Για την αντιπυρική περίοδο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Για την αντιπυρική περίοδο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Για την αντιπυρική περίοδο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου


Χρήστος Ευστρατίου: «Η πολιτική προστασία λειτούργησε με απόλυτη επάρκεια σε αντίξοες συνθήκες. Είμαστε έτοιμοι για να συνεχίσουμε να αποπνέουμε το αίσθημα της ασφάλειας, που αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας, δημοκρατίας και ελευθερίας».

Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, συνήλθε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Δωδεκανήσου υπό την προεδρία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Ευστρατίου. Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν θέματα σχεδιασμού, συντονισμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Με την ευκαιρία της σύσκεψης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, την κάθε μία και τον καθένα ξεχωριστά, για την πραγματικά εξαιρετική δουλειά, την οποία έχουν καταβάλει το τελευταίο διάστημα σε συνθήκες αντίξοες, λόγω και της νησιωτικότητας.

Σκοπός της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου ήταν ο συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ορθή και έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία πάρθηκαν και σχετικές αποφάσεις συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  1. Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς και «ευπαθών» περιοχών ανά νησί της Π.Ε. ∆ωδεκανήσου µε βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών.
  2. ∆ράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας που έχουν γίνει.
  3. Καθαρισµοί βλάστησης για τη µείωση του κινδύνου, πρόοδος εργασιών. Συντήρηση δικτύων διανοµής ∆Ε∆∆ΗΕ (πρόοδος εργασιών)
  4. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α’ βαθμού.
  5. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο. Ενεργοποίηση επιτροπών βόσκησης, Επιτροπών ανεπιτήρητων ζώων.
  6. Επιτήρηση «ευπαθών περιοχών» – Μικτές Περιπολίες. Επάνδρωση πυροφυλακείων της πρώην ∆ασικής Υπηρεσίας.
  7. Συνεργασία φορέων µε το Πυροσβεστικό Σώµα και Π.Ν.Αι. για τη διάθεση υλικών και µέσων.
  8. Οργανωµένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
  9. Κινητοποίηση και συντονισµός Εθελοντικών Οργανώσεων. Κατάσταση εθελοντικών οµάδων ανά νησί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Άρτεμις Αλεξιάδου και η Άρτεμις Αλεξοπούλου από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και ο Παναγιώτης Παγώνης από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Δωδ/σου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι Αθανάσιος Δρόσος, Νικόλαος Χατζηγεωργίου και Χρύσης Εμμανουήλ, από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ο Εμμανουήλ Μαριάς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδ/σου, από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου ο Πύραρχος Γιάννης Τσιτσικάς και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, ο Μιχαήλ Κρασσάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Μιχάλης Καλιοράκης και από τη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου ο Υπαστυνόμος Γεώργιος Χατζημουτούκης, από τα Λιμεναρχεία, Ρόδου ο Ανυποπλοίαρχος Ελευθέριος Ποριώτης, Κω ο Ανθυποπλοίαρχος Ευστάθιος Παγάνης, Καλύμνου ο Ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Γαλούζης και Λέρου ο Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Κουτσοδόντης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδ/σου ο Μαρνέρας Χαράλαμπος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου Ηλίας Αργύρης, ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες, ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, από τον Δήμο Σύμης ο Ιωάννης Τσουβαλάς, από τον Δήμο Τήλου ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Αλιφέρης, από τον Δήμο Λέρου ο Υπεύθυνος Τεχνικής Υπηρεσίας Μιχάλης Ελένης, από τον Δήμο Κω ο Τεχνικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μιχαήλ Γεωργαλλής, από τον Δήμο Νισύρου ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Χασαπλάκης, από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του ΕΕΣ Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου, ο Κωνσταντίνος Τζόνος, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Νότιας Δωδ/σου ο Ε. Χατζηκώστας, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βόρειας Δωδ/σου Ερρίκος Τρουμούλης, από το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας Γεώργιος Γιαννούλης, από το Ε.Ε.Σ. Σαμαρειτών Κω η Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, από τον Σύλλογο Ραδιοσυχνότητας Πολιτών CB Δωδ/σου ο Ν. Κουβάκης, και από Σωματείο Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων Ρόδου Κωνσταντίνος Καρεκλάς,

ADVERTORIALS