Δ. Πικιώνης: Η σημασία του Βετερανισμού στην ζωή μας - Δίνουμε χρόνια στην ζωή μας και ζωή στα χρόνια μας!

Δ. Πικιώνης: Η σημασία του Βετερανισμού στην ζωή μας - Δίνουμε χρόνια στην ζωή μας και ζωή στα χρόνια μας!

Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Δίνουμε χρόνια στην ζωή μας και ζωή στα χρόνια μας!

Τι είναι ο βετεράνος αθλητής;  Είναι ο αθλητής ηλικίας 35 ετών και άνω

Ο αγωνιστικός προγραμματισμός του Βετερανισμού τουλάχιστον για τον στίβο καθορίζει ηλικιακές κατηγορίες ανά 5ετίες. Έτσι η πρώτη αγωνιστική ηλικιακή κατηγορία είναι 35-39 ετών, η δεύτερη 40-44, η τρίτη 45-49 και ου το καθ εξής. Πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου βετεράνων συμμετείχε Πολωνός αθλητής 104 ετών!!

Βέβαια βετεράνος είναι και ο αθλητής που έχει σταματήσει να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά κανόνα 3 έως 5 χρόνια.

Ο Βετερανισμός στην πατρίδα μας έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται τις απαιτούμενες εγκρίσεις του, για την παροχή αθλητικών σταδίων για τις αθλητικές διοργανώσεις του.

Το επίπεδο του Βετερανισμού στην Ελλάδα, όχι κατ΄ ανάγκη οι επιδόσεις αλλά κυρίως η αποδοχή, είναι χαμηλότερο των άλλων χωρών.

Για να βελτιωθεί είναι ανάγκη το έμπρακτο ενδιαφέρον και η συμπαράσταση της πολιτείας.

Για τον αθλούμενο, ο βετερανισμός αποτελεί επένδυση στον τομέα της υγείας του. Έχει  πολλαπλά οφέλη, σωματικά, ψυχολογικά, ηθικά και κοινωνικά.

Ο βετερανισμός προάγει το πνεύμα του ‘’Ευ αγωνίζεσθαι’’.

«Ευ αγωνίζεσθαι» σημαίνει : παίζω, αγωνίζομαι τίμια.

Δηλαδή:   Σέβομαι τους κανονισμούς, Σέβομαι τους αντιπάλους μου, Δέχομαι τις αποφάσεις των διαιτητών/κριτών, Δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Ευχάριστο γεγονός τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη δραστηριοτήτων βετερανισμού και στο νησί μας με μεγάλες επιτυχίες στο στίβο ( εδώ πτωταγωνιστεί ο Φειδιππίδης ως αθλητικός σύλλογος βετεράνων-με πολλά μέλη και στην Εθνική ομάδα αλλά έχουμε και δραστηριότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου (πρόσφατη επιτυχημένη διοργάνωση το Α΄ κύπελλο βετεράνων ποδοσφαίρου Κω και η εξαγγελία του Α΄ πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Κω με συμμετοχή 8 ομάδων αντίστοιχα.)

Οι διοργανώσεις αυτές δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την καλή διάθεση και αγαστή συνεργασία των ομάδων και των υπευθύνων τους καθώς και την συμβολή των τοπικών βετεράνων της διαιτησίας του νησιού μας (μεγάλο «δημόσιο ευχαριστούμε»)

Οι βετερανοι αθλητές εχουν πρωτοστατήσει και σε δίφορες εκδηλώσεις κοινβωνικής και ευρύτερης σημασίας (με αγώνες για την ειεήνη, την συλλογή τροφίμων για τους σεισμοπαθείς της Λάρισας , φιλικοί αγώνες με φιλοξενούμενες ξένες ομάδες κα.

Είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτές οι διοργανώσεις έχουν την στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ ΚΩ και ελπιδοφόρο καθώς αντίστοιχα πρωταθλήματα και τουρνουά μπορούν να οργανωθούν και σε άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ και βόλεϊ , κα)

Βασικό σύνθημα όλων των δραστηριοτήτων είναι το

«Με τον αθλητισμό, δίνουμε χρόνια στην ζωή μας, και ζωή στα χρόνια μας!»

Στόχος όλων πρέπει να είναι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να κατεβάσουμε όλους τους πολίτες (άνδρες +γυναίκες) στα γήπεδα να αθλούνται!

Δημήτρης Πικιώνης

Βετεράνος αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου

Μέλος ΔΣ ΔΟΠΑΒΣ ΚΩ

281094671_693624011864954_3852589109287261745_n (1).jpg

_Viber_2020-09-27_19-28-17 (1).jpg

ΕΠΙΤΡΟΠΗ (1).jpeg

ADVERTORIALS