Γιώργος Χ. Πασσανικολάκης για το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου: Οι έγκλειστοι των φυλακών έχουν περισσότερο χώρο αυλισμού από τα 400 παιδιά μας!!!

Γιώργος Χ. Πασσανικολάκης για το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου: Οι έγκλειστοι των φυλακών έχουν περισσότερο  χώρο αυλισμού από τα 400 παιδιά μας!!!

Γιώργος Χ. Πασσανικολάκης για το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου:

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜOΣ ME TA ΠΡΟΚΑΤ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Οι έγκλειστοι των φυλακών έχουν περισσότερο

χώρο αυλισμού από τα 400 παιδιά μας!!!

Επιστολή προς τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Δωδ/σου και το Δήμαρχο Κω απέστειλε ο γονέας μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου κ. Πασσανικολάκης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τον περιορισμό του ήδη λιγοστού αύλειου χώρου του σχολείου με την τοποθέτηση 2 προκάτ αιθουσών στην πίσω αυλή.

Αφού εκφράζει την απορία του γιατί τόσα χρόνια δεν επεκτείνονταν η πίσω αυλή και δεν γίνονταν χρηστικές παρεμβάσεις για την εκμετάλλευση του πάρκου της μπροστινής αυλής ενώ υπήρχε έντονο πρόβλημα αυλισμού των 400 παιδιών, στηλιτεύει τις πρόχειρες και "στο και πέντε" λύσεις με την τοποθέτησή προκάτ στα σχολεία της περιοχής, που αποτελούν μόνιμες κι οχι προσωρινές λύσεις και οι όποιες γίνονται παθητικά δεκτές από τους γονείς που έχουν αγανακτήσει.

Επειδή, θα έπρεπε - όπως τονίζει - το θέμα με τη δημιουργία νέου Δημοτικού στο Ζηπάρι να είχε λυθεί χτες, προτείνει να συναντηθούν όλοι οι αρμόδιοι για να εξετάσουν βραχυπρόθεσμες λύσεις για τα επιπλέον τμήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και μακροπρόθεσμες.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Ζηπάρι, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Προς
1. Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ψαρρά

  1. Δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά

 


Κοινοποίηση

  1. Πρόεδρο Σχολικών Επιτροπών Δήμου Κω κ. Μήτρου
  2. Πρόεδροκαι μέλη Τοπικού Συμβουλίου Ασφενδιού
  3. Διευθύντρια ΔΣ Ζηπαρίου Κω κ. Ξανθοπούλου
  4. Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων ΔΣ Ζηπαρίου Κω


Θέμα: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ… “ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΡΟΚΑΤ” (ΚΑΙ)

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ ΚΩ, ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ Η ΠΙΣΩ

ΑΥΛΗ ΤΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο – ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ - ΧΩΡΟΣ ΑΥΛΙΣΜΟΥ

ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ 2 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΡΟΚΑΤ!


Αγαπητέ κ. Προϊστάμενε,
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Στις 7/12/2021, σας είχα αποστείλει – ως γονέας μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου Κω – επιστολή, στην οποία σας ζητούσα να με ενημερώσετε (αφού δεν κατέστη δυνατό Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2021 από κάποιον άλλο αρμόδιο) όσον αφορά στην πρόθεση – αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου για τοποθέτηση μιας αίθουσας προκάτ στην πίσω αυλή στις αρχές του 2022.

Ο κ. Προϊστάμενος, στις 28/12/2021, μου τηλεφώνησε και μου γνωστοποίησε ότι, δεν ήταν εφικτό να γίνει την περασμένη χρονιά (2021-22). Λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς (2022-23) είδαμε συνεργεία στο σχολείο να γκρεμίζουν τα κιγκλιδώματα της πίσω αυλής και να διευρύνεται.

Όμως, ο σκοπός της παρέμβασης, όπως διαπιστώσαμε λίγες μέρες μετά, ήταν  για να τοποθετηθούν, δυστυχώς, όχι μια αλλά 2 αίθουσες προκάτ. Κι ενώ τόσα χρόνια δεν υπήρχε βούληση για την αναγκαία επέκταση των ορίων της πίσω αυλής έως τον δρόμο, είδαμε ξαφνικά να υλοποιείται μόνο και μόνο για να δοθεί μια ακόμη πρόχειρη "λύση".


Η προχειρότητα των προκάτ αντικατοπτρίζει τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της σχολικής στέγης τα τελευταία χρόνια.


Ο σχεδιασμός του περασμένου έτους για 1 αίθουσα προκάτ, για φέτος προέβλεπε 2 αίθουσες, κι ας διαβεβαίωναν κάποιοι για προσωρινή λύση.


Δυστυχώς, στο Ζηπάρι, ο σχεδιασμός από πλευράς Δήμου Κω προκρίνει τα προκάτ. Αρκεί να δούμε την “προσωρινή” λύση των προκάτ στο Παράρτημα του 1ου Νηπιαγωγείου Ζηπαρίου Κω που έγινε μόνιμη και μάλιστα, για 4η χρονιά!


