Β. Υψηλάντης: Υπηρετούμε με συνέπεια τη βασική επιλογή της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών

Β. Υψηλάντης: Υπηρετούμε με συνέπεια τη βασική επιλογή της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών

Η ομιλία του Βασίλη Α. Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεταναστευτικό με συγκινητική αναφορά στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού και στην επέτειο παράδοσης των νησιών μας στους συμμάχους στις 8 Μαίου 1945!

Με ιδιαίτερη αναφορά στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστίνου και την προσφορά του στο δημόσιο και επιστημονικό βίο της χώρας και στην ιδιαίτερη του πατρίδα τα Δωδεκάνησα ξεκίνησε την ομιλία του ο Βουλευτής Δωδεανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, επί του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό.

Εισαγωγικά επίσης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στην επέτειο της 8ης Μαϊου 1946 , της παράδοσης δηλαδή στη Σύμη, των νησιών μας από το Γερμανό κατακτητή στους συμμάχους και το τέλος του β’ Παγκόσμιου Πολέμου για την περιοχή μας.

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης επεσήμανε ότι τότε η Ελλάδα ήταν χώρα εξαγωγής προσφύγων και μεταναστών σήμερα είναι χώρα υποδοχέας.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προωθούνται βελτιωτικές αλλαγές βασικά στον Ν.4636/2019.

Επίσης ότι υπηρετούμε με συνέπεια τη βασική επιλογή της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών. Γύρω στις 12.000 μετακινήσεις έχουν συντελεστεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι επίσης αλήθεια, συνέχισε ότι ότι η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε και στο παρελθόν να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα, στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αλλά και σήμερα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ίδιο αυτό πρόβλημα, το αντιμετωπίζει οξυμένο μαζί με άλλες σοβαρές προκλήσεις. Με πανθομολογούμενη μεγάλη επιτυχία. Αυτή κατά της πανδημίας, της προκλητικότητας της Τουρκίας στον Έβρο με μέσο τους δυστυχείς μετανάστες και τις παραβιάσεις της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου σε βάρος της χώρας μας.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας, μετά από δέκα μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, χάρη στη διορατικότητα και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από παράδειγμα προς αποφυγή έγινε συνώνυμο της αξιοπιστίας και της ποιότητας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεταναστευτικό είναι το ακόλουθο

:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετώ τον Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό.Τον διακεκριμένο επιστήμονα που προσέφερε στην υγεία όχι μόνο ως γιατρός και δάσκαλος αλλά και ως υπουργός και στα νησιά μας τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως Βουλευτής Δωδεκανήσου χάνοντας τη μάχη με τη φοβερή πανδημία της εποχής μας. Για μένα υπήρξε πολύτιμος συνοδοιπόρος στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για τα νησιά μας. Ο τόπος μας τον ευγνωμονεί. Υπόσχεση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους. Εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια στη σύζυγο και τους οικείους του. Να είναι η μνήμη του αιώνια.

Το γεγονός αυτό γίνεται και αφορμή στην πρώτη μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, να ευχαριστήσω όλους, αλλά ειδικότερα τους ανθρώπους στα νησιά μας, τα Δωδεκάνησα, που έδωσαν τον αγώνα τους για να προσφέρουν στον άνθρωπο, σε κάθε μέτωπο κατά της πανδημίας και να κρατήσουν ένα δείκτη τέτοιο, που καθιστούν τη Δωδεκάνησο, σχεδόν ανέπαφη και έτοιμη, ώστε με κάθε πρωτόκολλο προστασίας από τον covid-19, να δεχθεί και πάλι από την Ελλάδα αλλά και από χώρες που πληρούν τις προυποθέσεις, τουρίστες, για να απολαύσουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό τους, τη θάλασσα και τον ήλιο τους.

Η σημερινή ημέρα συμπίπτει, με την επέτειο της 8ης Μαίου 1945, όπου στη Σύμη, υπογράφηκε η παράδοση των νησιών της Δωδεκανήσου, από τους Γερμανούς στους συμμάχους , γεγονός που σηματοδοτούσε και το τέλος του μεγάλου πολέμου στην περιοχή μας.

Από την εποχή εκείνη ,που η χώρα μας, μέσα από τη δυστυχία αυτού του πολέμου, εξήγαγε πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα έχει μεταβληθεί σε χώρα υποδοχέας.

Και μια τέτοια κατάσταση σαφώς χρήζει μιας συστηματικής και ορθά δομημένης πολιτικής.

Είναι επίσης αλήθεια, ότι η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε και στο παρελθόν να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα, στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αλλά και σήμερα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ίδιο αυτό πρόβλημα, το αντιμετωπίζει οξυμένο μαζί με άλλες σοβαρές προκλήσεις. Με πανθομολογούμενη μεγάλη επιτυχία. Αυτή κατά της πανδημίας, της προκλητικότητας της Τουρκίας στον Έβρο με μέσο τους δυστυχείς μετανάστες και τις παραβιάσεις της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου σε βάρος της χώρας μας.

