Μεταναστευτικό : Πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα

Μεταναστευτικό : Πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Χίο, την Σάμο και την Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, την Λέρο και την Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη.

Στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις, καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Οι περιοχές έχουν ήδη εντοπιστεί και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για την δημιουργία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν.

Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν στα κλειστά κέντρα περισσότερα από 10.000 άτομα.

Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς και 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Επιπροσθέτως θα προσληφθούν και 800 άτομα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και των hotspot.

Aξίζει να σημειωθεί  ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό υπό τον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης έθεσε ως όρο για να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου σε κάθε νησί, να κλείσουν τα hotspot στη Μόρια της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου. 

Οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη.

ADVERTORIALS