Ευρωεκλογές 2019: Ένα προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γράφει ο Μ. Καβαδάκης

Ευρωεκλογές 2019: Ένα προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γράφει ο Μ. Καβαδάκης

Γράφει ο Μανόλης Καβαδάκης


Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, με το πολιτικό ενδιαφέρον στην κοινωνία του νησιού μας να εστιάζεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στις δημοτικές εκλογές και στο ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η δήμαρχος.

Κι αν πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη θεσμός, κι ως εκ τούτου είναι κατανοητό το έντονο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, όσον αφορά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, εντούτοις οι προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο έχουν τη δική τους ιδιαίτερη κρισιμότητα και σημασία.

Η λιτότητα που επέβαλαν ως κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο οι δυνάμεις της Δεξιάς, μετά και την υιοθέτηση αυτής της πολιτικής από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως και η αποξένωση των Eυρωπαίων πολιτών από τα κέντρα αποφάσεων οδήγησαν μεγάλο μέρος τους στην οργή, την απόγνωση και το περιθώριο, με συνέπεια να βρουν πρόσφορο έδαφος οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, ώστε να ορθώσουν ανάστημα και να απειλούν όχι μόνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά πλέον την ίδια τη Δημοκρατία.

Με πρόφαση το προσφυγικό, καλλιεργώντας έναν κοινωνικό κανιβαλισμό και προβάλλοντάς το ως την αιτία όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι το μαύρο μέτωπο ακροδεξιών, φασιστών, εθνικιστών δείχνει ξεκάθαρα τα απειλητικά του δόντια.

Ξεκάθαρη επιδίωξη και στόχευσή τους μια Ευρώπη – φρούριο και κλειστή (μόνο για τους ανθρώπους όμως, και όχι για τα κεφάλαια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων), με περιορισμό των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων και δραστικής περικοπής των κοινωνικών κατακτήσεων.

Απέναντι στην απειλή αυτή καθήκον των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατών πολιτών είναι η ενότητα σε ένα ευρύ μέτωπο, με ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο, ώστε να μπει φραγμός όχι πια στο αυγό του φιδιού αλλά στο ίδιο το φίδι και στις αιτίες που το εξέθρεψαν.

Ο αγώνας αυτός δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο ευρωπαϊκό πεδίο, αλλά λαμβάνει χώρα και δράση και στο εσωτερικό της χώρας μας. Η δράση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και η μετατροπή της σημερινής ΝΔ σε ένα πολιτικό υβρίδιο, όπου κυριαρχούν οι επιθετικές νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές φωνές καθιστούν ορατό τον κίνδυνο και στην πατρίδα μας.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν και προχώρησε στη δημιουργία μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας, καλώντας σε συμπόρευση και κοινό αγώνα πολιτικές κινήσεις, κοινωνικά κινήματα και πολίτες, ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ. των κ. Μητσοτάκη, Βορίδη, Γεωργιάδη και των συμμάχων τους στην Ευρώπη.

Σε έναν αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης, κόντρα στην ξενοφοβία και τον φόβο για το διαφορετικό, απέναντι στον εθνικισμό και την επιστροφή στην εθνική περιχαράκωση.

Παλεύοντας για κοινωνικές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος, για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και την αύξηση των πραγματικών μισθών, καθώς και τη συστηματική καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία.

Στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και της εργασιακής φτώχειας, ιδιαίτερα των νέων.

Ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος, δίχως αποκλεισμούς με την επαναθεμελίωση των δομών Υγείας και Παιδείας, διατηρώντας και δυναμώνοντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.

Στέλνοντας μηνύματα αμοιβαίας συνύπαρξης ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές θρησκείες.

Επιδιώκοντας την εμβάθυνση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Προστατεύοντας το περιβάλλον με την αξιοποίηση φυσικών πόρων χωρίς χρήση καταστροφικών μεθόδων, αλλά και τους πολίτες από τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων και άλλων ουσιών που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία.

Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη διλημματική και σκληρά συγκρουσιακή εκλογική αναμέτρηση είναι μεγάλη η ευθύνη του κάθε δημοκράτη Έλληνα πολίτη που οραματίζεται την Ευρώπη της ειρηνικής συνύπαρξης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που δεν θέλει να ξανασκεπάσει την ήπειρό μας το μαύρο σύννεφο του φασισμού.

Μανόλης Καβαδάκης

συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κω

ADVERTORIALS