Η Λαϊκή Συσπείρωση Κω για τον προϋπολογισμό του Δήμου,για το 2016

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κω για τον προϋπολογισμό του Δήμου,για το 2016

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ 2016

Ο προϋπολογισμός είναι η κατάληξη των θεμάτων για ανταποδοτικά τέλη και φόρους το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα.Είναι χαρακτηριστική η εισήγηση της Αντιδημάρχου προκειμένου να δικαιολογήσει την σύμπλευση της Δημοτικής Αρχής με αυτό που επιβάλλεται από την κεντρική Διοίκηση και την ΕΕ , καθώς η Καλλικρατική Δομή και η εξέλιξή της μέσα στην οικονομική κρίση είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών στραγητικών της στόχων (ΕΕ)

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης να θυμίσουμε ότι η ΛΣ νωρίς είχε αναφερθεί στο σφιχτό πλαίσιο που οριοθετεί το τρίτο Αριστερό μνημόνιο .

Είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη εγκύκλιος που στάλθηκε σε όλους του Δήμους που ορίζει τον τρόπο σύνταξης του Προϋπολογισμού .

Στο κλίμα μας  έβαλαν και οι συζητήσεις που προηγήθηκαν για τα ανταποδοτικά  όπου προβλέπεται ότι όποιες αστοχίες ή λάθη , διορθώνονται με αύξηση τελών τον επόμενο χρόνο και το Νέο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες.

Από το 2009-2014 η χρηματοδότηση των Δήμων από τον κεντρικό Προϋπολογισμό μειώνεται πάνω από 62% ενώ το 2015 ήταν μειωμένες κατά 45% από το 2014

Χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία προκειμένου να μην ξεφύγει πλέον και η Τ.Α  από το μεσοπρόθεσμο αφού είναι  πολύ χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο για την κυβέρνηση για την εφαρμογή της πολιτικής της.

Ποιον κωδικό μπορεί να βρει κάποιος που δεν μειώνεται που αφιαρεί κοινωνικές υποδομές και πόρους;

Εδώ στην αίθουσα ακούστηκε το περίφημο εξισωτικό να χτιστεί ο ΒΦΝΣ της Κεφάλου μετά από την εξοικονόμηση  που θα προκύψει ουσιαστικά από τις απολύσεις των εργαζομένων στην ΔΗΡΑΣΚ .

Μείωση δαπανών και πόρων πάνε μαζί με ελστικές μορφές απασχολήσης, απολύσεις

Και αυτό φέρνει ιδιωτικοποιήσεις, είσοδος ΜΚΟ ,ΚΟΙΝΣΕΠ,  που απλή μετάφραση έξτρα κόστος στην λαϊκή τσέπη.

Ετσι η λογική, η τακτική της υπερφορολόγησης που μπορεί να παρουσιάζεται ως λαμπερό καθερπτάκι στους ιθαγενείς (π.χ χαράτσι τουρισμού) ,η ανταπόδοση που έχει ξεφύγει πια από την καθαριότητα κυριεύει όλους τους τομείς.

Απαραίτητη προϋποθέση για να επιτραπεί πρόσληψη όποιου προσωπικού  είναι η υπηρεσία να είναι ανταποδοτική.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θέση μας ότι αυτό που ονομάζετε εσείς αποκεντρωμένη λειτουργία Τ.Δ είναι η λειτουργία που βοηθά στην συγκέντρωση κεφαλαίων εκεί που το κεφάλαιο  ενδιαφέρεται να επενδύσει για την ανάπτυξή του.

Φαντάζει σαν στόχος  η τήρηση  του προϋπολογισμού και όχι η χάραξη πολιτικής.

Γι αυτό το Οικονομικό Παρατηρητήριο έγινε Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης που ελέγχει την πορεία του με σκοπό να διορθώνει αυτούς που παραστρατούν.

Σχεδόν τα μισά έσοδα του Προϋπολογισμού Δήμου Κω προέρχονται στην ουσία από φορολογία-ανταποδοτικά  τέλη (9,5 εκ) και μόλις κάποιες  χιλιάδες  από ΠΟΕ 

Ενώ ο προϋπολογισμός  «φουσκώνει»  από την πρόβλεψη ότι θα μπορέσει να εισπράξει  από βεβαιωμένα τα οποία ανέρχονται στα 22εκ.!

Η άποψή μας ενισχύεται και από την μείωση για τις δαπάνες προμήθειες αναλώσιμων

Χαρακτηριστικός επίσης είναι και ο προοδευτικά μειούμενος κωδικός για έργα όσο και η αυξημένη πρόβλεψη μη είσπραξης ΠΟΕ

Αρκετά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για εισπράξεις από χρηματοδότηση ευκαιριακών δράσεων και διαφόρων ευρωενωσιακών προγραμμάτων που έχουν ημερομηνία λήξης, με το πρόβλημα του προσωπικού να παραμένει εκρηκτικό.

Οι μειώσεις για αμοιβές προσωπικού δείχνουν την γενικότερη κατεύθυνση που περιγράφουμε

Επιτυχία προϋπολογισμού χωρίς προσωπικό δεν γίνεται

Η σταθερή εργασία αντικαθίστανται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με εθελοντική εργασία.

Η ΛΣ ξεκινά από την ανάγκη  να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Και επειδή στην ουσία όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν στην «σταθερότητα» στην «συναίνεση» και «εφαρμογή  των συμφωνιών για να βγούμε από τα μνημόνια για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης» εμείς λέμε ότι ο λαός μπορεί να διεκδικήσει-και είδε ότι μπορεί  να το κάνει Αλήθεια ποια δημοτική παράταξη από τις υπόλοιπες που ασκούν σήμερα κριτική θα μπορούσε και θα ήθελε  να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι κάνει σήμερα η ΔΑ αφού στην ουσία συμφωνούν στο κυριότερο ,στην συνέχιση της άσκησης αυτής της πολιτικής;. Τα πεπραγμένα και οι θέσεις των παρατάξεων άλλα μαρτυρούν.

Οι μεγαλειώδης απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χωράς στις 12 Νοέμβρη είναι πολύ καλό βήμα για συνέχεια- την αύξηση  της κρατικής χρηματοδότησης, με την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για βασικές υποδομές που λείπουν και  κάλυψη λαϊκών αναγκών (π.χ. σχολική στέγη, κοινωνικές υποδομές, αντιπλημμυρική -αντιπυρική- αντισεισμική θωράκιση ),προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν είναι αντιπολιτευτικοί οι λόγοι που η ΛΣ καταψηφίζει και αυτόν τον προϋπολογισμό.

Είναι πολιτικοί λόγοι. Είναι βαθιές ταξικές οι διαφορές  που δείχνουν πόσο μακριά η ΔΑ έχει επιλέξει να σταθεί από τα όνειρα τις ελπίδες και τις αγωνίες του λαού μας.

Θα κάνουμε ως ΛΣ ότι χρειάζεται για να μην εφαρμοστεί και αυτός ο προϋπολογισμός ,γιατί όπως και οι προηγούμενοι εφαρμόζονται ως  προς το αντιλαϊκότερο.

15/11/2015

ADVERTORIALS