Η συνάντηση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης. Τι συζήτησαν

Η συνάντηση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης. Τι συζήτησαν

Με τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κο Δημήτρη Παπαδημητρίου συναντήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος, κος Γιάννης Πάππου, ο Αντιπρόεδρος κος Γιάννης Κακλιός, ο Γενικός Γραμματέας κος Νίκος Παπασταματίου και ο Οικονομικός Επόπτης κος Γιώργος Αντώνογλου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από την ομιλία του Υπουργού και η οποία διήρκησε μία ώρα, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κοι Ηλίας Καματερός και Δημήτρης Γάκης και ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος.

Η Διοικητική Επιτροπή, καλωσόρισε στο Επιμελητήριο τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε στον αρμόδιο Υπουργό – και εποπτεύοντα για θέματα Επιμελητηρίων – την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά και ανέλυσε σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν αυτά της υπερφορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, της υπερχρέωσης και του μειωμένου εισοδήματος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των μέτρων «αναγκαστικής» είσπραξης που περιλαμβάνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Τονίσθηκε δε, το γεγονός ότι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, καθυστερεί. Η κρίση ρευστότητας συνεχίζεται ακόμα, ενώ η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και συνολικά την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία παραμένει στα ύψη.  Το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, οι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης και η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξακολουθούν να εμποδίζουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.  

Από την πλευρά του, ο κος Παπαδημητρίου έδειξε ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές μας επιχειρήσεις και που «σκοτώνουν» την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά στην κάλυψη συγκεκριμένων οικονομικών δεικτών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «ύφεση και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί.  Διότι, πολύ απλά, σε μια χώρα όπου το 98% των επιχειρήσεών της είναι μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είναι αυτονόητο ότι καμία οικονομική ανάκαμψη δεν θα υπάρξει και καμία αναπτυξιακή πνοή δεν πρόκειται να δοθεί, όσο συνεχίζονται οι πολιτικές στραγγαλισμού των ΜΜΕ, όσων έχουν απομείνει ζωντανές  μετά από 7 χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης».

Ανάλογη ήταν η στάση και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία απασχολούν την Δωδεκάνησο, με τις θέσεις του Επιμελητηρίου απόλυτα σαφείς.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου βρίσκεται εν αναμονή της επεξεργασίας των προτάσεων που κατέθεσε, από τον Υπουργό και δηλώνει παρούσα για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας.  

EBEE1

ADVERTORIALS