H Αυστρία εξετάζει αναβολή των επαναληπτικών εκλογών λόγω... κόλλας

H Αυστρία εξετάζει αναβολή των επαναληπτικών εκλογών λόγω... κόλλας
Η Βιέννη είχε προχωρήσει στην άνευ προηγουμένου κίνηση να ξαναστήσει τις προεδρικές κάλπες εξαιτίας παρατυπιών που είχαν καταγραφεί στην καταμέτρηση του δεύτερου γύρου, που είχαν δώσει στο νήμα τη νίκη στον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Τώρα όμως εξετάζει να αναβάλει τις επαναληπτικές εκλογές: Κάποιοι από τους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους έχουν... πρόβλημα με την κόλλα.
 
Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα επιβεβαίωσε την Παρασκευή πως η κυβέρνηση εξετάζει αναβολή της νέας μονομαχίας Μπέλεν με τον Νόρμπερτ Χόφερ (από το ακροδεξιό FPÖ), προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου, εξαιτίας των προβλημάτων στα ψηφοδελτία και τους φακέλους. «Εάν δεν είναι δυνατή η σωστή διεξαγωγή των εκλογών εξαιτίας ενός προφανούς λάθους κατά την παραγωγή [φακέλων], τότε καθήκον μου ως επόπτη των εκλογικών αρχών είναι να εξετάσω λεπτομερώς την αναβολή» είπε ο υπουργός.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες, είπε, θα δοθούν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.Στις προεδρικές εκλογές υπάρχει και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, τα πρώτα στάδια της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πρόβλημα όμως έγινε ορατό από νωρίς και αφορά την κόλλα του φακέλου που χρησιμοποιείται για την επιστολή ψήφο: Σύμφωνα με την αυστριακή Standard μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί και αφού ο ψηφοφόρος έχει παραδώσει την ψήφο, οπότε να ακυρωθεί εν αγνοία του. Η ίδια η επανάληψη των εκλογών, υπενθυμίζεται, είχε αποφασιστεί επειδή είχαν σημειωθεί παρατυπίες στην καταμέτρηση -αν και τονιζόταν σε κάθε ευκαρία πως δεν είχε διαπιστωθεί νοθεία. Προφανώς, η Βιέννη θέλει να αποκλείσει, μετά την πρώτη περιπέτεια, ακόμη και το παραμικρό πρόβλημα.

Newsroom ΔΟΛ

ADVERTORIALS