Η απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κω

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κω

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ - ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κω, σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, λίγο μετά τις 11 το πρωί, παρουσία σωματείων και μαθητών μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε το Σωματείο Συνταξιούχων Κω, στη συνέχεια ακολούθησαν ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω - Νισύρου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κω, το Σωματείο Συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Ιωάννα Λάμπρου.

Σε όλες τις ομιλίες έγινε αναφορά στο «έγκλημα» των Τεμπών, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένα έτος από την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα. Μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το Εργατικό  Κέντρο  Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι:

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Αναπλήρωση των απωλειών της περιόδου των μνημονίων, επαναφορά των «δώρων» και αναδρομική ισχύ των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

Ρεύμα φτηνό για τον λαό, με κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3000 για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Δημόσια δωρεάν Παιδεία. Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμιά σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές.

Δημόσια δωρεάν Υγεία, με μόνιμες προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία και τα ΚΥ των νησιών του Βορείου Συγκροτήματος Δωδ/σου και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα ΕΚΑΒ.

Όχι στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αποφασιστική ενίσχυση στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών», καταλήγει το κάλεσμα του ΕΚΒΣΔ.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΣΔ

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου έπειτα από το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Β.Σ.Δ. σε Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Νίσυρο απέναντι στην ακρίβεια και με διεκδίκηση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με συμμετοχές εργαζομένων και σωματείων της περιοχής και την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη.

ADVERTORIALS