Ανακοίνωση μελών της Κοινότητας Ασφενδιού: Δεν αξίζει στην Ζιά μας η εικόνα αυτή - Ανεξέλεγκτες πέργολες ,ψυγεία ,ταμπέλες ,πάγκοι, ομπρέλες θαλάσσης

Ανακοίνωση μελών της Κοινότητας Ασφενδιού: Δεν αξίζει στην Ζιά μας η εικόνα αυτή - Ανεξέλεγκτες πέργολες ,ψυγεία ,ταμπέλες ,πάγκοι, ομπρέλες θαλάσσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ

Υπουγράφουν οι 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ   ΜΟΝΑΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ )

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΒΕΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ(ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ )

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ   ΜΠΑΛΑΣΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ )

Ο οικισμός της Ζιάς είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του νησιού μας.

Αποτελεί πόλο έλξης μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.Συγκεντρώνει πολλαπλά χαρακτηριστικά, όπως το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ,πλούσια βλάστηση και το μεγαλύτερομέροςκαλύπτεται από πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια με τομεγαλύτεροόγκοδασικήςέκτασης στο νησί μας να συγκεντρώνεται στην Ζιά.

Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που τον καθιστούν από τα πλέον επισκέψιμα μέρη

του νησιού μας, με περισσότερους από 400.000 επισκέπτες το χρόνο.Τα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση προκαλούνται συνήθως από τις επιχειρήσεις που τοποθετούν εμπορεύματα σε χώρους που δυσκολεύουν ήεμποδίζουν την απρόσκοπτη κίνηση πεζών και οχημάτων,όπως μικρώνοδών , στην πλατεία, και στην (οδοΙ.Ζαραφτη στον κύριο

και μοναδικό οδικό άξονα που διατρέχει τον οικισμό αλλά και σε παράπλευρους

δρόμους).Είναι ο μοναδικόςδρόμοςεπί τις οδού Ι.ΖΑΡΑΦΤΗ που σύνδεε την ευαγγελίστριαπλατεία , είσοδοοικισμούΖιάς με κατεύθυνση προς Χαιχούτες, Ασκληπιό .

Τα προηγούμενα χρόνια, και κατά τις σημερινέςημέρες κάτοικοι και επισκέπτες, ζουν

δύσκολες στιγμές, με πολύωρο μποτιλιάρισμα και ακινητοποίηση διερχόμενων

οχημάτων, που δεν έχουν διέξοδο διαφυγής σε περίπτωσηπυρκαγιάς.

Το πρόβλημα ουσιαστικά προκαλείται από την τοποθέτηση εμπορευμάτων που

καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και μειώνουν το εύρος του, έστω και στην ελάχιστη

απόσταση των 30 εκατοστών αμφίπλευρα της οδού.Ι ΖΑΡΑΦΤΗ.

Επιπλέον, η πλατεία με τη σημερινή της διαμόρφωση πρέπει να παραμείνει ελεύθερη

δίχως επιβάρυνση με παράνομηστάση και στάθμευσηοχημάτων σε διάφορασημεία σε όλο το μήκος του δρόμου.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική κοινότητα Ασφενδιού με τοποθέτηση μικρών Κόνων για την αποτροπήπαρκινγκ αυτοκινήτων ,τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης  η κατάσταση στο εσωτερικό στενόεπί τις Ι.ΖΑΡΑΦΤΗ είναι πολύ δύσκοληκαι η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία αφού τα τουριστικά λεωφορεία διέρχονται από το στενό με κατεύθυνση στο παρκινγκ λεωφορείων που υπάρχει πρόχειρα στο εσωτερικό του δάσους και σε περίπτωσηεκκένωσης του οικισμού θα δημιουργηθείμεγάλοπρόβλημα για την γρήγορηαπομάκρυνση χιλιάδωντουριστών και μόνιμωνκατοίκων .  

H Δημοτική κοινότητα Ασφενδιούγνωμοδότησε κατά πλειοψηφίαμε την υπ’ αριθμόν απόφασης 12/2021της μεθέμαλήψηαπόφασης για την απαγόρευσηεμπορευμάτων από τις επιχειρήσειςεπί των οδών και πλατειών στον οικισμό της ζιας.Ζητάμε να απελευθερώσουμεπλατείες,πεζοδρόμια,και μικράδρομάκια σε όλο τον οικισμό με το σύνθημα μας οι κοινόχρηστοιχώροι στη διάθεση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Ζητάμε και τολμάμε για πρώτη φορά ως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να πούμε την αλήθεια !!! Είμαστε υπερήφανοι για το Ασφενδιού μας και αυτό που πιστεύουμε το κάνουμεπράξη,χωρίς να χτυπάμε στην πλάτη τον συμπολίτη μας αποκτώντας μόνο μερικά ψηφαλάκια δεν μπορούσε να πατάμε σε δυο βάρκες. Έξω από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και με μοναδικό στόχο την προστασία του οικισμού από την ανεξέλεγκτη διάσταση των τελευταίων ετών οπού ο οικισμός έχασε σημαντικά στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παίρνοντας μια άσχημη μορφή!!

