Τι συμβαίνει με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Κω και άλλα τέσσερα νησιά

Τι συμβαίνει με τη διατήρηση  του μειωμένου ΦΠΑ στην Κω και άλλα τέσσερα νησιά

Πολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν μετά την εξαγγελία του Δημήτρη Βίτσα για πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής,προανήγγειλε την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «θα έρθει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πριν το τέλος του χρόνου, ο τρόπος, που θα παραταθεί στα 5 νησιά ο χαμηλός ΦΠΑ. Δεν μπορώ να την πω, γιατί είμαστε σε μία διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή».Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απέφυγε να προσδιορίσει το χρόνο που θα παραταθεί το μέτρο, το οποίο λήγει στις 31/12/2018 (σε μία εβδομάδα), αλλά διαβεβαίωσε για την παράταση. Η ρύθμιση θα αφορά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Το σίγουρο είναι ότι, με τα σημερινά επίσημα δεδομένα (αναμένεται να γίνουν πράξη οι δηλώσεις του υπουργού) από την Πρωτοχρονιά, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, θα αυξηθούν από 4 σε 6%, από 9 σε 13 και από 17 σε 24% οι συντελεστές ΦΠΑ, φέρνοντας «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά κι υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών.

Η δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέδειξε ένα αλαλούμ καθώς ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν ότι υπάρχει κάποια διαβούλευση, αλλά σε καμία περίπτωση απόφαση ή καν βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει κάτι για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα νησιά ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα, φέρεται ότι αναλυτική ενημέρωση δεν είχαν ούτε και οι ίδιοι.

 Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά και από το γεγονός πως η παράταση δεν προβλέπεται στον Προϋπολογισμό που ήδη ψηφίστηκε, καθώς θεωρείται ότι το μέτρο αντικαθίσταται από το μεταφορικό ισοδύναμο, γινόταν σαφές πως η κυβέρνηση  δεν συμπεριέλαβε το ζήτημα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά στην ατζέντα της. 

Τα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν με την ανακοίνωση του Δημήτρη Βίτσα. Ίδωμεν! 

  

 
 

ADVERTORIALS