Με 500.000 ευρώ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της ιατρικής στην Κω

Με 500.000 ευρώ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της ιατρικής στην Κω

Η παγκόσμια διάδοση της κληρονομιάς του Ιπποκράτη, ο στόχος της συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω

Με 500.000 ευρώ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της ιατρικής στην Κω

Ως εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια προβολή του νησιού της Κω, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της χώρας ολόκληρης, χαιρετίστηκε η συνεργασία της Περιφέρειας με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, με την αρωγή των τοπικών επιστημονικών φορέων, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη διάρκεια κοινής Συνέντευξής Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, ο τέως Υπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης και ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Διακογεωργίου, ενώ στην προσπάθεια συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.

Η συνεργασία που εντός των επομένων ημερών θα επικυρωθεί και διοικητικά, μέσω της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, προβλέπει την χρηματοδότηση εκ μέρους της Περιφέρειας με το ποσό των 500.000 € - το μεγαλύτερο ποσό με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ το Ίδρυμα από της ιδρύσεώς του – για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής στη νήσο Κω», που στόχο έχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει το μοναδικό σε παγκόσμια εμβέλεια πολιτιστικό κεφάλαιο της κληρονομιάς του Ιπποκράτη και να προωθήσει την Ιπποκράτεια ιδέα.

Το έργο που θα υλοποιηθεί με τους πόρους της Περιφέρειας, περιλαμβάνει την διαμόρφωση του ανοιχτού περιβαλλοντικού πάρκου , την παιδική χαρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την αναβάθμιση του βοτανικού κήπου καθώς και τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου του Ιπποκρατείου Μελάθρου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Στόχος της συνεργασίας και της παρέμβασης αυτής είναι η αναβάθμιση του Ιδρύματος, το οποίο είναι θεματοφύλακας μιας σπουδαίας κληρονομιάς, όχι μόνον τοπικής αλλά εθνικής. Από το 1979 που ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν εκεί οι εγκαταστάσεις του, ήρθε η ώρα να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση και αναβάθμιση αυτών, αλλαγής σε κάποιο βαθμό της φιλοσοφίας της λειτουργίας του Ιδρύματος. Για εμάς, αυτό που έχει αξία είναι ότι αποδίδουμε τον σεβασμό που πρέπει σε αυτή την σπουδαία κληρονομιά και βεβαίως, εργαζόμαστε για να την αναβαθμίσουμε. Η πολιτική μας, σε περιόδους που είναι δύσκολες δημοσιονομικά και διοικητικά, φροντίζουμε να είναι ισορροπημένη ανάμεσα σε όλους τους τομείς που απαιτούνται παρεμβάσεις. Το συγκεκριμένο έργο το έχει ανάγκη η Κως, η Δωδεκάνησος, η Περιφέρεια, η Ελλάδα ολόκληρη  και έχει να κάνει και με το χθες, την διατήρηση μιας μεγάλης κληρονομιάς αλλά και με το αύριο. Ως περιοχή, διαθέτουμε σε όλα μας τα νησιά θύλακες αισιοδοξίας για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο,  που έρχεται μέσα από τη  συνένωση δυνάμεων. Είναι μια συνεχής συνεργασία, καλή, γόνιμη και αποδοτική».

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, δήλωσε:

«Εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και εποπτεύων φορέας ιδρυμάτων, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα διοικητικά τους συμβούλια να είναι δραστήρια και να παράγουν έργο. Χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία αυτή του Ιπποκρατείου Ιδρύματος κι ελπίζουμε πως με την υλοποίηση του έργου αυτού, θα παραχθεί ένα σπουδαίο αποτέλεσμα το οποίο θα βοηθήσει τόσο το νησί της Κω όσο και ολόκληρη την Περιφέρεια».

Ο Πρόεδρος του  Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος στην Κω, τέως Υπουργός  Αριστοτέλης Παυλίδης, από την πλευρά του τόνισε την σημασία του εγχειρήματος και ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την ενεργό βοήθεια που παρέχει:

«Είναι μια μεγάλη ημέρα η σημερινή. Με τη απόφαση που έλαβε η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει αυτή τη φιλόδοξη πρωτοβουλία, επιχειρείται ένα βήμα ιδιαιτέρως τολμηρό, με πολλές δυσκολίες. Αυτή η υπόθεση δεν ανήκει μόνον στην νήσο Κω, την πατρίδα του Ιπποκράτη. Είναι μια υπόθεση πανελλήνιας και παγκόσμιας σημασίας. Η προσπάθεια αυτή, είναι πέραν των ορίων της χώρας την οποία έχουν αγκαλιάσει οι ασχολούμενοι με τις Ιπποκρατικές ιδέες και την Ιπποκρατική φιλοσοφία όπως οι γιατροί. Η Περιφέρεια αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή μιας μελέτης με 500.000 ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο ποσό με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα το Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Ευχαριστώ τον ίδιο τον Περιφερειάρχη αλλά και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την στάση που τήρησαν κατά την συζήτηση του θέματος. Φιλοδοξούμε να κάνουμε κάτι που να έχει διεθνή ακτινοβολία, ουσία και περιεχόμενο. Είναι ενδιαφέρον για όσους ενδιαφέρονται για την Ιπποκρατική αντίληψη, την Ιπποκρατική λογική, την προσφορά γνώσεων, πληροφοριών και την μελέτη των έργων του Ιπποκράτη».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης δήλωσε:

«Είναι υψίστης σημασίας αυτή η συνεργασία, τόσο για την Περιφέρεια όσο και για το Ίδρυμα, διότι δίνεται η δυνατότητα να προβληθεί όχι μόνο το νότιο Αιγαίο αλλά και η χώρα μας, διεθνώς. Δίνεται η δυνατότητα στο Ίδρυμα να αξιοποιήσει και τον μοναδικό βοτανικό κήπο με τα βότανα του Ιπποκράτη»

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Διακογεωργίου, δήλωσε:

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, χαιρετίζει την σημερινή απόφαση και ανυπομονεί πότε θα δούμε το σημαντικό αυτό έργο ολοκληρωμένο, που θα αποτελέσει την προμετωπίδα της ελληνικής ιατρικής και οδοντιατρικής στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ πως με το Ίδρυμα, η ελληνική ιατρική θα έχει να κερδίσει πάρα πολλά με το να γίνονται σημαντικά συνέδρια στην περιοχή μας, με το να γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο ενώ θα αποτελέσει και ένα μέσο για να ενεργοποιηθεί ο ιατρικός τουρισμός. Θεωρώ ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί».

Σημειώνεται ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται – καλώς εχόντων των πραγμάτων – σε διάστημα ενός έτους από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και την έναρξης εφαρμογής της οριστικής μελέτης με τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Ιανουαρίου.

Το Γραφείο Τύπου

kos 1

ADVERTORIALS