Οι Κώοι τίμησαν τους Ήρωες των Ιμίων - Η επιμνημόσυνη δέηση στην Λάμπη για τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό

Οι Κώοι τίμησαν τους Ήρωες των Ιμίων - Η επιμνημόσυνη δέηση στην Λάμπη για τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό

Το μεσημέρι της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου του 2024 τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στην Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για τους τρεις αξιωματικούς που έχασαν ηρωικά τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων!

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή επιμνημόσυνης δέησης, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους τρεις αθάνατους ήρωες -  υπερασπιστές της πατρίδας μας,  από τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων στην περιοχή Λάμπη-Φάρος.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τον χαμό των ηρωικώς πεσόντων ανδρών του ελικοπτέρου του Π.Ν , Χριστόδουλου Καραθανάση , Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή τους, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα τη νύχτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Ύστερα από κάλεσμα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Κω, αρκετοί συμπολίτες έδωσαν ''το παρών'' τιμώντας τη μνήμη των Ηρώων μας. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα των Ιμίων, ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Κω Θοδωρής Τριανταφυλλίδης εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, εκφώνηση του εθνικού μας ύμνου και ρίψη λουλουδιών στη θάλασσα.

IMG-8c56eac01144adb2bf9e491eabbc1379-V.jpg

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του κ. Τριανταφυλλίδη.

''ΚΡΙΣΗ ΙΜΙΩΝ 1996-2024 
 
Μαύρη σελίδα; Μελανό στίγμα; Αποφράδα ημέρα; Χαμένη ευκαιρία; Όλα μαζί; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Κανείς πλην ενός. Της ίδιας της Ιστορίας. 
Αναμφίβολα, 28 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων ,οι πληγές που άνοιξαν  εκείνη την “τρομερή» νύχτα στο σώμα της Πατρίδας, παραμένουν ακόμη ανοικτές. 
 
Ανοικτές ανεπούλωτες πικρές πληγές δεδομένου ότι κανένας υπεύθυνος δεν λογοδότησε ποτέ, μα ποιος τελικά είναι εκείνος που θ’ αποφύγει τη λογοδοσία στην ίδια την ιστορία;
Η βασική επιδίωξη της Τουρκίας ήταν και είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και μετά να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Αν ποτέ συμβεί αυτό, η Τουρκία θα έχει πετύχει τον στρατηγικό της στόχο που επιδιώκει εδώ και δεκαετίες. Διότι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ή και σε ένα διεθνές δικαστήριο,  η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει , διότι δεν διεκδικεί τίποτε ενώ η Τουρκία  διεκδικεί  τα πάντα. 
 
Είναι εθνική ανάγκη και χρέος όλων των Πολιτικών Δυνάμεων λοιπόν, επιτέλους να συναινέσουν και προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον να προχωρήσουν στην έμπρακτη στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Κρίση των Ιμίων ήταν πολύ οδυνηρή αλλά και πολύ ωφέλιμη. 
 
Πολύ οδυνηρή γιατί δυστυχώς σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποδείχθηκε ότι η χώρα όταν απαιτήθηκε… δεν μπόρεσε. Σαφώς, το «ποίος» και «γιατί» δεν επέτρεψαν στη χώρα να μπορέσει, έχουν πολύ μεγάλη σημασία αλλά δεν ανατρέπουν το τετελεσμένο, την πραγματικότητα δηλαδή που η κρίση δημιούργησε: τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. 
 
Η διαπίστωση μπορεί για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να είναι ενοχλητική, προσβλητική, δυσάρεστη ή και μη ανεκτή αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι είναι πραγματικότητα, δηλαδή θα πρέπει να πορευτούμε με αυτή και να αντιμετωπίσουμε τις επαχθείς για τα ελληνικά συμφέροντα συνέπειες της. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και σε αυτό θα πρέπει όλοι να αφοσιωθούμε. 
 
Η Κρίση των Ιμίων ήταν όμως και πολύ ωφέλιμη, γιατί η Τουρκία «άνοιξε τα χαρτιά» της και… επίσημα, οπότε σε κανέναν στη χώρα μας δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς αντικειμενικούς της σκοπούς και το μέχρι που μπορεί να φθάσει για να τους υλοποιήσει εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία, ολίσθημα ή αδυναμία της ελληνικής πλευράς. 
 
Κατά συνέπεια, και αναφερόμαστε στο μέλλον, το «δεν γνώριζα», «δεν ήξερα» και τα λοιπά δεν έχουν καμία αξία κι ας το γνωρίζουν εκ των προτέρων αυτοί που μπορεί να τα επικαλεστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
 
 Πάντως σε ότι αφορά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα όποια «παθήματα» της Κρίσης των Ιμίων είναι εύκολα αντιληπτό ότι έχουν γίνει «μαθήματα» και ότι συστηματικά οικοδομούνται οι επιχειρησιακές δυνατότητες ώστε σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση ή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου η αντίδραση να είναι άμεση και αποφασιστική με δυνάμεις που μπορούν να επιτύχουν καθοριστικό πλεονέκτημα σε τόπο και χρόνο. Κι όλα αυτά παράλληλα με την προσπάθεια να μην πέσουμε θύματα της στρατιωτικής λογικής των Ιμίων, αφού η επόμενη κρίση θα είναι διαφορετική σε επιμέρους στοιχεία ή ακόμα και σε κάθε άλλη της διάσταση. 
 
Το ευχαριστώ στους Αμερικάνους ήταν η απόδειξη μιας αναγκαστικά προδοτικής στάσης, αναμενόμενη της έλλειψης κύρους και σθένους εκείνων που διαχειρίστηκαν την κρίση στα πολιτικά κλιμάκια και ήταν εκείνο το ευχαριστώ που έβαλε την κυβερνητική ταφόπλακα στους τρεις αξιωματικούς που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαμε ανασύρει τις σωρούς τους. 
 
 ΘΝΗΤΟΙ ΤΟΙΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙΣ ΓΟΝΥ ΚΛΙΝΑΤΕ
 
και ας αναλογιστούμε:
 
Τι είναι η πατρίδα, τι είναι η σημαία, τι είναι το έθνος των Ελλήνων που γι' αυτά έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν... ΤΗ ΖΩΗ τους.
Ας γυρίσουμε επιτέλους την πλάτη με απέχθεια προς όλους αυτούς που την πατρίδα τη βλέπουν σαν ευκαιρία πλουτισμού, προς όλους αυτούς που τη σημαία αποκαλούν "πανί", προς όλους εκείνους που τον τίτλο του Έλληνα απαξιώνουν και ας πορευθούμε με υπερηφάνεια, αρετή και τόλμη για να αποκαταστήσουμε το άδικο και να δώσουμε αληθινό νόημα στη ζωή μας.
ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ… ΑΘΑΝΑΤΟΙ  ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
 
Εδώ στην πατρίδα του Ιπποκράτη, λίγα μίλια από τον τόπο της θυσίας σας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και υποσχόμαστε ότι η δική σας θυσία, όπως και το πάνθεο των ηρώων μας, αποτελούν τον μόνο δρόμο επιλογής και συνέχειας για να έχουμε 
 
ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ. 
ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ, ΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΑΣ.
ΖΗΤΩ Ο ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, 
ΖΗΤΩ Ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ, 
ΖΗΤΩ Ο ΓΙΑΛΟΨΟΣ.
 ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ. 
ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ. 
 
ΑΘΑΝΑΤΟΙ.''
ADVERTORIALS