Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για τη διάσωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών των νησιών

Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για τη διάσωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών των νησιών

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ & ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για τη διάσωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών των νησιών

 

-Η αρχή έγινε από το νησί της Λέρου με τη διοργάνωση εσπερίδας

Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ θα υπογράψει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου κ. Γιάννη Γεωργίου Πάππου, με σκοπό τη διάσωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών των νησιών μας, προκειμένου αφενός να διασωθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες και αφετέρου να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Η αρχή της εξαιρετικά σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας έγινε από το νησί της Λέρου, με τη διοργάνωση της ενημερωτικής εσπερίδας: “Λέρος, Μαθαίνουμε για τις τοπικές μας ποικιλίες και τη σημασία τους στην Οικονομία”, την Δευτέρα 11 Απριλίου, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Γεωργίου Πάππου, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο – Υπεύθυνο ΓΕΜΗ κ. Θεμέλαρο, τη Γενική Γραμματέα κα Σπανού, τον Οικονομικό Επόπτη, κ.Ασπράκη και το μέλος του ΔΣ- υπεύθυνη για την πρωτοβουλία AEGEAN CUISINE κα Αλακιώτου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καστής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου, κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέρου, κ. Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου, κ. Μπούτσης.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής εσπερίδας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον γεωπόνο-ερευνητή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ροίκο Θανόπουλο και τον γεωπόνο κ. Τάσο Νταλλαρή για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διάσωση των τοπικών ποικιλιών στην οικονομία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή η Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στη διάσωση, διατήρηση και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών.

«Μέσα σε 4 ημέρες, όπως δήλωσαν οι ομιλητές μας, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 60 ποικιλίες της Λέρου. Οι τοπικές μας ποικιλίες αποτελούν σημαντικά «εργαλεία» στην μάχη όλων μας για προσαρμογή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες και για αντιμετώπιση κρίσεων, είτε κλιματικών, είτε ενεργειακών, είτε ακόμη και οικονομικών. Είναι θησαυροί για τον αγροδιατροφικό κλάδο. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ και ξεκινάμε μία αγαστή συνεργασία, για την καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη των τοπικών και γηγενών ποικιλιών των νησιών μας, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτουρισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Την εσπερίδα συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Εμπορικός Σύλλογος Λέρου και το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου, στο καινούριο κτήριο που στεγάζει πλέον τις υπηρεσίες του στο νησί και το οποίο πέρα από την εξυπηρέτηση του κοινού εξυπηρετεί τις ανάγκες των τοπικών συλλόγων-μελών του ΕΒΕΔ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος Τρίτεκνων Λέρου, απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Γεωργίου Πάππου, για τη δωρεάν παραχώρηση χώρου εντός του νέου κτηρίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, για τη στέγαση του γραφείου τους. Να σημειωθεί ότι παραχωρήθηκε δωρεάν χώρος επίσης για τη λειτουργία των γραφείων τους στον Εμπορικό Σύλλογο Λέρου όπως και στο Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου.

υδτφυγθηιλοκ.png

λερος_2.jpg

 

ADVERTORIALS