Δεν αξίζει στην Ζιά μας ηεικόνα αυτή ανεξέλεγκτες πέργολες ,ψυγεία ,ταμπέλες ,πάγκοι, ομπρέλες θαλάσσης. 'Εχούμε υποχρέωση να παλέψουμε και για αυτό και θέσαμε στο κοινοτικό μας συμβούλιο δυο στόχους:

  1. Μια καλύτερηεικόνα που να ανταποκρίνεται σε έναν παραδοσιακό οικισμό, με εύκοληπρόσβαση τωνπεζών,
  2. και την προστασία από επικίνδυνακαιρικάφαινόμενα –πυρκαγιέςώστε να εξασφαλίσουμε ένα σχέδιοπροστασίαςάμεσηςαπομάκρυνσης -εκκένωσης.

Είμαστε μαζί με τους επαγγελματίες που αυτήν την περίοδο δίνουν την δική τους μάχη στο πεδίο τις οικονομίας και χαιρόμαστε για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία επαγγελματιών είναι μαζί μας στην απόφαση της κοινότητας. Όμως χρειάζεται ακόμα δουλεία γι’ αυτό στα μέσα Οκτώβριου έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε όλους τους επαγγελματίες σε ανοιχτή συζήτηση, έτσι ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε από κοινού λύσεις ,ώστε στην επομένη τουριστική σεζόν να γίνει το πρώτο βήμα.

Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη και γνώμη των συμπολιτών μας όμως υπάρχουν όργανα ,υπηρεσίες και αποφάσεις οι οποίες πρέπει να τις σεβαστούμε και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν αντιδικίες αλλά όλοι μαζί έχουμε χρέος να παλέψουμε για το κοινό καλό. Για παράδειγμα επιχειρήσεις ήδη έβαλαν μέσα και μάζεψαν τα πράγματα και όπως διαπιστώνουν οι ίδιο αυτό είναι προς το καλύτερο.

Εκ μέρους της κοινότητας ο πρόεδρος κατέθεσε στην εισαγγελία Κω υπόμνημα με όλες τις αποφάσεις και έγγραφα υπηρεσιών καθώς έδωσε και προφορική αναφορά ως προς το θέμα έκτακτης ανάγκης οπού συντρέχουν σοβαροί και επικίνδυνοι λόγοι σε περίπτωση φωτιάς για την απομάκρυνση άμεσης εκκένωσης (μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κάτι ούτε έχουμε λάβει κάποια έγγραφη ενημέρωση).

Με έγγραφο τις πυροσβεστικής υπηρεσίας Κω ζητείται η διάνοιξη του δρόμου επί της Ιακώβου Ζαράφτησε όλο το πλάτος και απομάκρυνση σε πάγκους, ομπρέλες, τέντες και ότι άλλο χρειάζεται απαραίτητο .

Με αναφορά τροχαίας Κω γνωμοδοτεί αρνητικά για την χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου στην ι.Ζαράφτη όπου είναι οδός διπλής κατευθύνσεως με μια λωρίδα ανά ρεύμα . 

Ζητάμε:

1 Από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες ,

2)εισαγγελία Κω ,

Να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα της άμεσης εκκένωσης του οικισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης ο Δήμαρχος Κω, οι Επικεφαλήςτων δημοτικώνπαρατάξεων, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, να λάβουν υπόψη τις αναφορές και τα υπηρεσιακά έγγραφα και να λάβουν άμεση απόφαση για τον οικισμό Ζιάςαπό το δημοτικό συμβούλιο συμφώνα με την γνωμοδότηση της κοινότητας .

Με το σύνθημα η κοινότητα Ασφενδιού όχι άλλο ΜΑΤΙ, όχι άλλη Εύβοια

Οι συνυπογράφοντες

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ   ΜΟΝΑΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ )

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΒΕΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ(ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ )

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ   ΜΠΑΛΑΣΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ )

ADVERTORIALS