Ο Περιφερειάρχης στη Σύμη για τις ζημιές.Μεγαλύτερο το μέγεθος των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, από τις αρχικές εκτιμήσεις

Ο Περιφερειάρχης στη Σύμη για τις ζημιές.Μεγαλύτερο το μέγεθος των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, από τις αρχικές εκτιμήσεις

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίπλα στους κατοίκους της Σύμης, στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες

Μεγαλύτερο το μέγεθος των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, από τις αρχικές εκτιμήσεις. Άνω των 2 εκατ. ευρώ η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας, για την εκτέλεση έργων πρώτης ανάγκης

Την διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνδράμει τα μέγιστα, από οικονομικής και τεχνικής απόψεως, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από την Σύμη όπου μετέβη για να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών.

Στην αυτοψία, τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος βρίσκεται στη Σύμη από την πρώτες ώρες μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί και ο Στέργος Στάγκας, ειδικός συνεργάτης του Γραφείου Περιφερειάρχη για τεχνικά θέματα.

Η εικόνα που αποκόμισαν είναι ότι το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το νησί από την πλημμύρα, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων αποκατάστασης και την ενίσχυση των μηχανικών μέσων της Περιφέρειας και του Στρατού που επιχειρούν επιτόπου στα σημεία που επλήγησαν.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Σύμης, εκτιμήθηκε η συνολική κατάσταση και αποτυπώθηκαν τα έργα άμεσης ανάγκης και προτεραιότητας που πρέπει να εκτελεστούν, ώστε η ζωή στο νησί να επανέλθει σε ρυθμούς ομαλότητας. Τα έργα αυτά είναι οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, όπου έχει υποστεί κατολισθήσεις και αποκόλληση της ασφάλτου, η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου και η επισκευή του γηπέδου, έργα για τα οποία θα απαιτηθούν σημαντικά ποσά. Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την εγγραφή ποσού 2 εκατ, ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτελεστούν τα παραπάνω έργα.

Ταυτόχρονα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, στη σημερινή της συνεδρίαση, αύξησε στις 200.000 ευρώ τον Κωδικό της Πολιτικής Προστασίας, από όπου θα χρηματοδοτηθούν οι άμεσες παρεμβάσεις.

Ο Περιφερειάρχης, μετά τη αυτοψία στα σημεία του νησιού που επλήγησαν δήλωσε:
«Οι ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Ως Περιφέρεια, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε εδώ, δίπλα στους κατοίκους της Σύμης και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να ξαναβρεί η ζωή στο νησί τους κανονικούς ρυθμούς της, όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Σημειώνεται ότι η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύμη ήταν ιδιαιτέρως έντονη και καταλυτική, στην προσπάθεια των κατοίκων του νησιού να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πλημμύρας της περασμένης Δευτέρας.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση στο νησί. Νωρίς το πρωί της Τρίτης έφτασαν στη Σύμη μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ευστρατίου, αποτελούμενο από άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντικών ομάδων, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας.
Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Σύμης, υπέγραψε χθες την απόφαση συγκρότησης της «Επιτροπής καταγραφής και α καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις Δήμου Σύμης, ΠΕ Ρόδου» που προκλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών.

ADVERTORIALS