Σήμερα Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 «κληρώνει» για τον ΦΠΑ στα νησιά

Σήμερα Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 «κληρώνει» για τον ΦΠΑ στα νησιά

 Η  κυβέρνηση, η οποία φέρει και την πλήρη ευθύνη για την πορεία της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, αφού η κατάργησή τους είναι ένα από τα θεσπισμένα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από το 2018, προϊδεάζει , με δηλώσεις υπουργών της, βουλευτών και στελεχών της ότι σε περίπτωση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα υπάρξουν αντίμετρα.  

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Έθνους» προϊδεάζεται η κοινή  γνώμη  για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Αναφέρεται στην εφημερίδα:  "Γενναιόδωρη  στήριξη  για τους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, ετοιμάζει η κυβέρνηση.Στόχος να αντισταθμιστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα ισχύσει από το νέο έτος. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα το ΔΝΤ αντιδρά σε οποιαδήποτε αναβολή του μέτρου."Να παλαίψουμε μέχρι τέλους το θέμα" η οδηγία που έχει δώσει ο πρωθυπουργός  στο οικονομικό επιτελείο" .

 Όσα αντίμετρα κι αν θεσπιστούν, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντισταθμιστεί το  καίριο χτύπημα στην οικονομία των νησιών.  

Αν δεν επέλθει συμφωνία η περίοδος αναστολής θα λήξει στις 31-12-2017 και σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί) οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ,ως τελευταίο χαρτί της, τη  διασύνδεση ΦΠΑ -μεταναστευτικού, προτείνοντας να  δοθεί παράταση στα νησιά που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές. 

 Σήμερα Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 «κληρώνει» για τον ΦΠΑ στα νησιά ,αφού μαζί με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των "θεσμών" στο αίτημά της να μην εφαρμοστεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου.

Σήμερα, θα "κληρώσει" αν η Κως και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου θα χάσουν ένα κεκτημένο, που ξεκινάει από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σχετίζεται με το καθεστώς των Δωδεκανήσων, μεταφέροντας την περίφημη νησιωτικότητα στς ελληνικές καλένδες.

Αξίζει να σημεωθεί ότι  πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Για παράδειγμα η Γαλλία εφαρμόζει στην Κορσική μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, με ποσοστό μείωσης που φθάνει από 25% μέχρι το 55.

Το ίδιο ισχύει και για  την Ιταλία, τη Δανία, την Αγγλία, τη Γερμανία κ.α

 Ο καθηγητής Π.Δ. Δαγτόγλου, γράφει για το γερμανικό νησί  Hegoland πρόκειται για « νησί που ενσωματώθηκε στη Γερμανία-ύστερα από μακρόχρονη περίοδο ξένης κυριαρχίας, προσκομίζοντας μαζί ένα ιδιαίτερο τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς...».

.  

ADVERTORIALS