Να αποδοθεί ξανά στους δημότες το πάρκο της 25ης Μαρτίου, ζητά ο Δήμαρχος Κω από την Υπουργό Πολιτισμού

Να αποδοθεί ξανά στους δημότες το πάρκο της 25ης Μαρτίου, ζητά ο Δήμαρχος Κω από την Υπουργό Πολιτισμού

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Να αποδοθεί ξανά στους δημότες το πάρκο της 25ης Μαρτίου

Να δοθεί προς χρήση στους δημότες και στους επισκέπτες του νησιού, τμήμα του αρχαιολογικού χώρου στην οδό 25ης Μαρτίου, στο ιστορικό κέντρο της Κω, ζητά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράςαπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Δήμαρχος Κω αναφέρει στην πρότασή του ότι μπορεί να διαμορφωθεί παιδική χαρά και χώρος αναψυχής από το Δήμο Κω, αφού οριοθετηθεί ο χώρος με καλαίσθητη περίφραξη, κατόπιν υπόδειξης της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στην επιστολή του ο Θεοδόσης Νικηταράς αναφέρεται στη σημασία του χώρου για τη ζωή της πόλης, ο οποίος παραμένει κλειστός τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι αναγκαία η ήπια αξιοποίησή του.

Παράλληλα σημειώνει ότι πρόσφατα, με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Δήμου μας καθαρίστηκε από την βλάστηση και βάφτηκαν τα κάγκελα της περίφραξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο χώρος αποτελούσε για δεκαετίες χώρο παιχνιδιού (με οργανωμένη παιδική χαρά σε τμήμα αυτού), αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων (όπως στέκι υπαίθριων φωτογράφων).

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Κω

Αξιότιμη Υπουργέ,

στον αστικό ιστό της πόλης Κω, σε ένα από τα πιο κεντρικά και πυκνοκατοικημένα σημεία του, βρίσκεται το Ο.Τ. 25 (Α.Ζ.) με εμβαδόν 8673 τ.μ., ιδιοκτησίας Τ.Α.Π.Α., χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος με το ΦΕΚ 360/ΑΑΠ/2012 ως Ζώνη Απολύτου Προστασίας Α7.

Αυτός ο χώρος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής της πόλης μας, ως κοινόχρηστος χώρος, πνεύμονας πρασίνου.

Από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, μεγάλωσαν σε αυτόν γενιές κατοίκων της Κω, αφού επί δεκαετίες αποτέλεσε χώρο παιχνιδιού (με οργανωμένη παιδική χαρά σε τμήμα αυτού), αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων (όπως στέκι υπαίθριων φωτογράφων).

Όμως, προ ετών, έκλεισε η είσοδος και έκτοτε παραμένει κλειστός στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού μας, δημιουργώντας απορίες και εύλογα ερωτήματα στους συμπατριώτες μου.

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Δήμου μας καθαρίστηκε από την βλάστηση και βάφτηκαν τα κάγκελα της περίφραξης.

Αναδείχτηκε έτσι, η σημασία του για τη ζωή της πόλης μας και η αναγκαιότητα επαναφοράς μέρους αυτού στην πρότερη χρήση.

Ειδικά η λειτουργία παιδικής χαράς είναι μεγάλης σημασίας αφού στο ιστορικό κέντρο της Κω δεν υπάρχει άλλος τέτοιος χώρος, με την κοντινότερη παιδική χαρά σε απόσταση τουλάχιστον πεντακοσίων μέτρων.

Αξιότιμη Υπουργέ,

εκφράζοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μου εκτιμώ ότι, με καλή διάθεση και συνεργασία, μπορεί να συνυπάρξουν παιδική χαρά και χώρος αναψυχής, αφού τοποθετηθεί επιμελημένη καλαίσθητη περίφραξη, με ευθύνη του Δήμου κατόπιν υπόδειξης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία θα διαχωρίζει και οριοθετεί τον προς χρήση χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο, που μπορεί να αποδοθεί για τέτοια χρήση, με ενδεικτικό εμβαδόν 1500 τ.μ., δεν υπάρχουν επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος.

Με δική σας πρωτοβουλία μπορεί να ικανοποιηθεί αυτό το λογικό αίτημα των συμπολιτών μου.

Να ζωντανέψει ένας χώρος μεγάλης σημασίας για τη ζωή της πόλης μας, των κατοίκων του κέντρου και των επισκεπτών μας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Κω

Θεοδόσης Α. Νικηταράς

Πάρκο 25ης Μαρτίου Μάρτιος 2021.jpg

Πάρκο 25ης Μαρτίου 3.jpg

ADVERTORIALS