Βραβείο ελληνικής κουζίνας 2024 για το Broadway στην Κω, του Γιάννη και του Μάνου Παπακωνσταντίνου! Λίγα λόγια για το Broadway Σεφ: Γιάννης Παπακωνσταντίνου Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και την παλιά πόλη της Κω, οι Γιάννης και Μάνος Παπακωνσταντίνου βάζουν το ιστορικό γευστικό σποτ του νησιού σε φρέσκια γευστική τροχιά. Στην κουζίνα, ο Γιάννης επενδύει σε καλές πρώτες ύλες από την τοπική αγορά και ντόπιους προμηθευτές, μετατρέποντας τις σε πιάτα που πατούν σε διάφορα τερέν της ελληνικής δημιουργίας. Must taste οι προτάσεις με ψάρι ημέρας, όπως το φρικασέ με κρέμα κουνουπιδιού και σπαράγγια. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το "αθηνόραμα" έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Η δημιουργική ψαροφαγική κουζίνα του πειραιώτικου "Varoulko Seaside" έφερε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου για ακόμη μία φορά στην κορυφή των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το "Selene" της Σαντορίνης, υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι. Συνολικά 85 εστιατόρια βραβεύτηκαν στην τελετή που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο "Makedonia Palace", με τις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, έχοντας για φέτος 25 και 24 βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα. Γιώργος Τρουμούχης Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στην ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου "Noble" κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια αβάν-γκαρντ ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια. Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του "Pelagos" στο "Four Seasons". Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του "Pelagos" στο "Four Seasons" (με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), ο οποίος επίσης εξερευνά τα δύο τελευταία χρόνια τις κουζίνες και τα προϊόντα των ελληνικών νησιών για να εμπνευστεί ιδέες για το εστιατόριό του. Η φιλοσοφία των πιάτων του δείπνου ήταν ένας συνδυασμός τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ιδωμένων και ραφιναρισμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά. Τόσο ο ίδιος όσο και o executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα της κουζίνας του "Makedonia Palace", που συνέπραξαν, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της βραδιάς. Σωτήρης Ευαγγέλου, "Salonika" Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα βραβεία (κατά περιοχή και βαθμολογία) ΑΤΤΙΚΗ Varoulko Seaside, Μικρολίμανο, 16/20Ark, Γλυφάδα, 14,5/20Βασίλαινας, Ιλίσια, 14,5/20Cookoovaya, Ιλίσια, 14,5/20Milos Estiatorio, Ξεν. "Xenodocheio Milos", Αθήνα, 14,5/20Παπαϊωάννου, Καβούρι, 14,5/20Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι, 14,5/20Sense, Ξεν. "AthensWas", Μακρυγιάννη, 14,5/20Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,5/20Travolta, Περιστέρι, 14,5/20Pharaoh, Εξάρχεια, 14/20 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Salonica Restaurant & Bar, Ξεν. "Makedonia Palace", 15/20Grada Nuevo, 14,5/20Ηλιόπετρα, 14,5/20, NEW ENTRYΜούργα, 14,5/20Όλυμπος Νάουσα, Ξεν. "ΟΝ Residence", 14,5/20 Trizoni Exclusive, 14,5/20, NEW ENTRYΧαρούπι, 14,5/20Αλεπού, Πυλαία, 14/20, NEW ENTRYΓλυκάνισος, Πυλαία, 14/20 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Noble Gourmet, Ξεν. "Elysium Resort & Spa", Ρόδος, 15/20Hellas, Ρόδος, 14,5/20Broadway, Κως, 14,5/20Mylos By The Sea, Λέρος, 14,5/20Μαυρίκος, Ρόδος, 14/20Παράγκα, Ρόδος, 14/20Ταβέρνα Ηλίας, Ρόδος, 14/20 ΚΥΚΛΑΔΕΣ Selene, ξεν. "Katikies Garden", Σαντορίνη 15,5/20Grandma's, Ξεν. "Liostasi Hotel & Suites", Ίος, 15/20Petra Restaurant, Ξεν. "Canaves Oia Suites", Σαντορίνη, 15/20Ches, Ξεν. "Calilo", Ίος, 15/20Varoulko Santorini, Ξεν. "Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection", Σαντορίνη, 15/20Kenshō Ornos, Ξεν. "Kenshō Ornos", Μύκονος, 14,75/20Μαραθιά, Τήνος, 14,75/20 Vassilenas Blue, Αντίπαρος, 14,5/20 Efisia, Ξεν. "Myconian Ambassador", Μύκονος, 14,5/20 Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, 14,5/20Iθaka, Ίος, 14,5/20 Cantina, Σίφνος, 14,5/20Qhera, Σαντορίνη, 14,5/20, NEW ENTRYLady Finger, Ξεν. "Andronikos", Μύκονος, 14,5/20, NEW ENTRYMario, Πάρος, 14,5/20 Black Rock, Ξεν. "Santorini Secret", Σαντορίνη, 14,5/20Bostani, Ξεν. "Verina Astra", Σίφνος, 14,5/20Nōema, Μύκονος, 14,5/20 Panigyri Restaurant, Σαντορίνη, 14,5/20Rada, Ξεν. "Cove Paros", Πάρος 14,5/20FlyAway, Ξεν. "West East Suites", Σαντορίνη, 14,5/20 Araklia, Ηρακλειά , 14/20Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος, 14/20Το Θαλασσάκι, Τήνος, 14/20Noa, Ξεν. "Myconian Kyma", Μύκονος , 14/20 ΚΡΗΤΗ The Yacht Club, Ξεν. "Elounda Mare", Ελούντα, 14,5/20Cremnos, Ξεν. "Acro Suites", Αγ.Πελαγία, 14,5/20, NEW ENTRYLa Bouillabaisse, Ξεν. "Minos Beach Art Hotel", Αγ. Νικόλαος, 14,5/20Taverna Daios Cove, Ξεν. "Daios Cove Luxury Resort & Villas", Αγ. Νικόλαος, 14,5/20Ferryman, Ελούντα, 14,5/20Hasika, Ρέθυμνο, 14,5/20Αλέκος, Ρέθυμνο, 14/20Ο Λεβέντης, Χανιά, 14/20Ονήσιμος, Ηράκλειο, 14/20Πεσκέσι, Ηράκλειο, 14/20Χρυσόστομος, Χανιά, 14/20 ΕΠΤΑΝΗΣΑ Melia, Ξεν. "Lesante Blu Beach Resort", Ζάκυνθος, 15/20Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20Dominicale, Ζάκυνθος, 14,5/20Pomo d' Oro, Κέρκυρα, 14,5/20Κληματαριά, Κέρκυρα, 14/20 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας, 15/20Kooc Secrets, Ξεν. "Costa Navarino", Πύλος Μεσσηνίας, 14,75/20 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. "Ekies All Senses Resort", Βουρβουρού, 15/20Tomata, Ξεν. "Sani Marina- SaniResort", Σάνη, 15/20Η Μαριγούλα, Πολύγυρος, 14,5/20Μαρίνα, Ποτίδαια, 14,5/20Trizoni Sea Treasures, Κρυοπηγή, 14,5/20 ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βεργιώτικο, Βέροια, 14,5/20Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας, 14/20Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας, 14/20Χάραμα, Αρκοχώρι Ημαθίας, 14/20 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ Almira Fish & Meat Tavern, Αλεξανδρούπολη, 14,5/20Ανδρέας, Σκοπιά Σερρών, 14,5/20Lost Sheep, Ξεν. "A for Art", Θάσος, 14,5/20, NEW ENTRYΗ Ταβέρνα του Άη Γιώργη, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, 14,5/20Καρυδιές, Σαμοθράκη, 14/20Κοτάννη, Πομακοχώρια Ξάνθης, 14/20