Προβληματισμός για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο

Προβληματισμός για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής η αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, από 07.00 της 7ης Ιουνίου έως 07.00 της 10ης Ιουνίου διεσώθησαν 154 πρόσφυγες-μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Κω.

Επιπλέον, βάσει των ίδιων στοιχείων που δημοσιεύει καθημερινά το ΛΣ, έχουν διασωθεί από λιμενικούς 2.271 πρόσφυγες και μετανάστες το χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου σε 73 περιστατικά έρευνας-διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Κω, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι.

Τα στελέχη του ΛΣ σημειώνουν πως έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες «χαλάρωση» των μέτρων στα θαλάσσια «σύνορα» από την πλευρά της Τουρκίας με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι δουλέμποροι σε συνδυασμό και με τις καλές καιρικές συνθήκες να το εκμεταλλεύονται και να μετακινούν παράνομα πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι συλλαμβάνονται ακόμη και 17χρονοι ως διακινητές.

.

Οι υπηκοότητες

Ως προς τις υπηκοότητες των προσφύγων στελέχη του ΛΣ σημείωναν πως έχει μειωθεί ο αριθμός Σύρων και Αφγανών και αντιθέτως καταγράφονται μετανάστες από διάφορες άλλες χώρες όπως από την Κεντρική Αφρική, ακόμα και από αραβικά κράτη όπως το Κουβέιτ.

Επιπλέον επεσήμαναν πως δεν υπάρχει θέμα να υπάρξει αναδιάρθρωση δυνάμεων από πλευράς Frontex που περιπολούν στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων Φαμπρίς Λεζερί στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 5.000 αστυνομικοί για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.

tovima.gr

zamagias