«Τουρκικά Φαρμακονήσι και Γαϊδουρονήσι» λέει Τούρκος βουλευτής

«Τουρκικά Φαρμακονήσι και Γαϊδουρονήσι» λέει Τούρκος βουλευτής

66405216A918D372B78EE4E2423EB633

Τουρκικά εδάφη «από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή» ισχυρίζεται πως είναι το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι, ο Τούρκος βουλευτής του ΜΗΡ Ερκάν Ακτσάι ο οποίος «εγκαλεί» μάλιστα τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επειδή δεν αμφισβητεί την κυριαρχία στις νησίδες.

Ο βουλευτής, σε επερώτηση του στην Εθνοσυνέλευση, εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση γιατί αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην απάντησή του αναφέρει ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

«Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας», αναφέρει ο Νταβούτογλου.

Ο Ακτσάι φέρεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την απάντηση του Τούρκου υπουργού και υποστήριξε ότι «διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει».

Μάλιστα, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Χαμπερτούρκ» αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένες νησίδες ανήκουν στους Έλληνες.

«Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ' αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας», είπε ο Ακτσάι.

protothema.gr

ADVERTORIALS