Ν.Μυλωνάς:FRAPORT-παρουσίαση των έργων στο αεροδρόμιο Κω προσωρινή, φθηνή και επώδυνη λύση μας ετοιμάζουν!

Ν.Μυλωνάς:FRAPORT-παρουσίαση  των έργων στο αεροδρόμιο Κω προσωρινή, φθηνή και επώδυνη λύση μας ετοιμάζουν!

 

FRAPORT: παρουσίαση  των έργων στο αεροδρόμιο Κω

προσωρινή, φθηνή και επώδυνη λύση μας ετοιμάζουν!

α. Η αμφιλεγόμενη παραχώρηση του Αεροδρομίου του νησιού μας στην Γερμανική, κρατικού χαρακτήρα εταιρεία FRAPORT,  παρουσίασε σε ανοικτή συγκέντρωση συνοπτικά και χωρίς λεπτομέρειες τις προθέσεις της για το τι θα γίνει στην Κω. Ήταν αναμενόμενη παρουσίαση που κίνησε το ενδιαφέρον: πρακτόρων, ξενοδόχων, μικροεπαγγελματιών και … δημοτικών συμβούλων. Ειδικά για τους τελευταίους γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολλαπλή πρόσκληση με e mails  και με τηλεφωνική επικοινωνία. Μπήκαμε στο site της FRAPORT για να δούμε τα στοιχεία που θα παρουσιάζονταν αλλά δεν υπήρχε κάτι σχετικό. Τα ζητήσαμε τηλεφωνικά αλλά μας είπαν δεν έχουν κάτι παραπάνω από την πρόσκληση και ότι τα θεματα τα χειρίζονται άλλοι. Θέλαμε να προετοιμαστούμε πιστεύοντας ότι θα γίνει ένας διάλογος επί του συγκεκριμένου. Η απουσία όμως προετοιμασίας της παρουσίασης ήταν προφανής σε όλη την διάρκεια και ήταν φυσικό να μετεξελιχτεί σε εκδήλωση δημοσίων σχέσεων. Φύγαμε από εκεί χωρίς να δούμε τοπικά σχέδια πέραν ενός διαγράμματος με το περίγραμμα των επεκτάσεων, χωρίς  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αυτό που θα γίνει μέχρι το 2020 και μετά μέχρι το 2020, χωρίς οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των ‘’επενδύσεων’’ που θα γίνουν. Ακούσαμε γενικές πληροφορίες περί τριπλασιασμού των κτηριακών εγκαταστάσεων, παρεμβάσεων στους διαδρόμους και  αναδιαρρύθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Οι εντυπώσεις μπορεί για τους πολλούς να κερδήθηκαν, αλλά αυτές εδράζονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση! Γιατί δεν είχαμε και δεν έχουμε σχέδιο για το αεροδρόμιο Κω! Γιατί δεν έχουμε προαπαιτούμενα και είμαστε δεδομένοι σε ότι μας προτείνουν! Η ΥΠΑ, που από το 1999 έχει συντάξει μελέτες και σχέδια σε συνεργασία με το ΕΜΠ για το αεροδρόμιο Κω, απουσίαζε! Είναι ο μόνος φορέας που μπορούσε να έχει άποψη και να στοιχειοθετήσει πρόταση και όχι αναγκαστικά με στόχο την σύγκρουση.  Περισσότερο για να μην γίνουν προχειρότητες και μικρής προοπτικής εγκαταστάσεις. Η ΥΠΑ δεν προσκλήθηκε, μας είπαν. Το κράτος απουσιάζει. Και ο Δήμος όμως, παρά τον αποκλεισμό του από πολιτικά λαθεμένους χειρισμούς των κυβερνήσεων 2010-2016 με ένα τρόπο απουσιάζει γιατί οι αναγκαίες φιλοφρονήσεις και δημόσιες σχέσεις δεν συνιστούν πολιτική διαχείριση.  

β. Αυτό που φάνηκε από τις λίγες τοποθετήσεις-ερωτήσεις ήταν ότι φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση είχε όλες τις αδυναμίες διαχείρισης του παρελθόντος αλλά υπάρχει ‘’η γλυκιά προσμονή’’ ότι η FRAPORT  θα αλλάξει τα πράγματα! Μακάρι! Αλλά η κακή εμπειρία των ψευτοεπισκευών του καλοκαιριού που χρεώθηκαν 6 εκ. (στα 70 που διεκδίκησε και πήρε από το Υπουργείο Οικονομικών) είναι μάντης κακών.  Από τις τοποθετήσεις των 2 γερμανών συμβούλων της FRAPORT βγήκε το συμπέρασμα ότι:  ‘’όλα θα γίνουν σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης και ότι σε όλα θα τηρηθούν οι νόμοι του Ελληνικού κράτους’’! Ωραία! μόνο που η σύμβαση αυτή είναι ‘’Λεόντειος’’! και επί πλέον δεν υπάρχουν κρατικοί και τοπικοί μηχανισμοί ελέγχου! Άρα το ερώτημα αν θα πληρώνει τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο και η απάντηση ήλθε από τον τοπικό υπεύθυνο: φυσικά θα πληρώνουν, άλλα να! περιμένουμε κάποια προσφορά από τον Δήμο, είναι έωλη ερμηνειών και καλό θα ήταν να είναι σε γνώση της τοπικής κοινωνίας.

