«Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»: Να ισχύσει και φέτος το πρόγραμμα για τις βίζες των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου

«Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»: Να ισχύσει και φέτος το πρόγραμμα για τις βίζες των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου

Αίτημα για την έγκυρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης της χορήγησης βίζας σε Τούρκους τουρίστες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η Κίνηση Πολιτικών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Σε επιστολή της ζητά από τον υπουργό να κινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες και να εντείνει τις προσπάθειες, ώστε τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να δώσουν και φέτος την συγκατάθεσή τους για το μέτρο που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια, καθώς όπως τονίζει «υπάρχουν διάχυτες φήμες για διακοπή της ρύθμισης».

Η «Συνύπαρξη» επισημαίνει ότι λόγω που το Πάσχα φέτος είναι πρώιμο και οι Τούρκοι προτιμούν να επισκέπτονται τα νησιά κατά την περίοδο αυτή, «καλό θα ήταν η δυνατότητα επιτόπιας έκδοσης βίζας να ισχύσει ενωρίτερα από άλλες χρονιές».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι ρυθμίσεις αυτές εκτός του ότι διευκολύνουν την αμοιβαιότητα και την επικοινωνία, μεταξύ γειτόνων, όπου η «Συνύπαρξη» εστιάζει το ενδιαφέρον της, συνετέλεσαν στο να αυξηθούν θεαματικά στα νησιά μας (με την χειμαζόμενη λόγω και της γενικευμένης κρίσης οικονομία) οι τούρκοι τουρίστες.

Όπως υποστηρίζει «τόσο η θέσπιση διατάξεων για την συζητούμενη νησιωτικότητα, όσο και τα οφειλόμενα ανταποδοτικά μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, από την επιβάρυνση της εκδήλωσης των ροών Προσφύγων – Μεταναστών, επιβάλλουν να ισχύσουν και φέτος οι ρυθμίσεις στο ζήτημα της βίζας».

Η «Συνύπαρξη» αναφέρει ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλά τα υπομνήματά της για το θέμα της προξενικής θεώρησης (Βίζα), που η νομοθεσία μας, εναρμονισμένη στην Ευρωπαϊκή, επιβάλλει στους τούρκους πολίτες, που επισκέπτονται την Ελλάδα. «Ζητούμενο ήταν και παραμένει η εδραίωση της αμοιβαιότητας και της απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτών. Βεβαίως θέση μας είναι η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους γείτονές μας, αφού στα ακριτικά στα νησιά του Αιγαίου ειδικά, υπάρχει αυστηρός έλεγχος ταυτοπροσωπίας, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, λόγω του προσφυγικού. Αναγνωρίζουμε ωστόσο τις δεσμεύεις της χώρας μας που απορρέουν ως μέλος της Ε.Ε. της Συνθήκης Σένγκεν και χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει έως τώρα επιτευχθεί με τα πράσινα διαβατήρια και την εποχιακή (θερινή περίοδος) επιτόπια έκδοση στα νησιά θεώρησης βίζας» τονίζει η «Συνύπαρξη».

Τέλος, στην επιστολή της στον υπουργό αναφέρεται και στις δράσεις τις τονίζοντας ότι: «τα μέλη της «Συνύπαρξης», εργάζονται σε εθελοντική βάση εδώ και 20 χρόνια για την εδραίωση της ειρήνης και την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και συνεργασίας σε επίπεδο πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου. Σε αναγνώριση των δράσεών μας αυτών καθώς και της προσφοράς μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, βραβευθήκαμε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.»ert.gr

ADVERTORIALS