Ο Γ. Ζερβός μιλάει στο Kosnews24.gr για το μέλλον της #Δίεσης. Αναλυτικά η ενδιαφέρουσα συνέντευξή του

Ο Γ. Ζερβός μιλάει στο Kosnews24.gr για το μέλλον της #Δίεσης. Αναλυτικά η ενδιαφέρουσα συνέντευξή του

Συνέντευξη στο Kosnews24.gr , παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης #ΔΙΕΣΗ, κ. Γιάννης Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός ξεκαθαρίζει ότι η #Δίεση δεν διαλύεται, εμπλουτίζει το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξης και τονίζει ότι υπάρχει η περίπτωση συνεργασίας με άλλη δημοτική παράταξη εφόσον βέβαια υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και ακολουθήσουν διαδικασίες πολιτικού διαλόγου.

Όσον αφορά στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο, ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι έχει τεθεί εκτός κόμματος, ενώ κατηγόρησε την Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κω ότι επιχείρησε να διαλύσει την παράταξη της #Δίεσης και του Οράματος για να δημιουργηθεί εκείνο το πολιτικό κενό που θα δικαιολογούσε την εμφάνιση κάποιας άλλης παράταξης!

Σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή από τα στελέχη της #Δίεσης, ο κ. Ζερβός αναφέρει ότι προτεραιότητα είναι η σύμπραξη με προοδευτικά και δημοκρατικά στελέχη της κοινωνίας μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τη #Δίεση επιτυχία είναι η εκπροσώπηση της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου 2019 - 2023 και αποτυχία αν η #Δίεση μείνει απέξω.

Κλείνοντας στις ερωτήσεις του Kosnews24.gr σχετικά με την εικόνα του νησιού για την τουριστική περίοδο που έρχεται, πιστεύει πως οι εργαζόμενοι και το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου, θα μείνει ανεπηρέαστο από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε και θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για να είναι το νησί έτοιμο.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του επικεφαλής της #Δίεσης κ. Γιάννη Ζερβού.


1.       Κύριε Ζερβέ οι δημοτικές εκλογές είναι προ των πυλών, με τις εξελίξεις στη #Δίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα να είναι ραγδαίες. Πρόσφατα δηλώσατε ότι η #Δίεση δεν διαλύεται, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Καταρχάς, κύριε Λιοδάκη, να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Η #Δίεση, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες κάποιων για το αντίθετο, δε διαλύεται. Άλλωστε, οι αρχές, οι ιδέες και οι αξίες που πρεσβεύουμε είναι αναλλοίωτες και διαχρονικές... δεν μπορούν να διαλυθούν τόσο εύκολα. Ένας πολιτικός φορέας με πενταετή θεσμική παρουσία στα έδρανα του Δ.Σ. και με πυρήνα που συγκροτείται από στελέχη της νέας γενιάς του νησιού έχει μία και μόνο επιλογή: να συνεχίσει... και αυτό θα κάνουμε. Ήδη εμπλουτίζουμε το προγραμματικό πλαίσιο που θα κατεβάσουμε στο δημόσιο διάλογο για τη νέα δημοτική περίοδο. Παράλληλα, εργαζόμαστε για τη διεύρυνση της βάσης των στελεχών μας. Για να μη μακρηγορώ, βρισκόμαστε σε φάση δομικής ανασύνταξης αλλά και στρατηγικού επανασχεδιασμού, ενόψει, βέβαια, και των εκλογών του Μαΐου. 

2.       Υπάρχει η πιθανότητα η #Δίεση να συνεργαστεί με κάποια από τις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις; 

Στην περίπτωση που υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με κάποια από τις υφιστάμενες παρατάξεις και ακολουθηθούν διαδικασίες πολιτικού διαλόγου, δημόσιου και διαφανούς, ναι, νομίζω ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Αν και θα μου επιτρέψετε να πω ότι μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο θεσμική αναγκαιότητα είναι παρά πιθανότητα. Και το επισημαίνω αυτό από την άποψη ότι το νέο σύστημα εκλογής και ο «Κλεισθένης» προϋποθέτουν τις διαπαραταξιακές συνεργασίες. Θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο της νέας δημοτικής περιόδου... είμαι βέβαιος για αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, θα λειτουργήσουν και ως ασφαλιστική δικλείδα για την εύρυθμη τοπική διακυβέρνηση. Πράγμα που σημαίνει ότι δίχως τις συνεργασίες θα ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Η #Δίεση έχει αποδείξει αυτά τα πέντε χρόνια ότι μπορεί να συνθέτει απόψεις... ότι είναι μια δύναμη ενότητας. Ακόμα και όταν κατά καιρούς οξύναμε τους τόνους, δεν αποσκοπήσαμε ποτέ στον τεχνητό διχασμό για να εξασφαλίσουμε κάποιο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Ουδέποτε κάναμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Πάντοτε προσεγγίζαμε τα προβλήματα του τόπου με βάση την καθαρή λογική, την αναλυτική επιχειρηματολογία και την τήρηση των καταστατικών αρχών μας.

