ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Δυναμικότητας 1540 ατόμων πλέον ΑΜΕΑ, η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Δυναμικότητας 1540 ατόμων πλέον ΑΜΕΑ, η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.

Είναι δυναμικότητας 1540 ατόμων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως:

960 άτομα γενικός πληθυσμός
100 ασυνόδευτα ανήλικα
480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 6 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ, 5 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 ισόγειο των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 33,64 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 39,36 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση– Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Στη Δομή έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με σκοπό την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

ADVERTORIALS