ΕΠΕΤΕΙΟΣ 1821: Μηνύματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 1821: Μηνύματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ιωάννης Παππάς: Τα διδάγματα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

--

Πριν 200 χρόνια οι κάτοικοι μίας μικρής χερσονήσου στην νοτιοανατολική Ευρώπη με μακραίωνη ιστορία ανάγκασαν τις μεγάλες αυτοκρατορίες της εποχής να στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτήν. Αποφάσισαν να ξεσηκωθούν «για του Χριστού την πίστη την Αγία και την Ελευθερία» να διεκδικήσουν εθνική ανεξαρτησία, να υψώσουν τη σημαία μας και να φωνάξουν «ελευθερία» μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

Με τον αγώνα του ελληνικού έθνους, στις αρχές του 19ου αιώνα ενέπνευσε ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, ξεκινώντας το «ξήλωμα» μία από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες. Με υψηλό φρόνημα, στοχοπροσήλωση, πίστη στο υπέρτατο σκοπό της ελευθερίας κατάφεραν να πετύχουν αυτό που μέχρι τότε φάνταζε από απίθανο έως και παράλογο.

Τι μας διδάσκει όμως 200 χρόνια μετά το παράδειγμα των προγόνων μας.

Ότι το μέλλον είναι μία συνάρτηση του παρελθόντος. Ότι ένας λαός, ένα έθνος στα δύσκολα, κοιτάζει πίσω του, στο παρελθόν του και παίρνει δύναμη για να κάνει το άλμα στο μέλλον από την τόσο μεγάλη ιστορία που έχουμε, ιστορία που ενέπνευσε ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Σε μία δύσκολη συγκυρία, όπως η σημερινή με την πανδημία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει, ας κοιτάξουμε πίσω μας, σε όσα μας ορίζουν και μας εμπνέουν για να αντλήσουμε δύναμη και παραδείγματα.

Είναι η ώρα του ελληνικού Έθνους να χαράξει πορεία για τα επόμενα χρόνια και για τον τρόπο που θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα δούμε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από ομοψυχία και πίστη σε έναν κοινό στόχο ώστε για ακόμα μία φορά η οικουμένη να στρέψει για ακόμα μία φορά το βλέμμα της στην ίδια μικρή χερσόνησο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τη χερσόνησο που πλέον είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και στόχος είναι να γίνει πόλος έλξης για την ανάπτυξη που συζητάει όλος ο κόσμος για την μετά κορονοϊό εποχή.

Οι δυσκολίες για την Ελλάδα ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ο τρίτος αιώνας ζωής του κράτους μας ξεκινάει με το βλέμμα στο μέλλον αλλά με δύναμη από το παρελθόν και την ιστορία μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντικρίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να αποτελέσουμε την καλύτερη εκδοχή του έθνους μας γιατί έχουμε όλα τα απαιτούμενα εφόδια για να το κάνουμε. Για να δικαιώσουμε όλους εκείνους που πριν 200 χρόνια αποφάσισαν να επαναστατήσουν αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Τη χώρα που ζούμε άλλωστε, την έχουμε «δανειστεί» από τις επόμενες γενιές και είμαστε υποχρεωμένοι να τους την παραδώσουμε καλύτερη.


Μήνυμα Επάρχου Κω-Νισύρου Καμπανή Ιωάννη για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου έχει διττή σημασία, θρησκευτική και εθνική.

Η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το έθνος μας γιορτάζει την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στην Οθωμανική κατοχή.

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της σύστασης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ελευθερίας μας, της ιστορικής μας υπόστασης.

Παρ΄όλα αυτά η σημερινή μέρα δεν πρέπει να είναι μία νοσταλγική υπενθύμιση ενός ιστορικού γεγονότος.

Αυτό που μας διδάσκει η Ελληνική Επανάσταση είναι ότι μόνο όταν οπλιζόμαστε με υπομονή και πείσμα, όταν συστρατευόμαστε όλοι μαζί με ενότητα και ομοψυχία, με όραμα και πίστη σε ιδανικά, σε έναν κοινό σκοπό τότε, όχι μόνο ο σκοπός μας θα επιτευχθεί αλλά θα γίνει και πηγή έμπνευσης.

Η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει και κάτι ακόμα, ότι το παρελθόν μας, αποτελεί το θεμέλιο για τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Μόνο με τη συνειδητοποίηση της ιστορικής, πολιτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προοπτικές μας και τις εξελίξεις, να γίνουμε ξανά δημιουργοί της ιστορίας.

Χρόνια Πολλά!!!


Μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Ξύπνα, ταράζου, μη φοβού, χαίρε, Παρθένε, χαίρε.

Ο Κύριός μου είναι με σε, Ελλάς ανάστα, χαίρε».

Ευαγγελισμός-Ελληνισμός

(Αριστοτέλης Βαλαωρίτης)

Τη μεγάλη ημέρα αυτή,ημέρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, γιορτάζουμε σύσσωμοι οι Έλληνες τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Μια διαδρομή που είχε πολλές προκλήσεις, μάχες και αγώνες συλλογικούς και ατομικούς.

Με πείσμα, υπομονή, επιμονή και αγάπη για την πατρίδα, οι Έλληνες απέδειξαν πως ξέρουν να δίνουν μάχες με θάρρος και τόλμη για να προασπίσουν τα ιδανικά τους, την πίστη τους και τα ιερά χώματά τους.

Ο συμβολισμός της σημερινής επετείου είναι μεγάλος και ξεπερνά τα όρια της πατρίδας μας. Σήμερα γιορτάζει ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο, σήμερα η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας χτυπά δυνατά σε κάθε ομογενή μας, σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που κρατά μέσα του την πατρίδα ως πολύτιμο φυλακτό.

Σήμερα γιορτάζουμε διπλά. Τιμούμε την πατρίδα μας την Ελλάδα και τους δικούς μας αγώνες ως Δωδεκανήσιοι, που χρειαστήκαμε αρκετά χρόνια ακόμη για να ενωθούμε με την πατρίδα μας. Τιμούμε την κληρονομιά, την ιστορία και τη μνήμη μας που την κρατήσαν οι πρόγονοί μας ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια.

Τιμούμε και την πίστη μας, τον Ευαγγελισμό της Παναγίας, της μεγάλης προστάτιδάς μας, που ήταν η παρηγοριά και το αποκούμπι τόσο των προγόνων μας κατά τη διάρκεια των ξένων κατοχών των νησιών μας, όσο και δικής μας σήμερα που βιώνουμε δυσκολίες και δοκιμασίες μεγάλες.

Οι Έλληνες κρύβουμε μέσα μας μια μεγάλη δύναμη, την αγάπη για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμή μας και η έμπνευσή μας για όλες τις διεκδικήσεις μας.

Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν για όσες μάχες έχουμε μπροστά μας και θα δώσουμε με σθένος και πίστη. Πίστη στα ιδεώδη μας, πίστη στην Ελλάδα, πίστη στη νέα γενιά μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας.

Με ομόνοια, σύμπνοια, και διάλογο μπορούμε να είμαστε το παράδειγμα των δικών μας απογόνων.

Εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά καιελεύθερα!


«Στην Επανάσταση του 1821 “διαβάζουμε” σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υπέρβαση από τη φθορά»

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821


Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Ελληνικού Γένους για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, είναι μια επέτειος ορόσημο σε μια συγκυρία  εντελώς ακατάλληλη για ένα εορτασμό αντάξιο της σημασίας της. Βρίσκει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη σε έναν διαρκή αγώνα για να ανακτήσει την ελευθερία που στερήθηκε από έναν αόρατο εχθρό.

Για τους ίδιους λόγους όμως  είναι και η καταλληλότερη για εσωτερικό αναστοχασμό και ανασκόπηση. Ας σκεφτούμε όλοι σιωπηρά τι ήταν η Επανάσταση του 1821 και την απόσταση που έχουμε διανύσει αυτά τα διακόσια χρόνια.

Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργήθηκε αποκοπτόμενο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό ήταν μια μεγάλη τομή απέναντι σε μια    αυτοκρατορία που, μέχρι τότε, έχανε δύσκολα. Μέχρι που ένα μικρό τμήμα της-στην αρχή- επαναστάτησε και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ένα γεγονός που πυροδότησε, από τη μικρή αλλά ανεξάρτητη Ελλάδα, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κατά το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Οι Έλληνες παρότι «δεσποζόμενοι» υπερείχαν και προόδευαν, ενώ οι Τούρκοι, παρότι «δεσπόζοντες» παρέμεναν στάσιμοι.    Η αυτοπεποίθηση που είχαν αποκτήσει οι Έλληνες χάρη στις επιδόσεις τους στα γράμματα, στο εμπόριο, στις τέχνες  τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν την Επανάσταση και στην πίστη ότι θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με επιτυχία.

Στην Επανάσταση του 1821 «διαβάζουμε» σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υπέρβαση από τη φθορά.

