Τη Μεγάλη Τρίτη παραδίδονται στη Fraport τα 14 αεροδρόμια

Τη Μεγάλη Τρίτη παραδίδονται στη Fraport τα 14 αεροδρόμια

Η εμβληματικότερη πρωτοβουλία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπαίνει, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια, σε νέα φάση. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα περάσουν στα «χέρια» της Fraport Greece, εκτός απροόπτου, τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017, φέρνοντας στα ταμεία 1,234 δισ. ευρώ, όσο είναι το εφάπαξ τίμημα της 40ετούς παραχώρησης.
Δεν πρόκειται μόνο για ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα αλλά και για μια ανάσα για τα έσοδα του προγράμματος, τα οποία πρέπει να ανέλθουν για το 2017 σε 2,5 δισ. ευρώ. Από το «μηδέν» λοιπόν στο οποίο βρισκόμαστε, με την ολοκλήρωση της παράδοσης σχεδόν το μισό του στόχου θα έχει υλοποιηθεί. Σε μια συγκυρία μάλιστα ιδιαίτερα πιεστική, καθώς το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, συμπιέζοντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας. Με το γύρισμα του διακόπτη, θα ξεκινήσει μαραθώνιος εργασιών, προκειμένου η εικόνα των αερολιμένων, που αποτελούν τις τουριστικές πύλες της χώρας, να έχει ανανεωθεί εγκαίρως, εν όψει της υψηλής περιόδου. Οι εργαζόμενοι της Fraport Greece την κρίσιμη ημέρα θα ανέρχονται σε 560, ενώ μέσα στο τρίμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου έγιναν 25.000 ώρες εκπαίδευσης, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αρρυθμία.

Επενδύσεις €400 εκατ.
Στα τέλη Οκτωβρίου, 14 παράλληλα εργοτάξια πρόκειται να ξεκινήσουν, με στόχο σε 48 μήνες τα αεροδρόμια να ανταποκρίνονται σε επίπεδο υποδομών, διαδικασιών και υπηρεσιών στις υψηλότερες διεθνώς προδιαγραφές. Οι επενδύσεις της πρώτης τετραετίας έχουν αυξηθεί σε 400 εκατ. από 330 εκατ. ευρώ, ύστερα από πρόσθετες ανάγκες υποδομών, όπως η δημιουργία νέου τερματικού σταθμού στην Κω. Συνολικά στη διάρκεια της παραχώρησης θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας, από την πλευρά της όλα είναι πια έτοιμα για την ανάληψη των 14 αεροδρομίων και την ταυτόχρονη καταβολή του τιμήματος. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 620 εκατ. ευρώ, στις αρχές Μαρτίου, με ίδια κεφάλαια, η Fraport Greece προχώρησε και στην υπογραφή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, ύψους περί το 1 δισ. ευρώ, με πέντε χρηματοδοτικά ιδρύματα.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης – BSTDB (62,5 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – ΕBRD (186,7 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΙB (280,4 εκατ. ευρώ) και το International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ).
Ολγα Κλώντζα-ΒΗΜΑ

ADVERTORIALS