Στο ΣτΕ προσφεύγει και ο Δήμος Κω κατά της σύνδεσης του μειωμένου ΦΠΑ και του προσφυγικού

Στο ΣτΕ προσφεύγει και ο Δήμος Κω κατά της σύνδεσης του μειωμένου ΦΠΑ και του προσφυγικού

Η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, οι Δήμοι και οι δήμαρχοι Λέρου, Λέσβου, Κω, Σάμου και Χίου αναφέρουν στην προσφυγή τους πως η υπουργική απόφαση κινείται στη λογική πως «όσο περισσότερες και αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ». 

Αντισυνταγματική αλλά και ανήθικη χαρακτηρίζουν την υπουργική απόφαση που προβλέπει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά, η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι Λέρου, Λέσβου, Κω, Σάμου και Χίου σε προσφυγή που κατάθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι προσφεύγοντες, σύμφωνα με το Law&Order, ζητούν ακύρωση σκέλων της συγκεκριμένης απόφασης, υποστηρίζοντας πως με αυτή οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε μέσο κρατικής φορολόγησης και εξαναγκασμού σε αλλότριο σκοπό.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες αντιδρούν στο σκέλος εκείνο της απόφασης που προβλέπει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για ένα εξάμηνο ακόμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των προσφύγων στα τοπικά Hot Spot υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην προσφυγή τους, η υπουργική απόφαση κινείται στη λογική πως «όσο περισσότερες και αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ». Μια λογική, που - όπως επισημαίνουν οι προσφεύγοντες - προσβάλλει και θίγει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και παραβιάζει σωρεία συνταγματικών αρχών, όπως αυτή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ίσης μεταχείρισης, του ελεύθερου ανταγωνισμού, της οικονομικής ελευθερίας, κ.α.

Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η σύνδεση της διατήρησης του ειδικού ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά  με το υπεράριθμο των Hot Spot, ισοδυναμεί με αναγνώριση της κρατικής αδυναμίας και εν τέλει με απόπειρα μη θεσμικής συναλλαγής με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να μην διαμαρτύρονται για την έλλειψη οργάνωσης στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων.

newpost.gr

ADVERTORIALS