Το Αγαθό της Ελευθερίας. Γράφει ο Βασίλης Χατζηβασιλείου

Το Αγαθό της Ελευθερίας. Γράφει ο Βασίλης Χατζηβασιλείου

              

    ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, οι θυσίες των νεομαρτύρων, οι σφαγές, τα παιδομαζώματα, οι διώξεις και η στέρηση του αγαθού της ελευθερίας, ωρίμασαν στο ελληνικό έθνος την ιδέα της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Η ελευθερία κατακτήθηκε μόλις οι Έλληνες πίστεψαν σ’ αυτήν.

Φέτος, διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καλούμαστε να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ελευθερίας μας. Σήμερα ζούμε ελεύθεροι, αφού οι ηρωικοί πρόγονοί μας θυσίασαν τη ζωή τους «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία».

Καλούμαστε σήμερα, 200 χρόνια μετά, να μη μείνουμε σε συμβολικές επετειακές εκδηλώσεις, αλλά μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, να φανούμε αντάξιοι απόγονοι των ηρώων εκείνων, που αγάπησαν την πατρίδα τους και τα επαναστατικά τους κατορθώματα μαζί με τα ονόματά τους η Ιστορία κατέγραψε με χρυσά γράμματα. Καλούμαστε να αγωνιστούμε ενάντια στον εγωιστικό μας ζυγό, ο οποίος μας έχει σκλαβώσει σε μια κατάσταση τρόμου, ταραχής κι απελπισίας, εξ αιτίας του φαινομένου της πανδημίας.

Ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου «θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία» είναι, από πλευράς μηνυμάτων και συμβολισμών, επίκαιρος και διδακτικός, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά για κάθε νοήμονα άνθρωπο, που θέλει να ζει ελεύθερος, μέσα στα όρια που επιτάσσει ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου. Θέλει αρετή και τόλμη ο αγώνας για ελευθερία μέσα σε μια σύγχρονη κοινωνία, που δείχνει να καταρρέει από έλλειψη ηθικών αξιών, ανεξέλεγκτων φονταμενταλιστικών κινημάτων, έλλειψη αγάπης και αλληλεγγύης για τον άνθρωπο και όχι αγάπης για το χρήμα ή για τη δύναμη της εξουσίας.

Τα 200 χρόνια ας γίνουν αφορμή για αγώνα, που θα φέρει την πραγματική ελευθερία στον κόσμο μας, που θα φέρει το χαμόγελο του αγωνιστή στα χείλη όλων μας.

                   ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  

ADVERTORIALS