Ιωάννης Παππάς: Ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια

Ιωάννης Παππάς: Ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια

Ιωάννης Παππάς: Ευκαιρία για τα μειωμένα ενοίκια.

Έως και τις 19 Απριλίου 2021 θα μπορέσουν να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που έγιναν στις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποζημιωθούν από το κράτος για τα ενοίκια που έχασαν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε για τις διορθώσεις δίνοντας οδηγίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων COVID.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν στις δηλώσεις για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να διορθωθούν σταδιακά έως και τις 19 Απριλίου 2021. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποζημιωθούν από το κράτος για τα ενοίκια που έχασαν.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε χθες την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις διορθώσεις και δίνει οδηγίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων COVID.

Τα μειωμένα ενοίκια

Ειδικότερα:

* Οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους.

* Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αφορά σε εκμίσθωση ακινήτου, για το οποίο έχει υποβληθεί μεταγενέστερα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή). Στην περίπτωση αυτή δικαιούχος των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών δύναται να είναι μόνο ο υπεκμισθωτής, με την επιφύλαξη της συνδρομής των προϋποθέσεων μείωσης του μισθώματος και στο πρόσωπο του υπεκμισθωτή για επαγγελματική του εγκατάσταση, οπότε κατ’ ανάλογη εφαρμογή δικαιούχος των μέτρων στήριξης είναι και ο εκμισθωτής για τη μίσθωση αυτή. Ο εκμισθωτής θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., προκειμένου να του παρασχεθούν οδηγίες

* Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» αφορά σε επαγγελματική στέγη αλλά ως ΑΦΜ μισθωτή έχει αναγραφεί ο ΑΦΜ του φυσικού προσώπου – νομίμου εκπροσώπου για λογαριασμό της υπό ίδρυση εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή ο εκμισθωτής θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

-Να υποβάλει δήλωση λύσης της μίσθωσης αυτής, αναδρομικά από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας.

-Να υποβάλει αρχική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στον ΑΦΜ της μισθώτριας εταιρείας, με ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης αναδρομικά από την ημερομηνία σύστασής της.

-Να υποβάλλει νέα «Δήλωση Covid», με βάση την υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στον ΑΦΜ της μισθώτριας εταιρείας.

-Να αποστείλει μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

* Το αναγραφόμενο στην υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ως εκμισθούμενο ακίνητο δεν αντιστοιχεί σε δηλωθέν εμπράγματο δικαίωμα του εκμισθωτή με βάση τα στοιχεία που τηρεί η Φορολογική Διοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση ο εκμισθωτής θα πρέπει είτε να υποβάλει «Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων» (έντυπο Ε9) είτε να αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έγγραφη πληροφόρηση αναφορικά με την έννομη σχέση του με το ακίνητο.

* Το αρχικό ποσό του μηνιαίου μισθώματος που έχει δηλωθεί στην «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα της «Δήλωσης Covid», οπότε θα πρέπει να συμπληρωθεί ορθά το μηνιαίο μίσθωμα είτε στην εφαρμογή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» είτε στην εφαρμογή της «Δήλωσης Covid».

* Η «Δήλωση Covid» που έχει υποβληθεί αφορά σε μισθωτή που είναι νομικό πρόσωπο και η χρήση του ακινήτου έχει δηλωθεί στη δήλωση Covid ως “κατοικία” και όχι ως επαγγελματική στέγη προς εγκατάσταση επιχείρησης. Αν τα πραγματικά περιστατικά είναι διαφορετικά, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στη σχετική δήλωση.

* Το ποσοστό μείωσης του μισθώματος που δηλώνεται στη «Δήλωση Covid» κυμαίνεται από 35% έως και 39,49% επί του αρχικού μηνιαίου μισθώματος (αφορά στην υποχρεωτική μείωση μισθώματος κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Δεκέμβριο 2020). Εφόσον ο μισθωτής είναι δικαιούχος μείωσης του μισθώματος κατά 40% θα πρέπει να τροποποιηθεί στο ορθό το ποσό του μειωμένου μισθώματος στη «Δήλωση Covid».

* Το ποσοστό μείωσης του μισθώματος που δηλώνεται στη «Δήλωση Covid» κυμαίνεται από 25% έως και 29,49% επί του αρχικού μηνιαίου μισθώματος (αφορά σε περιπτώσεις μείωσης κατόπιν συμφωνίας μισθωτή και εκμισθωτή για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020), Εφόσον ο μισθωτής είναι δικαιούχος μείωσης του μισθώματος κατά 30% θα πρέπει να τροποποιηθεί στο ορθό το ποσό του μειωμένου μισθώματος στη «Δήλωση Covid».

* Εφόσον στην «Δήλωση Covid» έχει δηλωθεί ως μειωμένο μίσθωμα ποσό ίσο με το αρχικό μίσθωμα (προ της μείωσης), τότε θα αποστέλλεται μήνυμα στους εκμισθωτές ώστε αν αυτό οφείλεται σε παραδρομή, να πραγματοποιηθεί η σχετική διόρθωση.

* Στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει δηλωθεί ότι ο μισθωτής είναι χωρίς ΑΦΜ. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις πληττόμενων. Αν ο μισθωτής έχει, στο μεταξύ, αποκτήσει ΑΦΜ, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην Α.Α.Δ.Ε. με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να παρασχεθούν ειδικότερες οδηγίες στον εκμισθωτή.

* Δεν έχει συμπληρωθεί στη «Δήλωση Covid» η χρήση του ακινήτου, κάτι το οποίο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων του φορολογούμενου και επομένως, θα πρέπει να συμπληρωθεί η χρήση του ακινήτου.

* Εφόσον στη “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” έχει δηλωθεί μισθωτής που έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από επιχείρηση η οποία ασκεί δραστηριότητα από αυτές που εντάχθηκαν στις σχετικές αποφάσεις με περιγραφή δραστηριότητας (χωρίς ΚΑΔ) ήτοι:

-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων

-Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο OnlineMedia) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ.

-Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

-Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα

-Καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών και δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, θα πρέπει να αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα “Μισθωτής/εργαζόμενος σε επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ”, στο οποίο θα αναγράφονται τα εξής:

-ο ΑΦΜ του εκμισθωτή, ο ΑΦΜ του μισθωτή καθώς και η επωνυμία με τον Α.Φ.Μ. της εργοδότριας επιχείρησης,

-ο αριθμός «Δήλωσης Covid» που έχει υποβληθεί,

-η δραστηριότητα της επιχείρησης που απασχολείται ο μισθωτής εργαζόμενος/σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις υποπεριπτώσεις i, ii, iiiiv και v της παρούσας περίπτωσης

Ακολούθως, θα παρασχεθούν ειδικές οδηγίες από την Α.Α.Δ.Ε. για την εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

* Εφόσον στη “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας” έχει δηλωθεί μισθωτής που ασκεί δραστηριότητα από εκείνες που εντάχθηκαν στις σχετικές αποφάσεις με περιγραφή δραστηριότητας, χωρίς ΚΑΔ ήτοι:

-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων

-Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο OnlineMedia) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ.

-Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

-Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα

-Καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών.

και δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, θα πρέπει να αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα “Μισθωτής επιχείρηση χωρίς ΚΑΔ”, στο οποίο θα αναγράφονται τα εξής:

-ο ΑΦΜ του εκμισθωτή, ο ΑΦΜ και η επωνυμία της μισθώτριας επιχείρησης,

-ο αριθμός «Δήλωσης Covid» που έχει υποβληθεί.

ADVERTORIALS