Τουρκία: Διακόπτει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα - Μαξίμου: Έχει «παγώσει» από τον Ιανουάριο

Τουρκία:  Διακόπτει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ελλάδα - Μαξίμου: Έχει «παγώσει» από τον Ιανουάριο

Να «παγώσει» τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα αποφάσισε η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της απελευθέρωσης των 8 αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα που προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό πραξικοπηματιών και η κυβέρνησή μας θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα. (…) Έχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ για τη μετανάστευση, έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, και τη σταματήσαμε, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ελλάδα. Αλλά αυτή την στιγμή η συμφωνία σταματάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της Αθήνας
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου  σύμφωνα με το http://newpost.gr ανέφεραν ότι η εν λόγω ενέργεια δεν αφορά στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, αλλά τη διμερή συμφωνία η οποία κατά την κυβέρνηση έχει παγώσει ήδη από τον Ιανουάριο, από την επόμενη ημέρα που η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα έκδοσης των «8». Έκτοτε, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχει γίνει ούτε μια επανεισδοχή.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου στη δήλωσή του χρησιμοποίησε παρελθόντα χρόνο.

Όξυνση της έντασης σε όλα τα επίπεδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα έδωσε εντολή για αυξημένη στρατιωτική επιτήρηση στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα η Άγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, drones, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών.

Η εντολή φέρεται να δόθηκε λόγω της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο και έρχεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ του Χαμί Ακσόι, που είπε ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και προειδοποίησε την ΕΕ να μην γίνει όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες μαχητικά της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη - τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4, τα οποία πετούσαν σε συνολικά τρεις σχηματισμούς - προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Έπειτα απ όλα αυτά, και μετά τη χθεσινή διπλωματική αντιπαράθεση με αφορμή τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο, καθίσταται σαφές πως η Άγκυρα κλιμακώνει εκ νέου την ένταση σε όλα τα επίπεδα: Στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό.

Ενδεικτικές ήταν και οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: «Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) έχουν βυθιστεί, έχουν καταρρεύσει και τους σώζετε αναβαθμίζοντας τους; Δείτε τους δρόμους και δείτε πώς είναι».

 

ΝΔ κατά Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται

Επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφασή του να παγώσει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων.

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται» αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει:

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

ADVERTORIALS