Σκουπίδια - Ασυνείδητοι - Άρρωστα δέντρα.Γράφει το στέλεχος της Δίεσης Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος.ΦΩΤΟ

Σκουπίδια - Ασυνείδητοι - Άρρωστα δέντρα.Γράφει το στέλεχος της Δίεσης Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος.ΦΩΤΟ

Σκουπίδια - Ασυνείδητοι - Άρρωστα δέντρα

Πολλές φορές κατά το παρελθόν είδα προσπάθειες για την κινητοποίηση του κόσμου, με groups σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα σε εφημερίδες & blogs, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπω, αντιθέτως βλέπω την κατάσταση να χειροτερεύει.
Ο λόγος για το δάσος της Παναγίας Τσουκαλαριάς (Ζωοδόχου Πηγής), έναν πνεύμονα πράσινου με απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών από το κέντρο της πόλης της Κω.
Αρκετές φορές περιπλανήθηκα μέσα εκεί, είτε για να βγάλω φωτογραφίες, είτε απλά για βόλτα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνάντησα αρκετούς συμπολίτες μας να κάνουν το ίδιο. Αυτό που με θλίβει αρκετά είναι η αδιαφορία κάποιων δημοτών και η αδιαφορία της πολιτείας. Και αποφάσισα να βγάλω μερικές φωτογραφίες να σας παρουσιάσω, περά από την γαληνή και την ομορφιά της φύσης, τι άλλο βλέπω και αναρωτιέμαι ποσό αναίσθητοι μπορεί να είναι κάποιοι.
Ας τα πάρουμε όλα με την σειρά:
Σκουπίδια μέσα στο δάσος σκόρπια είτε μέσα σε σακούλες, να παραβλέψω το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις κάδοι σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή όπου είναι και η εκκλησία, εγώ προσωπικά αν έχω κάποιο σκουπίδι όπου και να είμαι το κρατά μέχρι να βρω τον πλησιέστερο κάδο, είτε είμαι μέσα στο δάσος, είτε είμαι μέσα στην πόλη.
Σε κάποιες φωτογραφίες που έχω τραβήξει σε κάποια ξέφωτα βλέπουμε ότι κάποιοι είχαν ανάψει φωτιές και είχαν διανυκτερεύσει εκεί, προφανώς δεν με πειράζει ότι διανυκτέρευσαν κάποιοι εκεί αλλά φωτιά μέσα στο δάσος σε κοντινή απόσταση από τα δέντρα και τα ξερά χόρτα(;!) είμαστε με τα καλά μας; Καλά ας πούμε πως δεν πάει ο νους τους να το σκεφτούν αλλά η πυροσβεστική υπηρεσία έχει «ταμπελίτσες» πάνω στα δέντρα, όπως βλέπετε και σε μια φωτογραφία όπου έχω που αναφέρετε πως απαγορεύετε το άναμμα φωτιάς στο δάσος της Παναγίας Τσουκαλαριάς (με την υπ' αριθμό διάταξη 9Α/2005)
Βαμβακίαση η αρρώστια που «τρώει» τα δέντρα στην ευρύτερη περιοχή.
Η βαμβακίαση, μια αρρώστια όπου παλαιοτέρα δεν υπήρχε αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζει και εξαπλώνεται και κατατρώει το δάσος στην ευρύτερη περιοχή.
Πληροφοριακά για όσους δεν το γνωρίζουν η βαμβακίαση προκαλείται από το έντομο Marchalina hellenica, κάποιοι εδώ στην Κω το αναφέρουν πιο απλά και σαν κάμπια. Στην ουσία η κάμπια τρέφεται από το δέντρο με αποτέλεσμα το δέντρο να σαπίζει και να πέφτει, ο δήμος Κω από όσο γνωρίζω είχε στηρίξει την δημιουργία και λειτουργία κοιν.σε.π., η όποια επιχειρούσε στην περιοχή με σκοπό την διάσωση, προστασία και αξιοποίηση.
Όπως είχε γίνει και μελέτη από το δασονομείο της Κω για υλοτομία για το δάσος της Παναγίας Τσουκαλαριάς, όμως πλέον δεν βλέπω κάποια κινητικότητα. Ακούγονται φήμες πως η εν λόγω κοιν.σε.π. σταμάτησε να λειτούργει; Η προγραμματική σύμβαση όπου είχε υπογράφει ανερχόταν στο ύψος των 180,000€ (με κάθε επιφύλαξη για το ακριβές ποσό) και ο χρόνος διάρκειας της ήταν τα 2 χρόνια, όπως και να έχει δεν είμαι εδώ να επιρρίψω ευθύνες αλλά να τονίσω την αναγκαιότητα να γίνει κάτι ουσιώδες και αυτή η κοιν.σε.π. ήταν από τις ελάχιστες που η κοινωνία της χρειάζεται γιατί παρήγαγαν έργο.