Παρά τις καλές προθέσεις (που ομολογουμένως υπάρχουν) για ενοικίαση χώρων ώστε να ανεγερθούν νέα διδακτήρια, διαπιστώνεται αναποτελεσματικότητα, ενώ οι όποιες λύσεις δίνονται στο θέμα της σχολικής στέγης, είναι πρόχειρες και προκαλούν ποικίλα προβλήματα.


Καλώς έγιναν οι παρεμβάσεις στο κτίριο (και αξίζουν συγχαρητήρια για το τρέξιμο όλων), όμως, το μείζον θέμα είναι το κτιριακό. Όσο και να "φτιασιδώσεις" το σχολείο, τα 400 παιδιά μας θα “στοιβάζονται” στη μικρή μπροστινή αυλή (χαρακτηριστική η συνημμένη φωτογραφία της πίσω αυλής).

Οι δε περυσινές, αλλά και οι φετινές παρεμβάσεις του Δήμου (όπως φαίνονται κι από την 2η συνημμένη φωτογραφία) στο παρκάκι ήταν και είναι πρόχειρες, και δεν βελτιώνουν το πραγματικό πρόβλημα αυλισμού των παιδιών μας.


Δεν θα μιλήσω για το τι έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια που διαπιστώνονταν η ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, ούτε για την ανοχή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, και κυρίως ημών των γονέων, οι οποίοι αφήσαμε – παθητικά με τη σιωπή μας - ένα 12θέσιο σχολείο να μετατρέψει ακόμη και το λεβητοστάσιο σε τάξη, φτάνοντας τις 19 αίθουσες!!!


Αλλά, θα μιλήσω για τις “και πέντε” πρόχειρες λύσεις που προσπαθείτε να δώσετε σ’ ένα μείζων πρόβλημα, φέρνοντας αντιμέτωπους τους γονείς.  Τόσο μεταξύ μας, αφού όσοι διαφωνούμε με τις λύσεις προκάτ εμφανιζόμαστε ότι δεν θέλουμε το καλό ορισμένων παιδιών (τα οποία ξαναχωρίστηκαν), όσο κυρίως, με την παθητική λογική ότι, αφού δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, ας βάλουμε κι άλλες προκάτ αίθουσες (περιορίζοντας κι άλλο τον λιγοστό αύλειο χώρο), και γιατί όχι, ας μετατρέψουμε την πολλαπλών σε αίθουσες.

Επειδή οι λύσεις των προκάτ, και σ’ αυτό το Δήμο, τείνουν να γίνουν από προσωρινές, δυστυχώς, μόνιμες (δείτε το 3ο Γυμνάσιο Κω), σας καλώ να συνεννοηθείτε μεταξύ σας και να συγκαλέσετε μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους, ειδικά για το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου, ώστε να προκριθούν άμεσες βραχυπρόθεσμες λύσεις και μακροπρόθεσμες για το κτιριακό των σχολείων της περιοχής μας.


Κατανοώ ότι το πρόβλημα στέγης αγγίζει πολλά σχολεία της περιοχής μας, αλλά το κτιριακό πρόβλημα με το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου Κω θα έπρεπε να είχε λυθεί χθες.


Οι λύσεις των προκατ, που διαρκώς αυξάνονται, δεν αποτελούν λύσεις. Πρέπει άμεσα ν’ αναζητηθούν χώροι για να στεγαστούν τα επιπλέον τμήματα, που θεωρείτε ότι πρέπει να δημιουργηθούν (στην παλιότερη επιστολή μου, σας είχα προτείνει να εξετάσετε το ενδεχόμενο του κτιρίου της Λέσχης Φιλίας Δικαίου, που τότε ήταν παροπλισμένο και το οποίο βρίσκεται απέναντι από την κύρια είσοδο του σχολείου).       


Ωστόσο, παράλληλα, πρέπει να γίνουν ενέργειες, τόσο για το “γιαπί” του πρώην Δημαρχείου Δικαίου όσο και για το οικόπεδο, μετά την παλιά καφετέρια “Matrix”, το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείων.


H παρούσα επιστολή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας από έναν γονιό, που διαπιστώνει (όπως οι περισσότεροι) ότι, οι έγκλειστοι των φυλακών έχουν περισσότερο χώρο αυλισμού από τα 400 παιδιά μας.


Κραυγή αγωνίας για να δρομολογηθούν λύσεις, κι όχι προχειρότητες.


Παρέμβαση, δίχως πολιτικά ή άλλα κίνητρα, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας.


Ευελπιστώντας σε λύσεις, δηλώνω αρωγός σε οποιαδήποτε ενέργεια προς επίλυση αυτού του σημαντικού θέματος για την περιοχή μας.


Σας ευχαριστώ. 


Με εκτίμηση,

Γιώργος Χ. Πασσανικολάκης

        Γονέας μαθητών

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΑΥΛΗΣ ΜΕ ΤΑ 2 ΠΡΟΚΑΤ

ds zhpariou kw-pisw avli (1).jpg

ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ

ds zhpariou kw-parko (1).jpg

ADVERTORIALS