3.       Η παράταξη της #Δίεσης στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, στηρίχθηκε επίσημα από το ΣΥΡΙΖΑ, πλέον και μετά τις τελευταίες εκατέρωθεν ανακοινώσεις από εσάς αλλά και την Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κω, είναι ξεκάθαρο ότι έχετε έρθει σε ρήξη. Ποιοι είναι οι λόγοι; 

Ο κύριος λόγος είναι ότι τα στελέχη του συντονιστικού της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Κω, χωρίς να ακολουθήσουν την παραμικρή συλλογική διαδικασία, κινούμενα πέρα από κάθε κεντρική κατεύθυνση, συμπεριφέρθηκαν ως ενεργούμενα συγκεκριμένων τοπικών κύκλων, οι οποίοι είχαν βάλει σκοπό να διαλύσουν τη #Δίεση και το Όραμα, προκειμένου να υπάρξει εκείνο το πολιτικό κενό που θα δικαιολογούσε την εμφάνιση κάποιας άλλης παράταξης. Το ποτήρι βέβαια ξεχείλισε όταν κατά τις επαφές που είχε η #Δίεση με το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Κω διαπιστώσαμε ότι τόσο καιρό μάς δούλευαν ψιλό γαζί κι ότι είχαν δώσει υπογείως τη στήριξή τους αλλού. Μιλάμε, δηλαδή, για τον ορισμό της πολιτικής υπονόμευσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αντιλαμβάνεστε, η ρήξη ήταν μονόδρομος... για λόγους όχι μόνο πολιτικής αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

4.       Για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες, η σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο ποια είναι; Συνεχίζετε να ανήκετε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Κω δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Είναι ξεκάθαρο ότι έχω τεθεί εκτός κόμματος. Το κωμικό του πράγματος είναι ότι κατηγορήθηκα για πολιτικό μεσσιανισμό και χάραξη προσωπικής στρατηγικής από ανθρώπους που με τα καμώματά τους εξευτέλισαν κάθε έννοια συλλογικότητας, καθιστώντας την συνώνυμη με τη μεθόδευση και τη μηχανορραφία. Κύριε Λιοδάκη, σας μιλώ ειλικρινά, για όλη αυτή την κατάσταση είμαι βέβαιος ότι ο χρόνος θα μας δικαιώσει. Και αυτό γιατί έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας. Επιπλέον, η κοινωνία της Κω βοά. Ξέρει πολύ καλά τι ύπουλο σχέδιο πήγε να εξυπηρετηθεί. Όπως ξέρει και αυτούς που κρύβονται από πίσω. Άλλωστε, η ξαφνική εμφάνιση μια νέας παράταξης ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές, μόνο τυχαία δεν είναι: επαληθεύει ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς μας... χώρια που αφήνει κάποιους περισσότερο έκθετους από όσο ήταν ήδη. Επαναλαμβάνω: η κοινωνία μας δεν μασάει σανό, τα καταλαβαίνει όλα. 

5.       Όπως δηλώσατε στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας της #Δίεσης , θα προβείτε σε αναζήτηση μελών από τη νέα γενιά της Κω.  Ουσιαστικά κάνετε άνοιγμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους ή αναφέρεστε σε νεαρά άτομα που ανήκουν στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς;

Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων της νέας γενιάς του νησιού. Κάποιοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται τη νεολαία ως καύσιμη πολιτική ύλη. Εμείς θεωρούμε ότι για να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον πρέπει να επενδύσουμε στις γενιές που ακολουθούν. Βεβαίως, για να επανέλθω στο ερώτημά σας, η απόσυρση της κομματικής στήριξης δίνει στη #Δίεση περισσότερους βαθμούς πολιτικής ελευθερίας. Ωστόσο, τις αρχές και τις αξίες μας δεν θα τις νερώσουμε. Προφανώς, στην παράταξή μας είναι ευπρόσδεκτα όλα τα προοδευτικά και δημοκρατικά στελέχη της κοινωνίας μας. Σας είπα, δεν αποτελούμε πια τη δημοτική παράταξη κάποιου κόμματος. Στο εξής θα πορευτούμε ανεξάρτητοι βάζοντας τις ανάγκες του νησιού μας πάνω από καθετί άλλο. 