Σε κάποια σημεία όχι πολύ μακρινά από τον δρόμο θα δει κάνεις δέντρα κομμένα. Ερώτηση ήταν αρρωστά; Ή πέσανε «θύματα» της παράνομης υλοτομίας για κάποια ξυλόσομπα ή τζάκι σε κάποια κατοικία στην Κω; Υπάρχει κάποια υπηρεσία όπου μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη του κάποια ενεργεία παράνομης υλοτομίας;
Η πολιτεία θα πρέπει να δράσει , ο δήμος θα πρέπει να δράσει, θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να παρθούν πιο δραστικά μετρά.
Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές περιοχές που αντιμετωπίζουν ίδιο πρόβλημα (κάποιες φορές και σε μεγαλύτερο βαθμό) αλλά λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση, διότι τα δάση μας είναι ένα μέρος της κληρονομίας μας μιας και θα τα μεταβιβάσουμε και στις επόμενες γενιές .
Εν κατακλείδι προτάσεις οπού θα πρέπει να μελετηθούν και εάν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν:
Άμεση επικοινωνία με το δασαρχείο στην Ρόδο αλλά και το αρμόδιο υπουργείο για κινητοποίηση τους ως προς την κάλυψη των θέσεων στο δασονομείο της Κω είτε με πρόσληψη προσωπικού με κάποια σύμβαση είτε με απόσπαση/μετάθεση από άλλη περιοχή της χώρας μας. Διότι ο τελευταίος δασονόμος που υπήρχε στο νησί μας βγήκε στη σύνταξη και το γραφείο παραμένει κλειστό.
Συνεργασία και διαβούλευση με της περιβαλλοντολογικές ομάδες και συλλόγους του νησιού μας για εύρεση λύσης έστω σε κάποια απλά πράγματα όπου μπορούν να γίνουν μέσω του εθελοντισμού και την στήριξη του δήμου
Οριοθέτηση και διαχείριση των βοσκοτοπιών όπως ορίζει ο νομός, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος στα νεαρά δέντρα να αναπτύσσονται με αποτέλεσμα το δάσος να «αναγεννάται» και να αναπτύσσεται χωρίς την «απειλή» του φαγώματος των νεαρών δέντρων από τα αιγοπρόβατα.
Μελέτη και εμπλουτισμός με κατάλληλα δέντρα που θα βοηθήσουν και στην ανάπτυξη της πανίδας και του φυσικού πλούτου του νησιού μας. Ο εμπλουτισμός μπορεί να γίνει πχ με διάφορα δέντρα όπως είναι οι αμυγδαλιές, αβραμιθιές κέλτες, συκιές, τα οποία είναι αυτοφυή δέντρα και συναντιούνται συχνά σε δάση του ελλαδικού χώρου, η όπως αναφέρετε στο βιβλίο «Ιστορία της νήσου Κω» του κ. Βασίλη Σ. Χατζηβασιλείου, στο κεφάλαιο Στ' οπού γραφεί για τον δασικό και θηραματικό πλούτο και την αλιεία «το νησί προσφέρετε και έχει ανάγκη αύξηση της δασικής βλάστησης με αναδάσωσης» λίγες γραμμές πιο κάτω «Τα δέντρα που απαρτίζουν τα δάση της Κω είναι: το πεύκο, το κυπαρίσσι, η βαλανιδιά, το πρινάρι, η σχίνος και η αγριοχαρουπιά»
Το φυτώριο του δήμου σε συνεργασία με το δασαρχείο και εφόσον έχει γίνει η μελέτη να αρχίσει να φυτεύει και να μεγαλώνει δέντρα όπου θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις (κατά προτίμηση 70% φυλλοβόλα 30% αειθαλή, όπως μου πρότεινε ένας φίλος γεωπόνος)
Συνεργασία φυτώριου δήμου και πυροσβεστική υπηρεσίας για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του δάσους της Παναγίας Τσουκαλαριάς μιας και σε απόσταση πνοής υπάρχουν κατοικίες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνέψουν και ανθρώπινες ζωές.

Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
στέλεχος της κίνησης πολιτών #δίεση

ADVERTORIALS