Κατεβασμένα ρολά στα νησιά του Β. Αιγαίου για την κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ

Κατεβασμένα ρολά στα νησιά του Β. Αιγαίου για την κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ

Τρίωρη συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν χθες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής 19 επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς και ενώσεις της Λέσβου μαζί με εκατοντάδες πολίτες του νησιού, συμμετέχοντας στο παναιγαιακό συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Πενήντα τέσσερις φορείς στο Βόρειο Αιγαίο ζητούν την άμεση κατάθεση τροπολογίας που θα εξαιρεί τα νησιά του Β. Αιγαίου από την ισοπεδωτική φιλοσοφία της εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ, «καθώς αυτά αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες εθνικά, οικονομικά και πολιτικά περιοχές».

Η Λέσβος «νέκρωσε», όλα τα καταστήματα κατέβασαν ρολά, ενώ το τσουχτερό κρύο και οι πλημμύρες των δύο προηγούμενων ημερών δεν εμπόδισαν την κινητοποίηση να εξαπλωθεί κατά μήκος της προκυμαίας. Σε αυτήν παρευρέθησαν και οι βουλευτές του νομού, Χαράλαμπος Αθανασίου από τη Ν.Δ. και Σταύρος Τάσσος από το ΚΚΕ, ενώ αποδοκιμάστηκε η απουσία του Γιώργου Πάλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη εικόνα με κατεβασμένα ρολά παρουσίαζαν η Λήμνος, η Σάμος και η Χίος, όπου και εκεί ο ΦΠΑ από 17% θα σκαρφαλώσει στο 24%.

Επόμενο «στοίχημα» των φορέων, με επικεφαλής την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τους εκπροσώπους των άλλων νησιών, είναι η συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Την ίδια ημέρα στοχεύουν στην πραγματοποίηση νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που ελήφθη σε αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα στους ακρίτες, και δεν αποτελούν προνόμιο. Ως τέτοιο λοιπόν, και με δεδομένο ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας έχουν σε σημαντικό βαθμό διογκωθεί λόγω της παρούσης οικονομικής συγκυρίας και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, πρέπει να επαναξιολογηθεί άμεσα από την πολιτεία και σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται ως “ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση” και ως τέτοια να καταργείται», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά προς τα νησιά, φορτώνοντάς τα με το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών, το προσφυγικό. Τώρα έρχεται να “ευχαριστήσει” το Β. Αιγαίο για την ανθρωπιά που έδειξε με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παν. Παπαρίσβας. «Ενώ η Ελλάδα έχει την οικονομική κρίση, εμείς έχουμε τρεις: την οικονομική, την προσφυγική και προσφάτως την εθνική – από τις περίεργες αξιώσεις και την αναζήτηση θερμού επεισοδίου εκ μέρους της γείτονος», κατέληξε.

kathimerini.gr

Έντυπη

ADVERTORIALS