Συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω - H κοινή πρόταση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω - H κοινή πρόταση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KOSNEWS24.GR

Εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Κω η κοινή πρόταση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για τη συνδιοργάνωση Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Κω με θέμα “ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ”.

Πλέον το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω, με σκοπό τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση του Δημάρχου Κω και Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Θεοδόση Νικηταρά.

 ¨Το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα της Κωακής κοινωνίας για την ίδρυση στο νησί μας Πανεπιστημιακής σχολής έχει περάσει από πολλά στάδια. Με περιόδους αισιοδοξίας, δημιουργίας ονείρων και τελικά διάψευσης προσδοκιών.

Δίχως καμία διάθεση κριτικής σε ανθρώπους που κοπίασαν πολύ για αυτόν τον στόχο, το ανεκπλήρωτο των προσδοκιών της κοινωνίας μας, μας επιβάλλει πλέον να εξετάσουμε ένα νέο σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής μας.

Σε μια περίοδο που οι οικονομικές συνθήκες αλλά και η εξάπλωση των Πανεπιστημίων δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για δημιουργία νέων πτυχιακών τμημάτων.


Ειδικά ο υψηλός στόχος για δημιουργία Ιατρικής Σχολής, αποδείχθηκε ανεφάρμοστος.

Δεν μπορούσε να συνδεθεί με τα πραγματικά δεδομένα, που έχουν να κάνουν με το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της περιοχής μας και τις υποδομές Υγείας.

Βασικές προϋποθέσεις, εκτός πολλών άλλων, για την λειτουργία Ιατρικής Σχολής.

Σήμερα βρισκόμαστε, ως κοινωνία, στην εποχή της ωριμότητας.

Οφείλουμε όχι απλώς να ονειρευόμαστε και να διεκδικούμε αλλά να σχεδιάζουμε με πραγματικά δεδομένα, για να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους.

Προσωπικά, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να παρασύρει τους συμπολίτες μας αλλά και τους πολλούς φίλους του νησιού μας, σε στόχους δίχως αντίκρισμα.


Σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία, σε μια υπερδανεισμένη Πολιτεία, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε από την αρχή αυτής της δημοτικής περιόδου.

Ψάξαμε, μάθαμε και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να ανοίξει η πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο νησί μας.

Είδαμε ότι η αυξημένη ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές, που συνδέουν την επιστημονική γνώση με την αγορά εργασίας, ειδικά όταν αναφέρονται σε νέα αντικείμενα, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη και για εμάς.


Μας δημιουργεί βάσιμα την πεποίθηση ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούμε να προσελκύσουμε και στην Κω αντίστοιχα προγράμματα.

Ουσιαστικά ο στόχος είναι ένας και παραμένει.


Η ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω, της ιστορίας και παράδοσης του νησιού μας, η σημασία και η επιρροή της στο σύγχρονο κόσμο.

Αυτό είναι το όχημα που ταξιδεύει το νησί μας σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήρθαμε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τα οποία σε συνεργασία ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Διϊδρυματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Σε αυτό το πρόγραμμα βλέπουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα του νησιού μας και παράλληλα ένα δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μονοπάτια.

Αρκεί να κάνουμε την αρχή.

Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν ένα ενδιαφέρον για το νησί μας Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης’’ με δύο κατευθύνσεις: 1. Διοίκηση Οργανισμών και Επιχειρήσεων και 2. Τουρισμός – Υγεία και Ευεξία.


Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα, είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων, σε σύγχρονα θέματα διοίκησης, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, επικεντρωμένα στον τουρισμό και τις υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Αφορά σε απόφοιτους Α.Ε.Ι., ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα γίνουν δεκτοί, εφόσον συνεργαστούμε ως Δήμος και υλοποιηθεί το Πρόγραμμα, δεν θα επιβαρύνονται με δίδακτρα.

Ως δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση του Προγράμματος στην Κω, το οποίο μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά το νησί μας: 1ον στην πρόσβασή του στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 2ον στη συμμετοχή σε αυτό Κώων πτυχιούχων και 3ον στη δημιουργία στελεχών για τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας, οι οποίοι δεν θα έχουν μόνο υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση αλλά θα είναι διαποτισμένοι και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Ιπποκρατικής Κω.

Παράλληλα, το διδακτικό προσωπικό και οι προσκεκλημένοι ομιλητές στο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο μετάδοσης της γνώσης και αμφίδρομης ζύμωσης με την τοπική κοινωνία θα αξιοποιηθούν για την παροχή ανοιχτών διαλέξεων στους κατοίκους της Κω.

Το κόστος που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος μας αφορά την παροχή στέγης και την επιχορήγηση του Προγράμματος με 100.000 € ετησίως για πέντε χρόνια, υπό μορφή δωρεάς προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής¨.

Κατόπιν τούτων, καλείται η Εκτελεστική Επιτροπή, για τη λήψη της σχετικής με το θέμα αποφάσεως, προκειμένου να συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό τη λήψη της οριστικής απόφασης.

*Φωτογραφία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ADVERTORIALS