Τομεακή Επιτροπή Β. Συγκ/τος Δωδ/σου ΚΚΕ: Καμία δημιουργία φυλακής προσφύγων και μεταναστών ούτε στην Λέρο ,ούτε στην Κω, ούτε πουθενά, οποιαδήποτε ονομασία και αν της δώσουν.

Τομεακή  Επιτροπή Β. Συγκ/τος Δωδ/σου ΚΚΕ: Καμία δημιουργία φυλακής προσφύγων και μεταναστών ούτε στην Λέρο ,ούτε στην Κω, ούτε πουθενά, οποιαδήποτε ονομασία και αν της δώσουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τομεακής Επιτροπής Β. Συγκ/τος Δωδ/σου ΚΚΕ

Καμία δημιουργία φυλακής προσφύγων και μεταναστών ούτε στην Λέρο ,ούτε στην Κω, ούτε πουθενά, οποιαδήποτε ονομασία και αν της δώσουν.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Μηταράκη και του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινακατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στις 6 Μάρτη στα ΚΥΤ σε Λέρο και Κω ,ομολογούντα αδιέξοδα της πολιτικής τους που από την μια πυροδοτεί ανταγωνισμούς, στηρίζει επεμβάσεις και από την άλλη αντιμετωπίζει τους ξεριζωμένους ως παραβάτες(!) και τους εγκλωβίζει σε απαράδεκτες συνθήκες στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η νέα δομή στην Λέρο και το ΠΡΟΚΕΚΑ στην Κω με προδιαγραφές στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ ,εντάσσονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και ΕΕ διαιώνισης της στρατηγικής για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.Μιας στρατηγικής που σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα προσφύγων-μεταναστών και νησιωτών αντίθετα θα τα οξύνει περισσότερο.

Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες,προοιωνίζουνεγκλωβισμό πολλαπλάσιων προσφύγων-μεταναστών και μετατροπή των νησιών μας σε μόνιμες φυλακές,καταρρίπτοντας την επιχειρηματολογία για αποσυμφόρηση και επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Οι εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές σε Λέρο και Κω έχουν την εμπειρία της «προοδευτικής» διαχείρισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε και εφάρμοσε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και της «φιλελεύθερης» κυβέρνησης της ΝΔ που πατησε σε αυτήν και την αντιδραστικοποιεί .

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που ευθύνονται για τα βάσανα προσφύγων-μεταναστατώ και νησιωτών.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής μαζί να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική τους απαιτώντας:

-Άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

- Κανένα κέντρο-φυλακή να μην υπάρχει στο νησί, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό.

- Η κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από της συμφωνίες της ΕΕ που εγκλωβίζουν στη χώρα μας τους πρόσφυγες και μετανάστες (ΕΕ - Τουρκίας, συνθήκη Δουβλίνου).

- Η ΕΕ που έχει βάλει το χεράκι της σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν ξεριζωμένους να ανοίξει τις πύλες των χωρών της για την υποδοχή και φιλοξενία όλων αυτών των ανθρώπων.

- Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.

- Για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στη χώρα να μεταφερθούν σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, χωρίς ΜΚΟ, με το απαραίτητο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όπου να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους και από εκεί να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον κανονισμό του Δουβλίνου. ΜΕ ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες σε ειδικές δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στα νησιά να υπάρχουν μόνο μικρά κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και υγειονομικής περίθαλψης.

- Γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

- Για τους αιτούντες άσυλο εξασφάλιση από το κράτος διαμονής σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.

- Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

- Πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.

- Αποζημιώσεις στο 100% όσων έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

9/3/2021

ADVERTORIALS