6.       Τι θα θεωρηθεί επιτυχία και τι αποτυχία για τη #Δίεση, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου; 

Στόχος μας είναι η εκπροσώπηση της παράταξης στο Δ.Σ. της περιόδου 2019-2023. Αποτυχία θα είναι να μην τα καταφέρουμε, να μείνουμε από έξω. Επιτυχία θα είναι να αποδείξουμε με τη θεσμική δράση μας ότι είμαστε δύναμη ενότητας, συνεργασίας και σύνθεσης. Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στο νησί και θα το αποδείξουμε σύντομα.



7.       Εκτός από τις εκλογές του Μαΐου, η Κως ετοιμάζεται και για την τουριστική περίοδο, η οποία φέτος αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα πιο νωρίς. Πιστεύετε ότι το νησί θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες; 

Μια από τις ιδρυτικές θέσεις μας ήταν η ανάδειξη της διοικητικής αυτοτέλειας του δημοτικού μηχανισμού. Ως εκ τούτου, έχουμε πίστη στους εργαζομένους και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου. Είμαστε βέβαιοι ότι ο προεκλογικός αναβρασμός θα τους αφήσει ανεπηρέαστους και ότι θα καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια που απαιτείται για να είναι το νησί έτοιμο. Από κει και πέρα, ξέρετε ότι υπάρχουν προβλήματα διαχρονικά, σχετιζόμενα με την κεντρική εξουσία, που πάντα μας καθυστερούν. Για παράδειγμα, η υποστελέχωση στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ή το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι συνήθως προσλαμβάνονται με καθυστέρηση μηνών. Όπως και να έχει, εμείς, μέχρι την τελευταία μέρα της τρέχουσας θητείας μας θα πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου η εικόνα που θα παρουσιάσουμε το καλοκαίρι στους επισκέπτες να είναι η καλύτερη δυνατή.



8.       Ως επικεφαλής της #Δίεσης ζητήσατε την προσωρινή αποκατάσταση του εσωτερικού λιμένα (Μανδράκι) με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου, για να μην μείνει για ακόμη μια τουριστική περίοδο η κατάσταση όπως έχει. Ο Δήμαρχος Κω με επίσημη δήλωσή του, ανέφερε ότι η πρότασή σας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, λέγοντας για ακόμα μια φορά ότι για τις καθυστερήσεις οφείλεται η κυβέρνηση. Συμμερίζεστε τη θέση του Δήμαρχου Κω; Πιστεύετε ότι η εικόνα του λιμανιού μπορεί να αλλάξει μέσα σε 2 μήνες ή ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός όπως η Κως θα συνεχίσει να παρουσιάζει αυτή την εικόνα; 

Στη διαπαραταξιακή σύσκεψη που είχαμε πρόσφατα για το συγκεκριμένο ζήτημα στο δημαρχείο συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο ότι ο κόμπος έχει πράγματι φτάσει στο χτένι. Παρόλα αυτά, κατά την κρίση μου, τούτη την ώρα προέχει η επίσπευση της προσωρινής αποκατάστασης του εσωτερικού λιμένα και όχι ο καταλογισμός των ευθυνών για την καθυστέρηση. Οι δημότες παρακολουθούν τα γεγονότα, ξέρουν τι συμβαίνει, και ζητούν από μας άμεσες λύσεις. Συνεπώς, δεν πρέπει να αναλωθούμε σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης χάνοντας επιπλέον χρόνο. Η νέα σεζόν είναι προ των πυλών. Υπό το πρίσμα αυτό, μας παρουσιάστηκε από το Λιμενικό Ταμείο η μελέτη της επικείμενης τεχνικής παρέμβασης. Είναι αυτονόητο ότι ως παράταξη χαιρετίσαμε αυτή την πρωτοβουλία του δήμου. Αν μάλιστα δοθεί εγκαίρως η έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο εκτιμώ ότι το λιμάνι μέχρι τον Μάιο θα παρουσιάζει μια εικόνα, αισθητικά και λειτουργικά, αναβαθμισμένη. 

9.       Κλείνοντας θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους Κώους μέσω του kosnews24.gr

Πιστεύω ακράδαντα ότι το μήνυμα θα το δώσουν οι ίδιοι οι δημότες τον Μάιο. Ότι θα κλείσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους με τις δυνάμεις του παρελθόντος και κυρίως με οποιονδήποτε έλκει την πολιτική ύπαρξή του από αυτές. Ότι θα δώσουν επιτέλους ένα τέλος σε φαινόμενα παραγοντισμού, αναχρονισμού και πολιτικού δεινοσαυρισμού. Η νέα Κως, η Κως της νέας δεκαετίας, έχει ανάγκη από την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, των δυνάμεων της προόδου και της συνεργασίας, των δυνάμεων που θα καταθέσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για το νησί και θα το εφαρμόσουν από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Και σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό το άλμα προς το μέλλον, η #Δίεση θα είναι παρούσα, με ρόλο καταλυτικό. Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Λιοδάκη.

ice screenshot 20190118 013647

ADVERTORIALS