Ο δημόσιος διάλογος στην εποχή του COVID-19, στην Κω

Ο δημόσιος διάλογος στην εποχή του COVID-19, στην Κω

Η Κως 1 μήνα πριν την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μπήκε στις περιοχές όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Οι πολίτες του νησιού όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, με την τοπική μας οικονομία να βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή και τις αντοχές όλων μας να εξαντλούνται επικίνδυνα.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση πάντως είναι ότι εάν κάποιος προσπαθήσει να βρει μια επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές του τόπου για την ένταξη της Κω στο ''βαθύ κόκκινο'' δεν θα βρει απολύτως τίποτα, εκτός από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων το ζητούμενο δεν είναι να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση που να σπείρει τον πανικό και την τρομοκρατία για το υγειονομικό επίπεδο του νησιού ή την οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που το ιικό φορτίο δεν υποχωρήσει μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου,  αλλά μια σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση από επίσημα χείλη που να ενώσει τον λαό της Κω, με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων μας, που δεν είναι άλλο από την υγεία των πολιτών και την οικονομική εξυγίανση, η οποία καλώς ή κακώς θα έρθει με την έναρξη του τουρισμού στο νησί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε αυτούς που πιστεύουν στον COVID-19 και σε εκείνους που δεν πιστεύουν. Χάθηκε όμως το ζητούμενο το οποίο δεν είναι άλλο από την ομόνοια και τη σύμπνοια της κοινωνίας μας, που αντί όλοι μαζί να γίνουμε μια γροθιά για να ξεπεράσουμε τις τεράστιες δυσκολίες, προσπαθούμε να πιαστούμε από μια λάθος λέξη για να ''αρπαχτούμε''!

Όταν όλο αυτό τελειώσει οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα έρχονται σε αντιπαράθεση, θα είναι αυτοί που θα πρέπει να βάλουν πλάτη για να ανασυνταχθεί η κοινωνία μας και να επανέλθει η ευημερία στον τόπο μας.

Στη δημοκρατία πρέπει ο καθένας να μπορεί ελεύθερα να εκφέρει την άποψή του και είναι χρέος όλων μας να ακούγονται όλες οι φωνές, έστω και αν διαφωνούμε. Στη δημοκρατία βέβαια πρέπει να υπάρχει και η κριτική έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε, κάτι που δυστυχώς λόγω των προβλημάτων που όλοι μας αντιμετωπίζουμε δεν γίνεται εύκολα δεκτή. Παρόλα αυτά όμως είναι χρήσιμη και ίσως κάποιες φορές η αιτία να βελτιωνόμαστε προς το καλύτερο.

Στην Κω κυριαρχεί ο φόβος της γνώμης και της δημόσιας τοποθέτησης, γιατί ο κόσμος μην αντέχοντας την κατάσταση που επικρατεί μερικές φορές ίσως να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, με αποτέλεσμα ο δημόσιος διάλογος να ''ξεφεύγει''. Κατά την άποψή μας, αυτή είναι και η αιτία για τη μη σωστή ενημέρωση όσον αφορά στον COVID-19 στο νησί μας, όσο και αν πολλές φορές χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία την έναρξη της τουριστικής περιόδου για να δικαιολογήσουμε τη ''σιωπή'', λες και οι μεγάλοι tour operators δεν γνωρίζουν τη γενικότερη εικόνα του νησιού από την επίσημη ενημέρωση που δίνει ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία.

Ως ιδιοκτήτης του kosnews24.gr θέλω να ευχαριστήσω το αναγνωστικό μας κοινό γιατί με σεβασμό και ορθό λόγο πάντα βρίσκεται δίπλα μας, συγχωρώντας τα όποια λάθη μας και στηρίζοντας την προσπάθειά μας για έγκυρη ενημέρωση!

Ας θυμηθούμε ξανά τι είναι αυτό που κάνει τις κοινωνίες δυνατές και δεν είναι άλλο από την ομόνοια, τη σύμπνοια και τον αλληλοσεβασμό!

Μείνετε υγιείς σε σώμα και ψυχή!

Λιοδάκης Γιώργος

Ιδιοκτήτης Kosnews24.gr

ADVERTORIALS