Εξέλιξη: Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Εξέλιξη: Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προκήρυξε για την 1η Οκτωβρίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

«Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;» θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζδεμόν, διεκδικώντας το «δικαίωμα σ' ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης». Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε ανέκαθεν πως αυτό το δημοψήφισμα, που έχει απαγορευθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, της πλούσιας αυτής περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα, επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό -στάση που υποστηρίζουν και οι Ισπανοί δικαστές.

Η καταλανική κυβέρνηση πρόσφατα είχε δεσμευτεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τον Σεπτέμβριο -με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης.

ADVERTORIALS