Ζέπελιν στη Σάμο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Ζέπελιν στη Σάμο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Αερόπλοιο Ζέπελιν τέθηκε σε λειτουργία  πάνω από τη Σάμο, για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξήγησε πως «γίνεται ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία Ελλάδας-Ε.Ε. όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Πρόκειται για την εφαρμογή, σε συνεργασία με τη Frontex, πιλοτικού προγράμματος για την πληρέστερη εικόνα και παρατήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε κρίσιμα για τις μεταναστευτικές ροές γεωγραφικά σημεία, όπως είναι η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Σκοπός είναι να μεταφέρει εικόνα του θαλάσσιου πεδίου στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες για τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων της χώρας.

Πραγματοποιείται, έτσι, μετά από περίπου τρία χρόνια διαβουλεύσεων, ένα πρόγραμμα που συνεισφέρει στις προσπάθειες της χώρας μας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος» είπε ο κ. Κουμουτσάκος. 

«Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος;»
ΟΙ  δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού:

«Οι σημερινές δηλώσεις του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση Ζέπελιν στη Σάμο είναι σκόπιμα ασαφείς. Τι ακριβώς πληροφόρηση και εντολή θα δίνεται στο ελληνικό Λιμενικό; Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος όταν λέει ότι “θα πηγαίνει κοντά” το Λιμενικό και θα ενημερώνει την τουρκική πλευρά;

»Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης, τα παράκτια κράτη είναι υποχρεωμένα να αναπτύσσουν μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στα χωρικά τους ύδατα, καθώς και να συνεργάζονται με τα γειτονικά κράτη προς τον σκοπό αυτό.

»Αρα, δηλώσεις τύπου “να πηγαίνει κοντά το Λιμενικό” παραπέμπουν σε πρακτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων (push backs) στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες, όπως αυτή του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014.

»Αυτές οι δηλώσεις κρίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές αν συνδυαστούν και με το βίντεο που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει σκάφος του Λιμενικού να επιχειρεί απώθηση βάρκας με πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι στις 17 Ιουλίου».

ADVERTORIALS