Απευθυνόμενος ειδικά στους νέους μας, τέτοιες ημερομηνίες-σύμβολα μπορούν πραγματικά να σηματοδοτήσουν μια τομή και ταυτόχρονα μια σύνδεση με το παρελθόν. Και με ένα στίχο του Παλαμά, τους παροτρύνω να μεθύσουν με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα. Το κρασί της προόδου και της υπέρβασης.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτελεί το εφαλτήριο για το άλμα προς το μέλλον, για τη φυγή μας προς τα εμπρός. Το μήνυμα για τα 200 χρόνια Ελλάδα μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά ο προορισμός του είναι ακάθεκτα μπροστά, στο μέλλον.

Στην ανάκαμψη. Στην πρόοδο. Στην ευημερία. Αυτή θα είναι η Ελλάδα του αύριο. 

 

 

Το Γραφείο Τύπου


Μανώλης Γλυνός: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ελληνική ιστορία, την Επανάσταση του 1821 τιμούμε αύριο 200 χρόνια μετά την τέλεση της.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σύνθετο, που κινητοποίησε πολλές και διαφορετικές δυνάμεις του ελληνισμού.

Πυροδότησε τον εμπορικό κόσμο, κινητοποίησε τους απανταχού ομογενείς της διασποράς, τους πνευματικούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, όπου νωρίτερα είχαν ξεσπάσει επαναστάσεις, αλλά δεν πέτυχαν και κυρίως τους Έλληνες, που δεν άντεξαν και πήραν τα όπλα με στόχο την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό.

Δύο αιώνες μετά, είναι ώρα να αναστοχαστούμε τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοι μας, μεταξύ αυτών και Δωδεκανήσιοι, για να πετύχει η επανάσταση, να σπάσουν τα δεσμά και να γεννηθεί ένα κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο.

Οι αγωνιστές του 1821 γνώριζαν πως δεν είχαν τα ίδια μέσα και τις ίδιες δυνάμεις με τους Τούρκους, αλλά δεν λογάριασαν τίποτε. Δεν λογάριασαν απώλειες, μπροστά στην ελευθερία του έθνους και των επόμενων γενεών.

Η δύναμη της ελληνικής ψυχής που δεν αντέχει σκλαβιά, είναι το στοιχείο, που  πυροδότησε τη φλόγα και οδηγούσε τους αγωνιστές στις μάχες για την ελευθερία.

Τη σημασία και τις επιδράσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην Ευρώπη, περιγράφει άριστα ο Παναγιώτης Παναγιώτης Καννελόπουλος το 1975 στα Δοκίμια υπογραμμίζοντας ότι :

««Μέχρι του 1821, η ιστορία της Ευρώπης, παρά τας γενναίας απόπειρας αι οποίαι είχον σημειωθεί εις την Ιταλίαν και αλλαχού, εφαίνετο υποκύπτουσα εις τα αναχρονιστικά συνθήματα. Εάν δεν απεφάσισαν οι Έλληνες να τολμήσουν ό,τι ετόλμησαν εις την Αγίαν Λαύραν και, παραλλήλως ή εν συνεχεία, καθ' όλην την υπόδουλον χώρα ν, είναι ζήτημα εάν ο 19ος αιών θα εχαρακτηρίζετο σήμερον ως αιών των εθνοτήτων, δηλαδή της αποκαταστάσεως των εθνικών κρατών.Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον ζυγόν υπό τον οποίον οι ίδιοι ετέλουν, αλλά κατήργησαν εμμέσως την έννοιαν παντός ζυγού εις την Ευρώπην ολόκληρον, δημιουργήσαντες τας ηθικός και πολιτικός προϋποθέσεις διά την εκδήλωσιν των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, αι οποίαι, είτε επιτυχούσαι, ως εν Ιταλία, είτε επανειλημμένως και τραγικώς κατασταλεί σαι, ως εν Πολωνία, έδωσαν εις τον 19ον αιώνα το χρώμα του και το μέγα ιστορικόν του νόημα».

Τη σημασία και κυρίως την αξία του αγώνα που ξεκίνησε με την Επανάσταση του 1821, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ούτε και να υποτιμά.

Ούτε και αυτοί που γνώρισαν τότε τι σημαίνει ελληνικό σπαθί και σήμερα αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχνά την πορεία της Ελλάδος, στην Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.

Ο επίλογος στην ομιλία του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου του 1838, είναι το δίδαγμα στις επόμενες γενιές για ομόνοια ενότητα, σύμπνοια, για συνεχείς αγώνες για μια Ελλάδα δυνατή, ανεξάρτητη, καλύτερη και πάντα ελεύθερη .