γ. Το κύριο ερώτημα που δεν απαντήθηκε σκοπίμως αφορά την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού που θα γίνει  και ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο: η τοπική κοινωνία ή η εταιρεία; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν και οι δρόμοι ξεχωρίζουν! Οι εκσυγχρονισμοί μπορούν να είναι υψηλού επίπεδου με ενσωματωμένες τις νέες τεχνολογίες και συνεπώς υψηλής ποιότητας και υψηλού κόστους, άλλα μπορεί να είναι και τυπικοί και συνήθεις. χαμηλού κόστους! Η FRAPORT θα κινηθεί στα της αγοράς και δεσμευτικό γι αυτούς είναι τα 33 εκ. που θα πάνε σε νέα έργα του αεροδρομίου της Κω. Ας το δούμε τι θα κάνουν και ποιο το μέσο κόστος. Θα κατασκευαστούν  νέα 16.000μ2 , θα επισκευαστούν τα υπάρχοντα 8.000μ2, ανακατασκευή τάπητα αεροδιαδρόμου επιφανείας 130.000μ2 και ανακατασκευή χώρων παρκινγκ επιφάνειας 40.000μ2. Με ένα μέσο κόστος 50 ευρω/μ2  στα έργα αεροδιαδρόμου+παρκιγκ είναι 10 εκ. Μένουν 23 εκ για κτήρια και μηχανολογικούς εξοπλισμούς πράγμα που σημαίνει 1000 ευρώ/μ2 που μόνο φτηνιάρικες λύσεις θα μας δώσουν. Άρα προσωρινή και φθηνή λύση μας προετοιμάζουν! Η μεγάλη επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, το δηλώνει η εταιρεία, πηγαίνει σε δημιουργία εσωτερικών καταστημάτων, υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών αλυσίδες με ακριβά ενοίκια και τέλη παρκινγκ που εξυπηρετούν το εμπορικό στόχο της FRAPORT αφού στοχεύει το 40% των κερδών της να προέρχεται από την εμπορευματοποίηση μη κύριων υπηρεσιών της και το 60% από το αεροπλοΐκό έργο! Η τοπική αγορά θα νιώσει την πίεση ακόμη ενός κολοσσού, μιας νέας ‘’Λερναίας Ύδρας’’!

Ναι! Δήμος, Κόμματα, Βουλευτές θα έχουν λόγο;

δ. Πρέπει να ξεφύγουμε από την τριτοκοσμική αντίληψη της γερμανικής εταιρείας που θα έρθει στην Κω και θα κάνει στην Κω ότι κάνει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης!!! Ξέρουμε ότι έχουμε χρεοκοπήσει και καταστραφεί σαν Χώρα. Με πολύ θλίψη ακούγαμε τους 2 γερμανούς υψηλόμισθους μάνατζερ της FRAPORT να μας παρουσιάζουν με επαγγελματική ψυχρότητα την αναβάθμιση του αεροδρομίου μας, γνωρίζοντας ότι δικά μας παιδιά με εξ ίσου υψηλές γνώσεις  αναζητούν ανάλογη εργασία στην διεθνή αγορά  σε υποδεέστερες θέσεις! Το τι χάνουμε θα το καταλάβουμε σε βάθος χρόνου.  Μας χρειάζεται να έχουμε ματιά ανοικτά! Κανένας δεν έρχεται ως σωτήρας και εκσυγχρονιστής. Έρχεται για να κάνει deals και να κερδίσει σε μια χώρα και σε ένα τόπο ευκαιριών. Τι χρειάζονταν τα τραπέζια και οι δεξιώσεις στους υψηλά αμειβόμενους επισκέπτες της FRAPORT από την τοπική πολιτική ηγεσία, όταν αυτοί στον χώρο της παρουσίασης δεν είχαν την ευγένεια να προσφέρουν ένα καφέ άλλα μας έδωσαν από ένα στυλό που …δεν γράφει;

Ν Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ADVERTORIALS