Επίσης ότι για πρώτη φορά η χώρα μας, στους δέκα πρώτος μήνες, χάρη στη διορατικότητα και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από παράδειγμα προς αποφυγή έγινε συνώνυμο της αξιοπιστίας και της ποιότητας.

Παραμένοντας τώρα στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ως πρώτη παρατήρηση είναι βέβαιο ότι και κενά και ενδεχομένως αστοχίες καλούμαστε να γιατρέψουμε με την εξής μεγάλη διαφορά.

Η μεν ΝΔ επιδώκει άμεσα την αποκατάσταση αυτών, ο δε ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στα λάθη του και τα επαναλαμβάνει. Και αυτό δυστυχώς με προφανή βλάβη και των εθνικών μας συμφερόντων.

Αντί της εγρήγορσης και της ευθύνης, μια εμμονικά ιδεοληπτική και τοξική αντιπολίτευση.

Κάτι για παράδειγμα που ήταν προσφιλής τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που ήταν και πάλι αντιπολίτευση το 2012-1205, ήταν να καταγγέλει την κυβέρνηση και στο εξωτερικό ότι δήθεν με την πολιτική της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο επιδιώκει και σήμερα. Αδικαιολόγητα και αβάσιμα.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προωθούνται βελτιωτικές αλλαγές βασικά στον Ν.4636/2019. Με το νόμο αυτό άλλαξαν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Αποτέλεσμα, από την 1/1/2020, οι νέες αιτήσεις ασύλου απαντώνται σε πρώτο βαθμό στις 24 ημέρες αντί στις 185 ημέρες.

           

            Αντί των 4000 αποφάσεων ασύλου που κατά μέσο όρο έβγαζε η υπηρεσία ασύλου τα προηγούμενα χρόνια, τον Μάρτιο βγήκαν 7000 αποφάσεις και τον Απρίλιο 15.000 αποφάσεις. Οι 125.000 εκκρεμείς υποθέσεις είναι πλέον 105.000 και όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός πολύ σύντομα θα είναι και λιγότερες.

Και τούτο είναι απόρροια μιας αποτελεσματικότερης διοίκησης αφού έχουν ενισχυθεί οι δομές υπηρεσίας ασύλου.

            Εγκαταλείψαμε τη δογματική του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πίστευε στις επιστροφές. Με την αλλαγή της νομοθεσίας

Υπηρετούμε με συνέπεια τη βασική επιλογή της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών. Γύρω στις 12.000 μετακινήσεις έχουν συντελεστεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιδιώκεται η βελτίωση των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων. Σχετικά με τη διερμηνεία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρχουν διερμηνείς και μόνο για την αποφυγή καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος υιοθετείεται η έννοια του «ευλόγως αντιλαμβάνοντα». Η κράτηση όπου επιβάλλεται.        

Υπήρξε έντονη κριτική για τα άρθρα 56 και 59, που αφορούν το μεν άρθρο 56, την παράταση μιας διάταξης που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το δε άρθρο 59, την αλλαγή μιας διάταξης που επίσης είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον χαρακτηρισμό κάποιων διαγωνισμών πού είχαν ειδικές προϋποθέσεις και για λόγους εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μείνουν απόρρητες, στο γεγονός ότι φεύγουμε πλέον από τον έντυπο τρόπο καταγραφής και πάμε στον ηλεκτρονικό. Επ΄αυτών έχει εκφραστεί και η ΕΑΑΔΗΣΥ.

Σχετικά με τις λεγόμενες «απόρρητες δαπάνες» υπάρχει διαδικασία, που προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής και με τη νομοτεχνική βελτίωση λύνεται το πρόβλημα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα της συνεκτικής και αποτελεσματικής πολιτικής στο μεταναστευτικό που εδράζεται στην ουσιαστική μείωση των ροών, τον περιορισμό των κρίσεων και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στην αποσυμφόρηση των νησιών, στον ταχύτερο διαχωρισμό και απονομής ασύλου και στην υλοποίηση επιστροφών η Ελλάδα απαντά σ’ένα μέγαλο πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Η περαιτέρω δε ισχυροποίηση του διοικητικού πλαισίου λειτουργίας των δομών της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκείται, ισχυροποιούν θεσμικά και τη χώρα .

Με τις σκέψεις αυτές εκφράζω τη στήριξη μου στο νομοσχέδιο αυτό, καθώς επίσης και τα συγχαρητήρια μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συστηματική και εμφανώς αποτελεσματική δουλειά .

ADVERTORIALS