Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Δεν πρέπει να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Δεν πρέπει να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά

Για τον εγκλωβισμό των χιλιάδων ανθρώπων στο νησί της Λέσβου μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, πρώην πρύτανης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, όπου -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι «δεν πρέπει να αλλοιωθούν φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά τα νησιά».

«Όντως, η Λέσβος και όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται καταθετήρια ψυχών. Βλέπω εκατοντάδες δυστυχισμένες υπάρξεις, που προσπαθούν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όλη η συμπαράσταση των Βορειοαιγαιοπελαγιτών είναι μαζί τους, όμως δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτήν την αλλοίωση τη φυλετική, την πληθυσμιακή, τη θρησκευτική, την εθνοτική».

Όταν ρωτήθηκε από τον Παναγιώτη Στάθη τι εννοεί με αυτό, απάντησε: «Κοιτάξτε, λέω ότι σε ένα νησί 90.000 κατοίκων, όταν υπάρχουν 15.000 μετανάστες από άλλες φυλές και εάν αυτό συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλοίωση. Εάν δεν το κατανοείτε, τι να σας πω».

«Μπορεί με αυτά τα οποία λέτε, να κατηγορηθείτε για ρατσισμό», του επισήμανε ο Νίκος Ρογκάκος, με τον κ. Μουτζούρη να απαντά: «Καθόλου, για έναν Λέσβιο που υποδέχθηκε 1.000.000 αλλοδαπούς από το 2015 έως σήμερα και τους περιέθαλψε. Θέλουμε να παρέμβουμε ως τόπος πρώτης υποδοχής, εφόσον συνεχίσουν και στη συνέχεια να διοχετευτούν σε άλλες περιοχές και μετά σε άλλες χώρες. Αυτό λέω...».

«Είναι ένας στους έξι. Σε καμία άλλη χώρα ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει τέτοια αναλογία αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου, που συγκάλεσε στις 4 Σεπτεμβρίου  ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης στη Μυτιλήνη, διαπιστώθηκε και καταγράφηκε η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά με την αλματώδη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τις νήσους του Βορείου Αιγαίου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού όλοι οι παριστάμενοι κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις:

1.Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας
δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας

2.Tην άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των
αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ
πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ

3.Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της
χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές
επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης
Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1:7
(μετανάστες προς γηγενείς) των νήσων να μειωθεί στο 1:170
της ηπειρωτικής χώρας.

4.Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν
υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό
κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες

5.Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που
δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια

6.Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την
άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της
Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ

7.Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και
πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής
Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική
συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την
απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα.

Δήλωσαν δε την απόφασή τους για συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στο κορυφαίο αυτό για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο) ζητήματος και προγραμμάτισαν νέα συνάντηση εντός μηνός στη Χίο.

   .................................................................................................................................................................................................................................................

Αν και το μεταναστευτικό- προσφυγικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που χρειάζεται συνολική ευρωπαϊκή και εθνική λύση,  στην Κω το πρόβλημα, από τότε που δημιουργήθηκε, κρύβεται κάτω από το χαλί, αναδεικνύοντας όμως έντονα την προβληματική λογική του αβάσταχτου πολιτικού κόστους των τοπικών αρχόντων, την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την τακτική μιας τοπικής ισορροπιστικής πολιτικής, η οποία δεν λύνει προβλήματα και τον ωχαδερφισμό της τοπικής κοινωνίας.  Από ότι φαίνεται θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα βρεθούμε όλοι μας προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αρχής γενομένης από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια (δείτε εδώkosnews24.grepeisodia-sto-hot-spot-tou-pyliou) που και αυτά υποτιμούνται και κανείς δεν έχει καταλάβει ότι η Κως ξεπέρασε τον εαυτό της. 


ADVERTORIALS