Ετοιμάζεται η έκδοση βιβλίου με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση των οικισμών της Κω - Τι θα περιλαμβάνει

Ετοιμάζεται η έκδοση βιβλίου με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση των οικισμών της Κω - Τι θα περιλαμβάνει

Θα προβληθούν για πρώτη φορά μέσα από τις σελίδες του, η ιστορία, η λαογραφία, τα έθιμα και οι παραδόσεις για τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κω.

Ο Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Δήμου Κω θα επιχορηγήσει την έκδοση του βιβλίου με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση των οικισμών της Κω (Πόλη, Ασφενδιού, Πυλί και Κέφαλος) σε συνεργασία με το Κ.Ε.Π.Ε.Μ. , με σκοπό τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) αποτελεί σήμερα έναν από τους ιστορικότερους και σημαντικότερους ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα σε σχέση με την παραδοσιακή μουσική, καθώς αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Σίμωνα Καρά από τη δεκαετία του 1920 και έχει κληρονομήσει την πνευματική και υλική του περιουσία.

Το ΚΕΠΕΜ πραγματοποίησε ήδη, μεταξύ των ετών 2014 και 2019, εκτενέστατη έρευνα στην Αντιμάχεια και την Καρδάμαινα της Κω, συλλέγοντας πληροφορίες από 90 περίπου πληροφορητές και αποτυπώνοντας σε μία πρότυπη έκδοση τη μουσικοχορευτική παράδοση των δύο αυτών χωριών

Το αρχείο του Σίμωνα Καρά περιλαμβάνει πληθώρα σπάνιων ηχογραφήσεων παλιών μουσικών και τραγουδιστών από το Ασφενδιού, το Πυλί και τη Χώρα, ενώ το Κέντρο έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επιτόπιες ηχογραφήσεις και συνεντεύξεις από τις περιοχές αυτές αλλά και από την Κέφαλο.

Για την εκπόνηση της μελέτης της καταγραφής του ιστορικού ηχητικού υλικού του Σίμωνα Καρά μαζί με το συμπληρωματικό που θα συλλεχθεί από τους ερευνητές του Κ.Ε.Π.Ε.Μ. θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες καταγραφές, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις σχετικά με την μουσικοχορευτική παράδοση της Κω.


Η τελική έκδοση του έργου θα περιλαμβάνει το αρχείο των ηχογραφήσεων του Σίμωνα Καρά και του ΚΕΠΕΜ από τα χωριά και την πόλη της Κω (1961- σήμερα) και θα αποτελείται από:
- έντυπο 400 περίπου σελίδων, όπου θα κατατεθεί ολόκληρη η μελέτη και η έρευνα των ειδικών ερευνητών του Κέντρου.
- ψηφιακό μέσο αποθήκευσης USB ή άλλα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, στα οποία θα συμπεριληφθούν κατηγοριοποιημένα τα ηχητικά κομμάτια, ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ για τον μουσικοχορευτικό πολιτισμό του νησιού, αλλά και μία αρχειοθήκη βίντεο και ήχου σε σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό της Κω (μουσική, χορός, αφηγήσεις).

Η ερευνητική και εκδοτική αυτή εργασία προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου τριών ετών, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 29.100,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 4%.

ADVERTORIALS