Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ισχύς εννέα μηνών για ταξίδια στην Ε.Ε. από σήμερα

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ισχύς εννέα μηνών για ταξίδια στην Ε.Ε. από σήμερα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η τροποποίηση του κανονισμού για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο υπουργών Ευρώπης, καθορίζεται δεσμευτική περίοδος αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της Ε.Ε.

Οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί για τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. Μετά την πάροδο των 270 ημερών θα απαιτείται η επίδειξη της λήψης αναμνηστικής δόσης για να εξαιρείται το άτομο που ταξιδεύει από περαιτέρω απαιτήσεις (τεστ, καραντίνα).

Χαιρετίζοντας την περασμένη εβδομάδα την απόφαση, οι αρμόδιοι Επίτροποι (Στέλλα Κυριακίδου και Ντιντιέ Ρέιντερς) κάλεσαν τα κράτη-μέλη να καταργήσουν την υποχρέωση επίδειξης αρνητικών τεστ σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, που εφάρμοσαν τις τελευταίες εβδομάδες ως αντίδραση στην επέλαση της παραλλαγής Όμικρον.

Όπως σημείωσαν σε δήλωσή τους οι δύο επίτροποι, δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον «έχει πλέον επεκταθεί ανά την Ευρώπη» και ότι τα μέτρα αυτά καθιστούν τις μετακινήσεις πιο δύσκολες και λιγότερο προβλέψιμες, «είναι ώρα να εξεταστεί η διακοπή τους».

kathimerini.gr

ADVERTORIALS