είναι δυνατή η αναγνώριση μουσείου που ιδρύεται από ή ανήκει σε άλλο νομικό πρόσωπο ή ιδιώτη, μετά από αίτηση του τελευταίου, εφόσον διασφαλίζονται οι ανωτέρω λειτουργίες και σκοποί. Προς τούτο συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των συλλογών, η επάρκεια και η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, του απασχολούμενου προσωπικού και των άλλων μέσων και τρόπων επίτευξης των στόχων του μουσείου.

Επισημαίνεται ότι τα αναγνωρισμένα Μουσεία μπορούν να τυγχάνουν οικονομικής ενίσχυσης από το ΥΠΠΟΑ, καθώς και των προνομίων των διατάξεων του Ν. 3028/2002.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δέχονται συχνά αιτήματα ιδιωτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σχετικά με την ίδρυση ή αναγνώριση Μουσείων.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ADVERTORIALS