«Ἐμᾶς μὴ μᾶς τηρᾶτε πλέον. Τὸ ἔργο μας καὶ ὁ καιρός μας ἐπέρασε. Καὶ αἱ ἡμέραι τῆς γενεᾶς, ἡ ὁποία σᾶς ἄνοιξε τὸ δρόμο, θέλουν μετ᾿ ὀλίγον περάσει. Τὴν ἡμέρα τῆς ζωῆς μας θέλει διαδεχθῇ ἡ νύκτα τοῦ θανάτου μας, καθὼς τὴν ἡμέραν τῶν Ἁγίων Ἀσωμάτων θέλει διαδεχθῇ ἡ νύκτα καὶ ἡ αὐριανὴ ἡμέρα. Εἰς ἐσᾶς μένει νὰ ἰσάσετε καὶ νὰ στολίσετε τὸν τόπο, ὁποὺ ἡμεῖς ἐλευθερώσαμε· καί, διὰ νὰ γίνῃ τοῦτο, πρέπει νὰ ἔχετε ὡς θεμέλια της πολιτείας τὴν ὁμόνοια, τὴν θρησκεία, τὴν καλλιέργεια τοῦ θρόνου καὶ τὴν φρόνιμον ἐλευθερία»

Η δύναμη της ελληνικής ψυχής είναι αυτή που θα κρατά για μια φορά ακόμη το λάβαρο του αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα…


<<ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ>>                                                                                                        
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ. ΡΟΔΟΣ. 25 Μαρτίου 2021


1821-2021 :  Διακόσια (200) χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση)…..
Εθνική παρακαταθήκη να μείνει η Ελλάδα , ελεύθερη και δυνατή!
Συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. Ο Ελληνισμός εορτάζει σε όλη την οικουμένη και τιμά όλους/όλες , που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και διαφύλαξαν στο πέρασμα των αιώνων τα εθνικά μας ιδανικά. 
Αυτοί οι αγώνες, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Η ένδοξη ιστορία μας , μας καλεί σε εθνική ενότητα και εγρήγορση. 
Είναι εθνική παρακαταθήκη για όλες τις γενιές της πατρίδας μας να μείνει η Ελλάδα, ελεύθερη και δυνατή!
Μας το υπενθυμίζουν διαχρονικά , οι στίχοι του Κωστή Παλαμά:
 ……<<Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί……>>………



ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Επικεφαλής Περιφερειακού Συνδυασμού : << Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου>>-
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ρόδου-Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝ.Π.Ε.



ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η Επανάσταση του 1821, ο Αγώνας των Ελλήνων για την κατάκτηση της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Πίστης, αποτελεί το σημαντικότερο ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας μας.
 Η Επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας.
 Σηματοδοτεί την αφετηρία ίδρυσης του νέου Ελληνικού κράτους υπενθυμίζοντας σε όλους τη δύναμη της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας ενός λαού κόντρα σε όλες τις προβλέψεις την επίτευξη του σπουδαίου εκείνου που στα μάτια του τότε σύγχρονου κόσμου φάνταζε ακατόρθωτο.
 Χρόνια Πολλά!!!
 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

            Η Επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι η ανάγκη πάντα γίνεται “Ιστορία”, ότι το “παλιό” και “ξεπερασμένο”, όσο ακλόνητο κι αν φαίνεται, θα ηττηθεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας.

            Αν η αστική απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 γέννησε το ελληνικό αστικό κράτος, η Σοσιαλιστική Επανάσταση στον 21ο αιώνα θα γεννήσει το νέο εργατικό κράτος, το οποίο θα πάψει -οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά- να συντηρεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τους πόθους των εργαζομένων, τους πόθους της νεολαίας μας.

 

ΑΘΗΝΑ 25/3/2021                                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Χρήστος Μπάρδος στη νέα γενιά: Είναι καιρός, για νέους ήρωες, για νέες επαναστάσεις και για νέες πραγματικότητες

 

Όπως οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον δυνάστη, έτσι κι εσείς θα υπερνικήσετε τις δυσχέρειες του παρόντος, χαρτογραφώντας ένα ευοίωνο μέλλον

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μήνυμα του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Χρήστου Μπάρδου, προς τους μαθητές και μαθήτριες της Δωδεκανήσου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821:

Αγαπητά μου παιδιά,

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αναφέρει ότι:

«Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον ζυγόν υπό τον οποίον οι ίδιοι ετέλουν, αλλά κατήργησαν εμμέσως την έννοιαν παντός ζυγού εις την Ευρώπηνολόκληρον, δημιουργήσαντες τας ηθικάς και πολιτικάς προϋποθέσεις διά την εκδήλωσιν των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, αι οποίαι, είτε επιτυχούσαι, ως εν Ιταλία, είτε επανειλημμένως και τραγικώς κατασταλείσαι, ως εν Πολωνία, έδωσαν εις τον 19ον αιώνα το χρώμα του και το μέγα ιστορικόν του νόημα».

Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της Ελληνικής Επανάστασης. Ενός ξεσηκωμού, το μεγαλείο του οποίου, τιμά ολόκληρος ο κόσμος, αναγνωρίζοντας την υπέρβαση και το ψυχική ανάταση, ενός έθνους ηρώων. Δύο είναι, λοιπόν, οι λέξεις με βαρύ συναισθηματικό φορτίο που μας μεταβίβασαν οι πρόγονοί μας: αφύπνιση και ανάδειξη του εθνικού φρονήματος.

Αγαπητά μου παιδιά,

Είναι καιρός, για νέους ήρωες, για νέες επαναστάσεις και για νέες πραγματικότητες. Είναι καιρός, οι θυσίες των προγόνων μας, να βρουν άξιους απογόνους, ικανούς να διατηρήσουν το έθνος μας στον θρόνο που του αξίζει.

Ο κλήρος της υπέρτατης αυτής ευθύνης, έλαχε σε εσάς. Γιατί εσείς αποδείξατε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε σε αντίξοες συνθήκες. Η μόρφωση θα σας οδηγήσει στην αμφισβήτηση, στην αποσύνθεση του σάπιου κατεστημένου και στην ανασύνταξη ενός νέου, καλύτερου. Στην πορεία αυτή, πυξίδα στην καρδιά σας θα είναι μία μόνο λέξη, η λέξη Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα είναι ο φάρος που θα φωταγωγεί τον δρόμο σας προς την εξέλιξη. Η ψυχή δεν υποδουλώνεται. Αντλούμε τη δύναμη από τον εσωτερικό μας κόσμο και τελικά πραγματοποιούμε την πολυπόθητη αλλαγή. Όπως οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον δυνάστη, έτσι κι εσείς θα υπερνικήσετε τις δυσχέρειες του παρόντος, χαρτογραφώντας ένα ευοίωνο μέλλον.

Το Γραφείο Τύπου


Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Μια επανάσταση ενάντια στο δεσποτισμό, που οραματίστηκε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα»

Η επέτειος για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια ημέρα εθνικού εορτασμού, κριτικής ανασκόπησης και δημιουργικού αναστοχασμού για το μέλλον.

Μνήμη της Επανάστασης του ’21 σημαίνει να μην λησμονήσουμε τις θυσίες των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, που θυσίασαν τις περιουσίες τους και που αντιμετώπισαν ηρωικά τις μακρές αντιξοότητες που είχαν μπροστά τους, προκειμένου να πετύχουν τον κοινό σκοπό, που συνδεόταν με τις ιδέες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Η Ελληνική Επανάσταση, όμως, υπήρξε καθοριστικής σημασίας γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν ένα σημείο καμπής της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν οι ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις της εποχής είδαν τον ελληνικό λαό να εξεγείρεται και να διεκδικεί την ανεξαρτησία του από τον οθωμανικό ζυγό. Μια επανάσταση ενάντια στο δεσποτισμό που οραματίστηκε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα. Η Ελληνική Επανάσταση σήκωσε ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού και προκάλεσε καθοριστικό ρήγμα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της εποχής. Γι’ αυτό και αναγνωρίζεται και τιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια ψηφίδα στο παγκόσμιο ψηφιδωτό των αγώνων για ελευθερία.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου μας επιτρέπει να στοχαστούμε κριτικά, να τιμήσουμε τη διαρκή επιθυμία του ανθρώπου για Ισότητα και Δημοκρατία, να αναλογιστούμε την επαναστατική δύναμη του ιστορικά απρόβλεπτου που αλλάζει ισορροπίες οι οποίες μέχρι χτες φάνταζαν αδιατάρακτες.

Ωστόσο η φετινή επέτειος του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρα κρίσιμη στιγμή που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δίνει μια ξεχωριστή, κρίσιμη μάχη.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε μια ιστορική συνθήκη που απαιτεί δράση και πράξη. Αυτή τη φορά με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας.

Με γνώμονα τη διατήρηση των πλέον βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσουν με κόστος την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Θα ήταν ο καλύτερος έμπρακτος σεβασμός στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

ADVERTORIALS