Δράσεις του 2ου ΓΕΛ ΚΩ στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+

Δράσεις του 2ου ΓΕΛ ΚΩ στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+

“Ενημέρωση για δραστηριότητες του προγράμματος DCeS Erasmus+ ΚΑ2 (σύμπραξη σχολείων) που συντονίζει το 2ο ΓΕΛ Κω”

Το σχολείο μας συνεχίζοντας τη δημιουργική δράση και την ανάπτυξη καλών πρακτικών και συνεργασίας με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού, της οργάνωσης και εφαρμογής προγραμμάτων ΕRASMUS+, έχει αναλάβει τον συντονισμό του προγράμματος με τίτλο “Digital Competence eSafety DCeS” και αρ. σύμβασης στο ΙΚΥ 2020-1-EL01-KA229-078761_1. Πρόκειται για πρόγραμμα KA2 (σύμπραξη σχολείων) και προβλέπει επισκέψεις/μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και την ενημέρωση μαθητών και καθηγητών για θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

Συμμετέχουν ακόμη σχολεία από την Πολωνία, Σουηδία, Σλοβακία, Ισλανδία και Ιταλία. Τη σχολική χρονιά 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις μαθητών και καθηγητών και φέτος υλοποιούνται ακόμη τρεις συναντήσεις. Στην Πολωνία το Νοέμβρη του 2021 κύριο θέμα ήταν ο εθισμός στο διαδίκτυο, στην Ισλανδία το Φλεβάρη του 2022 ο ψηφιακός εκφοβισμός (cyberbullying) και το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2022 η εκδικητική πορνογραφία (sextortion) και η αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου (sexting).

Τη φετινή σχολική χρονιά (2022-2023) ξεκίνησαν οι συναντήσεις από την Ελλάδα και το 2ο ΓΕΛ Κω με θέματα την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τον GDPR (στα ελληνικά: Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - ΓΚΠΔ) και τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση μέσω διαδίκτυου (γνωστό ως grooming). Σε λίγο καιρό, τέλος Νοέμβρη του 2022, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Σλοβακία με θέματα τα ιστολόγια με χρήση βίντεο, τους κιτρινισμούς και τις ανυπόστατες φήμες (fake news) και τη ρητορική μίσους, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στη Σουηδία το Μάρτη του 2023, με θέματα όπως συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα, ζητήματα ηθικής κατά τη χρήση του διαδικτύου και επεξεργασία ήχου και βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιείται έρευνα για τα θέματα και τις επισκέψεις και γίνεται συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων και των διαφορών μεταξύ των σχολείων/χωρών, ενώ όλα τα προϊόντα του προγράμματος (σχέδια μαθημάτων, δραστηριότητες, αποτελέσματα έρευνας κλπ) είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος (που συνεχώς εμπλουτίζεται):

https://dces-erasmus.eu/ (στοιχεία έρευνας στα αγγλικά: https://dces-erasmus.eu/el/category/research/)

Σχετικό άρθρο των μαθητών μας με τις εντυπώσεις τους από την πρόσφατη συνάντηση της Κω: https://tinyurl.com/jrc2e5kd

Βίντεο από την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κω στο πλαίσιο του προγράμματος DCeS το Σεπτέμβρη του 2022:

https://youtu.be/b55_A_pBIl0

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση για το πρόγραμμα και τη συνάντηση, η Παιδαγωγική Ομάδα των καθηγητών του σχολείου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που ανέλαβαν τις φιλοξενίες και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση μιας εξαιρετικά επιτυχημένης συνάντησης. Επιπλέον, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δήμο Κω, την ΚΕΠΑΠΥΑΣ, την Αρχαιολογική υπηρεσία Κω, το Οινοποιείο κ. Τριανταφυλλόπουλου, τον Δήμο Νισύρου και τους κ. Κουλιά Μανόλη και κ. Ράπεση Ανδρέα, για την πολύτιμη συνεισφορά τους κατά τη διεξαγωγή της συνάντησης.


