Βρέθηκε η μεγαλύτερη μέλισσα του πλανήτη – Tην θεωρούσαν εξαφανισμένη από το 1981

Βρέθηκε η μεγαλύτερη μέλισσα του πλανήτη –  Tην θεωρούσαν εξαφανισμένη από το 1981

Τα δόντια της είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά που διαθέτει μια κανονική μέλισσα

Η μεγαλύτερη μέλισσα του πλανήτη, εμφανίστηκε ξανά μετά από δεκαετίες σε νησί της Ινδονησίας, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε πως έχει εξαφανιστεί.

Η γιγάντια μέλισσα έχει περίπου το μέγεθος του αντίχειρα ενός ανήλικου, ενώ τα δόντια της μοιάζουν με αυτά που έχει το σκαθάρι και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά που διαθέτει μια κανονική μέλισσα. 

Μία ερευνητική ομάδα από Αμερικανούς και Αυστραλούς βιολόγους βρήκαν μία θηλυκή «μέλισσα του Γουάλας» μέσα σε μία φωλιά τερμιτών δύο μέτρα πάνω από το έδαφος. Το όνομά της έχει πάρει από τον εξερευνητή Άλφρεντ Ράσεκ Γουάλας, ενώ η επιστημονική της ονομασία είναι «Megachile pluto».

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτό το ιπτάμενο μπουλντόγκ, το οποίο μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως έχει εξαφανιστεί. Πλέον έχουμε μια ζωντανή απόδειξη ότι βρίσκεται ανάμεσά μας», δήλωσε ο φωτογράφος φυσικής ιστορίας, Κλέι Μπολτ ο οποίος τράβηξε τις πρώτες εικόνες και βίντεο της τεράστιας μέλισσας. 

Μερικά χαρακτηριστικά της Megachile pluto:

  • Το άνοιγμα των φτερών  της φτάνει έως και τα έξι εκατοστά, το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη μέλισσα.
  • Οι θηλυκές φτιάχνουν τις φωλιές τους στα αναχώματα των τερμιτών, χρησιμοποιώντας τις τεράστιες δαγκάνες τους για να μαζεύουν το ρετσίνι από τα δέντρα έτσι ώστε να στήσουν το σχήμα της φωλιάς τους και για να προστατευτούν από τους τερμίτες. 

Πηγή: BBC

ADVERTORIALS