Ο Σωτήρης Μπουζιώτας για την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κω, να φέρει γιατρούς στο Νοσοκομείο

Ο Σωτήρης Μπουζιώτας για την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κω, να φέρει γιατρούς στο Νοσοκομείο

ΑΡΘΡΟ του ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΑ


Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν υπόσχεση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κω να φέρει γιατρούς στο Νοσοκομείο μας. Μου έκανε εντύπωση αυτή η δήλωση. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποια σημαντικά ζητήματα.

Η Ελλάδα δεν υπάρχει από το 2015 και μετά. Πριν το 2015 κάποιοι την χρεοκόπησαν και παρέδωσαν μια χώρα διαλυμένη που δεν μπορούσε να καλύψει τα στοιχειώδη.

Όλοι θυμόμαστε την εικόνα του Νοσοκομείου μας. Υποδομές διαλυμένες, αποθήκες υλικού άδειες, κλινικές κλειστές, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλα είχαν εγκαταλειφθεί για να δουλέψει καλά ο ιδιωτικός τομέας. Αυτά παρέλαβε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Διοικητή του Νοσοκομείου για να ξεκινήσει η ανάταξη της λειτουργίας του.

Τι έγινε τα τελευταία χρόνια:

α) Καταργήθηκε το επαίσχυντο 5€ για την είσοδο στο Νοσοκομείο

β) Διαγράφηκαν πάνω από 500.000 € πιστοποιημένα ή προς πιστοποίηση χρεη ανασφάλιστων συμπολιτών μας προς το Νοσοκομείο(πάνω από 200 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα).

γ) Θεσμοθετήθηκε η δωρεάν παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ (Τώρα γίνονται 70-100 μικροβιολογικές εξετάσεις ημερησίως δωρεάν με ραντεβού μία ημέρα πριν. Πριν το 2015 έπρεπε να περιμένεις τρεις μήνες με αποτέλεσμα να πηγαίνεις σε ιδιώτη που δεν ήταν και στον ΕΟΠΠΥ)

δ) Επαναλειτουργία κλινικών που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας (παιδιατρική, ουρολογική, αναβάθμιση χειρουργικής κλινικής, με γιατρούς και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις)

ε) Κατάργηση του μνημονιακού νόμου Σαμαρά –Βενιζέλου- ‘Αδωνη που είχε μετατρέψει το Νοσοκομείο Κω σε παράρτημα του Νοσοκομείου Ρόδου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανάπτυξη του Νοσοκομείου μας και να μην μπορούν να προσληφθούν γιατροί.

Λειτουργούν τώρα όλα καλά; Όχι.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να έχουμε ένα Νοσοκομείο που να καλύπτει τις ανάγκες της Κω.

Καίριο πρόβλημα είναι το κτιριακό. Το κτίριο που στεγάζεται το Νοσοκομείο Κω δεν μπορεί λόγω παλαιότητας, θέσης και μεγέθους να καλύψει τις ανάγκες υγείας του νησιού. Χρειάζεται ένα σύγχρονο Νοσοκομείο με διεθνείς προδιαγραφές, έξω από την πόλη με σχεδόν τριπλάσια επιφάνεια.

Φιλόδοξος στόχος αλλά εξαρτάται από εμάς. Σε αυτό το στόχο όλοι οι Κώοι πρέπει να είναι ενωμένοι και να μην υπάρχουν μικροψυχίες. Μέχρι τότε όμως χρειάζεται μια διαρκής πολιτική ενίσχυσης του Νοσοκομείου σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό.

Τώρα και ενόψει εκλογών ίσως πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και λογική ποια κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους.

Μια κυβέρνηση που πολιτική της είναι η διαρκής ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας (και το έχει αποδείξει), που παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που αντιμετωπίζει τον ασθενή πάνω απ' όλα ως άνθρωπο, όπως είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μια κυβέρνηση που επιθυμεί να αποδυναμώσει την δημόσια υγεία υπερ του Ιδιωτικού τομέα με απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και κλείσιμο νοσοκομείων (το έχει αποδείξει άλλωστε). Που θα καταργήσει τη δωρεάν υγεία και θα μειώσει τους πόρους. Που θα προσλαμβάνει 1 για κάθε 5 που αποχωρούν. Που θα αντιμετωπίζει τον ασθενή ως πελάτη. Αυτά μας λέει η Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμα της, που προσπαθεί να κρύψει.

Ανάμεσα σ' αυτές τις δύο πολιτικές έχουμε να διαλέξουμε.

Πρέπει όμως ακόμη να γνωρίζουμε ότι: Αυτό που μπορείς να καταστρέψεις εύκολα σε μια μέρα, χρειάζεται χρόνος και πολλή προσπάθεια να το επαναφέρεις στην προηγούμενη κατάσταση (ένα δέντρο το κόβεις σε λίγα λεπτά)

Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα με πρώην Δήμαρχο μικρού νησιού: «Χρειάστηκα τέσσερα χρόνια (μου είπε) για να φτιάξω το Κέντρο Υγείας. Λειτουργούσε τέλεια και κάλυπτε τις ανάγκες του νησιού. Μέσα σε μια μέρα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης το διέλυσε απολύοντας γιατρούς και νοσηλευτές.

Μην ξεχνάμε αυτό ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Σωτήρης Μπουζιώτας

zamagias