“Ενημέρωση για δραστηριότητες προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ2 (σύμπραξη σχολείων) στα οποία συμμετέχει το 2ο ΓΕΛ Κω”

Το σχολείο μας συνεχίζοντας τη δημιουργική δράση και την ανάπτυξη καλών πρακτικών και συνεργασίας με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού, της οργάνωσης και εφαρμογής προγραμμάτων ERASMUS+, συμμετέχει ως εταίρος σε ακόμη δύο προγράμματα (πέρα από το DCeS που συντονίζει). Όλα τα προγράμματα είναι KA2, σύμπραξη σχολείων, προβλέπουν επισκέψεις/μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.


Το πρώτο πρόγραμμα τιτλοφορείται Plastic Ocean (Πλαστικός Ωκεανός) με κωδικό KA201-2018-016 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023. Συντονίζει ένα σχολείο από τη Δανία και εκτός από το 2ο ΓΕΛ Κω συμμετέχουν ακόμη ένα σχολείο από την Ισπανία και ένα από τη Γαλλική Πολυνησία (Ταϊτή). Το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει μαθητές και συνολικά τις σχολικές κοινότητες για το μείζον θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και ειδικά των θαλασσών με πλαστικά και ειδικότερα με μικροπλαστικά που περνούν στην τροφική αλυσίδα και προκαλούν μεγάλα προβλήματα. Το Μάρτη που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών στη Δανία με επισκέψεις και δραστηριότητες σε Πολυτεχνεία, Πανεπιστήμια και πρωτοπόρες εταιρείες κατασκευής ενζύμων (για τη διάλυση των πλαστικών), ενώ τον Ιούνιο (μετά τις εξετάσεις) υλοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψη μαθητών και καθηγητών, αυτή τη φορά στη Γαλλική Πολυνησία (Ταϊτή).


Σχετικό άρθρο των μαθητών μας με τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στην Ταϊτή:

https://tinyurl.com/5n64hjmr και σχετικό βίντεο: https://youtu.be/pKwAk0NtTf8

Το δεύτερο πρόγραμμα τιτλοφορείται European Student for Sustainability (Ευρωπαίος μαθητής υπέρ της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας) με κωδικό στο ΙΚΥ 2020-1-SE01-KA229-077790_5. Συντονίζει ένα σχολείο από τη Σουηδία και εκτός από το 2ο ΓΕΛ Κω συμμετέχουν ακόμη ένα σχολείο από την Ιταλία, ένα από την Σλοβακία και ένα από την Ισπανία. Το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει μαθητές και συνολικά τις σχολικές κοινότητες για θέματα αειφόρου ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η πρώτη δια ζώσης συνάντηση μαθητών και καθηγητών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κω, από 3/5/2022 μέχρι και 8/5/2022 και εστίασε περισσότερο στα θέματα της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας σε σχέση με τον Τουρισμό. Η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη στη Σουηδία με έμφαση σε θέματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ενεργό πολίτη που μάχεται για τη βιωσιμότητα.


Σχετικό άρθρο των μαθητών μας με τις εντυπώσεις τους από την πρόσφατη συνάντηση στη Σουηδία:

https://tinyurl.com/3bhkctbv και σχετικό βίντεο: https://youtu.be/xVEBj1LpSwc

Ο Διευθυντής

Χλαπάνης Γεώργιος-Ερρίκος

Η Παιδαγωγική Ομάδα 
των προγραμμάτων Erasmus+
του 2ου ΓΕΛ Κω
Μηναΐδη Αθηνά 
Παπασωτήρης Σπυρίδων
Γεωργακόπουλος Ηλίας
Στάθης Σωτήριος
Βενιζέλου Βασιλική
Καρακίτσου Ελένη
Ραγιέ Αικατερίνη

ADVERTORIALS